Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote 27.2.

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 27. helmikuuta klo 16.15 alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa seuraavia asioita.

Kilpailutuksella palveluja kehitysvammaisille ja työttömille

Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyisi periaatteet, joilla hankitaan kilpailutuksella kehitysvammaisille ja autisminkirjon henkilöille asumis- sekä päivä- ja työtoiminnan palveluja.

Lisäksi esitetään, että lautakunta hyväksyisi myös periaatteet, joilla hankitaan työttömille kuntouttavaa työtoimintaa. Kuntouttavan työtoiminnan avulla halutaan parantaa työttömän työllistymien edellytyksiä ja elämänhallintaa.

Kilpailutukset jäivät edellisessä lautakunnan kokouksessa pöydälle.

Kehitysvammaisten palvelut esitetään hankittavaksi neljäksi vuodeksi. Kuntouttavan työtoiminnan palvelut esitetään hankittavaksi kahdeksi vuodeksi. Kilpailutuksissa palveluja ei sitouduta hankkimaan tiettyä määrää, vaan niitä hankitaan asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Lisätietoja ostopalvelupäällikkö Minna Eronen, p. 09 310 24859, minna.eronen@hel.fi (kehitysvammaisten palvelut) ja nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja Leena Luhtasela, p. 09 310 64489, leena.luhtasela@hel.fi (kuntouttava työtoiminta)

Lausunto lastensuojelun sosiaalityön mitoituksesta

Lautakunta antaa pyydetyn lausunnon lastensuojelun sosiaalityön mitoitusta koskevasta valtuustoaloitteesta. Asia jäi edellisessä lautakunnan kokouksessa pöydälle.

Lausuntoehdotuksessa todetaan, että riittävä sosiaalityöntekijöiden määrä on edellytys laadukkaalle lastensuojelun avo-, sijais- ja jälkihuollon sosiaalityölle.

Työntekijöiden määrää tulee tarkastella suhteessa sosiaalityöntekijöiden tehtävänkuviin. Mitoitusta on tämän vuoksi tarkoituksenmukaista tarkastella keskimääräisenä yksiköittäin erikseen avo- ja sijaishuollossa sekä jälkihuollossa. Pelkkä asiakasmäärä ei anna oikeaa kuvaa sosiaalityöntekijän työn kuormittavuudesta.

Lastensuojelun avo- ja sijaishuollon sosiaalityö on vaativaa vuorovaikutustyötä, johon sisältyy vaativien päätösten, kuten lapsen kiireellisen sijoituksen ja huostaanoton valmistelu. Jälkihuollon sosiaalityöntekijät työskentelevät puolestaan pääsääntöisesti 18 vuotta täyttäneiden nuorten kanssa eikä heidän tehtäviinsä sisälly tahdosta riippumattomien päätösten valmistelu. Jälkihuollon sosiaalityötä voidaankin verrata muuhun nuorten kanssa tehtävään sosiaalityöhön.

Viime vuoden lopussa Helsingin lastensuojelun avohuollon sosiaalityössä oli keskimäärin 40 lasta, sijoituksen sosiaalityössä 28 ja jälkihuollon sosiaalityössä 76 nuorta sosiaalityötekijää kohden. Kansallisesti tarkasteltuna voidaan todeta, että viimeisimmässä Kuusikkokuntien vertailuissa (2016) Helsingin lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärät avo- ja sijaishuollossa olivat vertailukuntien alhaisimmat.

Helsingissä uudistetaan parhaillaan sosiaali- ja terveyspalveluja ja tavoitteena on vahvistaa lapsiperheiden sosiaalihuoltolain mukaisia peruspalveluja. Erityistä tukea tarvitsevien lasten sosiaalityöntekijöiden määrää on mahdollista lisätä sosiaali- ja terveyslautakunnan tälle vuodelle kohdentaman lisämäärärahan turvin. Uudistusten myötä lapsen ja perheen on mahdollista saada tarvitsemansa sosiaalityö ja muut palvelut ilman lastensuojelun asiakkuutta.

Avohuollon sosiaalityön asiakasmäärät ovat pienentyneet vuonna 2017 ja ne pienenevät edelleen tänä vuonna niin, että ne ovat keskimäärin enintään 30 lasta sosiaalityöntekijää kohden. Kevään aikana jälkihuollossa selvitetään asiakkaina olevien nuorten palvelujen tarve, minkä pohjalta voidaan arvioida sosiaalityöntekijöiden mitoitus.

Lisätietoa lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski, p. 09 310 43439, saila.nummikoski@hel.fi, toiminnansuunnittelija Sari Nieminen, p. 09 310 23161, sari.nieminen@hel.fi

Kallioon monipuoliset palvelut lapsiperheille

Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyisi Kallion perhekeskuksen tarveselvityksen ja hankesuunnitelman. Perhekeskuksen palvelut käynnistyvät vuonna 2019.

Perhekeskus rakennetaan entisen Kallion terveysaseman tiloihin. Tuleva keskus tarjoaa lapsiperheille laajasti ja monipuolisesti muun muassa äitiys- ja lastenneuvolapalveluja, lapsiperheiden kotipalveluja, sosiaalipalveluja sekä puhe- fysio- ja toimintaterapiapalveluja. Perhekeskukseen sijoitetaan myös keskitetyt ruotsinkieliset lapsiperheiden palvelut.  

Kallion perhekeskuksen tiloista halutaan monikäyttöiset ja helposti muunneltavat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Perhekeskukseen tulee neliöitä yli 3000.

Kallioon siirtyy toimintaa useasta nykyisestä Helsingin sotepalvelujen osoitteesta. Tärkeässä roolissa suunnittelussa ovat IT-, kaluste- ja laitehankinnat, jotka tukevat ammattilaisten työtä asiakkaiden parhaaksi.      

Monipuolisen palveluvalikoiman lisäksi Kallion perhekeskuksen etuina tulevat olemaan toimivat ja tarkoituksenmukaiset tilat, laajat aukioloajat (ma - pe klo 7 - 20) ja erinomainen sijainti julkisten liikenneyhteyksien varrella.  

Lisätietoa arkkitehti Anne Jaakkola (tila-asiat), p. 040 1704307, anne.jaakkola@hel.fi projektipäällikkö Anna-Kaisa Tukiala (toiminta), p. 09 310 45105, anna-kaisa.tukiala@hel.fi.

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimen verkkosivuilla. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Lähettäjä: Markus Snellman, tiedottaja, p. 09 310 42619, markus.snellman@hel.fi

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala


09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Helsinki jatkaa aktiivista kotihoidon kehittämistä9.7.2018 12:09Tiedote

Aluehallintovirasto (AVI) kehottaa Helsinkiä 5.7.2018 antamassaan, vuotta 2017 koskevassa valvontapäätöksessä kiinnittämään huomiota asiakasturvallisuuden varmistamiseen kotihoidossa riittävällä henkilöstömäärällä ja oman toiminnan valvonnalla. Nämä ovatkin tärkeitä ja keskeisiä edellytyksiä turvalliselle ja korkeatasoiselle kotihoidolle. Jatkamme tiivistä vuoropuhelua AVI:n kanssa. Olemme jo tehneet paljon näiden asioiden hyväksi viime vuodesta ja tulemme vielä tekemään lisää yhdessä asiakkaiden, omaisten ja henkilöstön kanssa. Ikääntyneiden turvallinen kotona asuminen on meidän kaikkien yhteinen tavoite. - Jatkamme pitkäjänteistä kotihoidon kehittämistyötä. Haluamme, että kotihoidon asiakkaat ja heidän läheisensä voivat luottaa siihen, että he saavat meiltä apua silloin, kun he tarvitsevat, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi kuvaa tilannetta. Mitä olemme jo tehneet Kotihoitoon on palkattu lisää työntekijöitä. Yhteensä tänä vuonna palkataan lisää 40 hoita

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstiedote 19.9.19.6.2018 22:19Tiedote

Sosiaali- ja terveyslautakunnan 19.6. kokouksen päätötiedote on verkossa. Lautakunta hyväksyi tässä kokouksessa muun muassa kaupunginhallitukselle annettavan lausunnon huumeriippuvaisten turvallisista käyttötiloista. Lautakunta jätti pöydälle tiedoksi saamansa selvitystyön tulokset, jotka koskivat vaihtoehtoisien keinojen löytämistä leipäjonoille. Lautakunta jatkaa asian käsittelyä kesätauon jälkeen elokuussa. Lautakunnan syyskauden ensimmäinen kokous on tiistaina 14. elokuuta.

Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut juhannuksena 201819.6.2018 14:11Tiedote

Terveysneuvontaa 24 h ­– puh. 09 310 10023 Terveysneuvonnasta saa tietoa Helsingin terveyspalveluista ja sairauksien hoito-ohjeita ympäri vuorokauden (24 h) tavallisen puhelun hinnalla. Henkeä uhkaavat tilanteet - soita 112 Vakavissa ja henkeä uhkaavissa sairaus- ja onnettomuustapauksissa saa apua ympäri vuorokauden numerosta 112. Terveysasemat Terveysasemat ovat auki torstaina 21.6. klo 8–16. Kalasataman ja Vuosaaren terveysasemilla ei ole torstaina 21.6. iltavastaanottoja klo 16–20. Terveysasemat ovat kiinni juhannuksena 22.–24.6. Päivystys - päivystysapu 116 117 palvelee 24 h Oman terveysaseman ollessa kiinni kiireellistä hoitoa vaativat potilaat hoidetaan päivystyksessä. Aikuiset (16 vuotta täyttäneet) Haartmanin päivystyssairaala, Haartmaninkatu 4, rakennus 12 ja Malmin päivystyssairaala, Talvelantie 6 J. Soita maksuttomaan päivystysapupalveluun p. 116 117 ennen päivystykseen hakeutumista. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden. Lapset Lasten ja nuorten sairaala, Lastenklinikka,

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme