Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote 27.2.

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 27. helmikuuta klo 16.15 alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa seuraavia asioita.

Kilpailutuksella palveluja kehitysvammaisille ja työttömille

Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyisi periaatteet, joilla hankitaan kilpailutuksella kehitysvammaisille ja autisminkirjon henkilöille asumis- sekä päivä- ja työtoiminnan palveluja.

Lisäksi esitetään, että lautakunta hyväksyisi myös periaatteet, joilla hankitaan työttömille kuntouttavaa työtoimintaa. Kuntouttavan työtoiminnan avulla halutaan parantaa työttömän työllistymien edellytyksiä ja elämänhallintaa.

Kilpailutukset jäivät edellisessä lautakunnan kokouksessa pöydälle.

Kehitysvammaisten palvelut esitetään hankittavaksi neljäksi vuodeksi. Kuntouttavan työtoiminnan palvelut esitetään hankittavaksi kahdeksi vuodeksi. Kilpailutuksissa palveluja ei sitouduta hankkimaan tiettyä määrää, vaan niitä hankitaan asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Lisätietoja ostopalvelupäällikkö Minna Eronen, p. 09 310 24859, minna.eronen@hel.fi (kehitysvammaisten palvelut) ja nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja Leena Luhtasela, p. 09 310 64489, leena.luhtasela@hel.fi (kuntouttava työtoiminta)

Lausunto lastensuojelun sosiaalityön mitoituksesta

Lautakunta antaa pyydetyn lausunnon lastensuojelun sosiaalityön mitoitusta koskevasta valtuustoaloitteesta. Asia jäi edellisessä lautakunnan kokouksessa pöydälle.

Lausuntoehdotuksessa todetaan, että riittävä sosiaalityöntekijöiden määrä on edellytys laadukkaalle lastensuojelun avo-, sijais- ja jälkihuollon sosiaalityölle.

Työntekijöiden määrää tulee tarkastella suhteessa sosiaalityöntekijöiden tehtävänkuviin. Mitoitusta on tämän vuoksi tarkoituksenmukaista tarkastella keskimääräisenä yksiköittäin erikseen avo- ja sijaishuollossa sekä jälkihuollossa. Pelkkä asiakasmäärä ei anna oikeaa kuvaa sosiaalityöntekijän työn kuormittavuudesta.

Lastensuojelun avo- ja sijaishuollon sosiaalityö on vaativaa vuorovaikutustyötä, johon sisältyy vaativien päätösten, kuten lapsen kiireellisen sijoituksen ja huostaanoton valmistelu. Jälkihuollon sosiaalityöntekijät työskentelevät puolestaan pääsääntöisesti 18 vuotta täyttäneiden nuorten kanssa eikä heidän tehtäviinsä sisälly tahdosta riippumattomien päätösten valmistelu. Jälkihuollon sosiaalityötä voidaankin verrata muuhun nuorten kanssa tehtävään sosiaalityöhön.

Viime vuoden lopussa Helsingin lastensuojelun avohuollon sosiaalityössä oli keskimäärin 40 lasta, sijoituksen sosiaalityössä 28 ja jälkihuollon sosiaalityössä 76 nuorta sosiaalityötekijää kohden. Kansallisesti tarkasteltuna voidaan todeta, että viimeisimmässä Kuusikkokuntien vertailuissa (2016) Helsingin lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärät avo- ja sijaishuollossa olivat vertailukuntien alhaisimmat.

Helsingissä uudistetaan parhaillaan sosiaali- ja terveyspalveluja ja tavoitteena on vahvistaa lapsiperheiden sosiaalihuoltolain mukaisia peruspalveluja. Erityistä tukea tarvitsevien lasten sosiaalityöntekijöiden määrää on mahdollista lisätä sosiaali- ja terveyslautakunnan tälle vuodelle kohdentaman lisämäärärahan turvin. Uudistusten myötä lapsen ja perheen on mahdollista saada tarvitsemansa sosiaalityö ja muut palvelut ilman lastensuojelun asiakkuutta.

Avohuollon sosiaalityön asiakasmäärät ovat pienentyneet vuonna 2017 ja ne pienenevät edelleen tänä vuonna niin, että ne ovat keskimäärin enintään 30 lasta sosiaalityöntekijää kohden. Kevään aikana jälkihuollossa selvitetään asiakkaina olevien nuorten palvelujen tarve, minkä pohjalta voidaan arvioida sosiaalityöntekijöiden mitoitus.

Lisätietoa lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski, p. 09 310 43439, saila.nummikoski@hel.fi, toiminnansuunnittelija Sari Nieminen, p. 09 310 23161, sari.nieminen@hel.fi

Kallioon monipuoliset palvelut lapsiperheille

Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyisi Kallion perhekeskuksen tarveselvityksen ja hankesuunnitelman. Perhekeskuksen palvelut käynnistyvät vuonna 2019.

Perhekeskus rakennetaan entisen Kallion terveysaseman tiloihin. Tuleva keskus tarjoaa lapsiperheille laajasti ja monipuolisesti muun muassa äitiys- ja lastenneuvolapalveluja, lapsiperheiden kotipalveluja, sosiaalipalveluja sekä puhe- fysio- ja toimintaterapiapalveluja. Perhekeskukseen sijoitetaan myös keskitetyt ruotsinkieliset lapsiperheiden palvelut.  

Kallion perhekeskuksen tiloista halutaan monikäyttöiset ja helposti muunneltavat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Perhekeskukseen tulee neliöitä yli 3000.

Kallioon siirtyy toimintaa useasta nykyisestä Helsingin sotepalvelujen osoitteesta. Tärkeässä roolissa suunnittelussa ovat IT-, kaluste- ja laitehankinnat, jotka tukevat ammattilaisten työtä asiakkaiden parhaaksi.      

Monipuolisen palveluvalikoiman lisäksi Kallion perhekeskuksen etuina tulevat olemaan toimivat ja tarkoituksenmukaiset tilat, laajat aukioloajat (ma - pe klo 7 - 20) ja erinomainen sijainti julkisten liikenneyhteyksien varrella.  

Lisätietoa arkkitehti Anne Jaakkola (tila-asiat), p. 040 1704307, anne.jaakkola@hel.fi projektipäällikkö Anna-Kaisa Tukiala (toiminta), p. 09 310 45105, anna-kaisa.tukiala@hel.fi.

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimen verkkosivuilla. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Lähettäjä: Markus Snellman, tiedottaja, p. 09 310 42619, markus.snellman@hel.fi

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme