Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote   

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta pitää vuoden viimeisen kokouksen tiistaina 17. joulukuuta klo 16.15. alkaen. Lautakunta jatkaa tässä kokouksessa sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2020 käyttösuunnitelman käsittelyä. Lautakunnalle myös esitellään ruotsinkielisten sosiaali- ja terveyspalvelujen tilannekatsaus.

Käyttösuunnitelman käsittely jatkuu - palveluun pääsyä parannetaan ja Apotti otetaan käyttöön

Nopeammin kiireettömään hoitoon terveysasemalle, laajemmat aukioloajat sekä uusi asiakasportaali Maisa asiakkaiden käyttöön. Muun muassa tätä luvataan helsinkiläisille ensi vuonna. 

Helsingissä jatketaan ensi vuonnakin rohkeasti sote-palvelujen uudistamista ja osallistutaan aktiivisesti kansallisen sote-uudistuksen sekä mahdollisen Helsinkiä koskevan erillisratkaisun valmisteluun. Tärkeä ensi vuoden tavoite on myös etsiä ratkaisuja lasten ja nuorten mielenterveyden palvelujen ongelmiin yhdessä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan, HUSin ja kolmannen sektorin kanssa. 

Ikääntyneiden, erityisesti yli 75-vuotiaiden määrä lisääntyy Helsingissä. Myös vieraskielisten ja lasten ja nuorten määrä kasvaa. Kasvavaan palvelukysyntään vastataan monipuolistamalla tuotantotapoja, jatkamalla palvelusetelien käyttöä ja tarjoamalla asiakkaille yhä enemmän sähköisiä palveluja. Terveysasemapalvelujen saatavuutta haluttaisiin parantaa ulkoistamalla 1 - 2 terveysasemaa. Tästä ehdotetaan tuotavaksi lautakunnalle vuoden 2020 aikana erillinen esitys. Helsingissä on tällä hetkellä 23 terveysasemaa eri puolella kaupunkia. 

Sosiaali- ja terveystoimen käyttösuunnitelmassa kuvataan, miten helsinkiläisten sosiaali- ja terveyspalveluja uudistetaan ja miten sosiaali- ja terveystoimi toteuttaa kaupunkistrategiaa toiminnassaan vuonna 2020.

Käyttösuunnitelmaesityksen liitteenä ovat sosiaali- ja terveystoimen palvelukokonaisuuksien tulosbudjetit ensi vuodelle. Ne on laadittu kaupunginvaltuuston (27.11.2019) sosiaali- ja terveystoimelle osoittamien määrärahojen mukaisina. Sosiaali- ja terveystoimen kokonaismenot vuodelle 2020 ovat 2 221,5 miljoonaa euroa.

Lautakunta jätti asian 10.12. kokouksessa pöydälle.

Lisätietoa medialle: toimialajohtaja Juha Jolkkonen, p. 09 310 42215, juha.jolkkonen@hel.fi

Ruotsinkielisiä palveluja kehitetään osana palvelujen uudistamista

Helsingissä halutaan turvata ruotsinkielisten asukkaiden yhdenvertainen asema varmistamalla riittävät ruotsinkieliset palvelut, erityisesti palveluja uudistettaessa. Tästä yhtenä osoituksena uuteen Kallion perhekeskukseen koottiin saman katon alle laajasti lapsiperheille tarjottavia ruotsinkielisiä palveluja. Myös terveys- ja hyvinvointikeskuksiin on keskitetty ruotsinkielisiä palveluja. Keskitetyt palvelut helpottavat ja nopeuttavat ruotsinkielisten kuntalaisten asiointia.

Ruotsinkielisten palvelujen saatavuutta varmistetaan myös tarjoamalla asiakkaille yhä enemmän ruotsinkielisiä sähköisiä palveluja. Tänä vuonna muun muassa käynnistyi uutena palveluna Seniori-infon ruotsinkielinen chat-palvelu ja huoli-ilmoitus. Syksyllä 2020 käyttöönotettavan uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotin asiakasportaali Maisa parantaa myös osaltaan asiakkaiden sähköisen asioinnin mahdollisuuksia ruotsin kielellä.

Varmistaakseen ruotsinkieliset palvelut Helsinki myös täydentää omia palveluja ruotsinkielisillä kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoidon ostopalveluilla.

Helsingissä valmistellaan ruotsinkielisten palvelujen sähköistä palvelukarttaa, jotta asiakkaat löytävät helposti ruotsin kielellä palveluja tarjoavat palvelupisteet.

Henkilöstön ruotsin kielen osaamista vahvistetaan kielikoulutuksella ja ruotsinkielisen henkilöstön rekrytointia on tehostettu palkkaamalla ruotsinkielisen henkilöstön rekrytointiin keskittyvä rekrytointikonsultti. Toimialalle palkattiin keväällä 2019 myös ruotsinkielinen viestintäasiantuntija.

Lisätietoa ruotsinkielisistä sosiaali- ja terveyspalveluista

Lisätietoa medialle: erityissuunnittelija Outi Forsström, p. 09 310 25651, outi.forsstrom@hel.fi

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Mahdollinen joukkoaltistuminen Helsingissä 4.9.11.9.2020 17:04:59 EESTTiedote

Heidi’s Bier Barissa perjantain ja lauantain 4.-5.9. välisenä yönä klo 23:30-04:30 oleskelleella henkilöllä on myöhemmin todettu koronavirustartunta. Myös kolmella muulla samaan aikaan kyseisessä paikassa olleella henkilöllä on todettu myöhemmin koronavirustartunta. On mahdollista, että nämä ovat olleet kyseissä baarissa tapahtuneita jatkotartuntoja. Heidi’s Bier Barissa kyseisenä ajankohtana olleet henkilöt ovat mahdollisesti altistuneet koronavirustartunnalle. Heitä kehotetaan tarkkailemaan vointiaan tarkasti kahden viikon ajan 19.9. asti. Heidän tulee hakeutua koronavirustestiin, jos heillä ilmenee lieviäkin oireita.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan 15.9. kokouksen ennakkotiedote11.9.2020 13:38:34 EESTTiedote

Lautakunnan seuraava kokous on tiistaina 15. syyskuuta klo 16.15 alkaen. Lautakunta aloittaa tässä kokouksessa sosiaali- ja terveystoimen ensi vuoden talousarvioehdotuksen ja talousarvioaloitteiden käsittelyn. Sosiaali- ja terveystoimen talousarvioehdotus vuodelle 2021 Ensi vuoden talousarviota laaditaan poikkeuksellisen epävarmoissa olosuhteissa. Koronapandemian aiheuttamalla terveydellisellä, taloudellisella ja sosiaalisella kriisillä saattaa olla ennakoimattomia vaikutuksia helsinkiläisten terveydelle ja hyvinvoinnille sekä kaupungin taloudelle useiden vuosien ajan. Ensi vuonna varaudutaan normaalien palvelujen lisäksi pandemian aiheuttaman hoito- ja palveluvelan hoitamiseen. Helsingissä jatketaan vuonna 2021 sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista. Sote-uudistukseen varautumiseen Helsingille on myönnetty valtionavustusta Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmalle (2020 - 2022) ja Rakenneuudistus -hankkeelle (2020 - 2021). Uudenmaan ja Helsingin erillisratkaisun mukaan

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme