Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Lautakunnan seuraava kokous on tiistaina 21. toukokuuta klo 16.15. alkaen. Lautakunta käsittelee muun muassa Helsingin sairaalan johtajalääkärin valintaa sekä antaa lausunnon sosiaali- ja potilasasiamiesten vuoden 2018 selvityksestä.

Helsingin sairaalan johtajalääkäriksi esitetään Laura Pikkaraista

Lautakunnalle esitetään, että Helsingin sairaalan johtajalääkäriksi valitaan lääketieteen lisensiaatti, erikoislääkäri, EMBA Laura Pikkarainen. Tehtävä vapautuu 1.11.2019 alkaen, kun nykyinen johtajalääkäri jää eläkkeelle. Virkaa haki yhteensä yhdeksän henkilöä.

Laura Pikkarainen toimii tällä hetkellä Helsingin kotihoidon vs. apulaisylilääkärinä. Aikaisemmin hän on hoitanut menestyksellisesti myös muun muassa Helsingin päivystyksen johtajalääkärin ja apulaisylilääkärin tehtäviä.

Helsingin sairaalan johtajalääkäri johtaa Laakson, Malmin ja Suursuon sairaalan vuodeosastopalveluja, kotisairaalaa sekä osaa kotisairaanhoidon lääkäripalveluista. Lisäksi hän vastaa Helsingin sairaalan tuottamista geriatrian ja muistisairauksien polikliinisista palveluista, lääkinnällisestä kuntoutuksesta, apuvälinepalveluista sekä rintamaveteraanien kuntoutuksesta.

Lisätietoa: sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi, p. 09 310 52482, seija.meripaasi@hel.fi

Lausunto sosiaali- ja potilasasiamiesten vuoden 2018 selvityksestä

Selvityksen mukaan yhteydenottojen määrä sosiaali- ja potilasasiamiehiin on pysynyt samalla tasolla. Valtaosa yhteydenotoista koski terveydenhuollon palveluja. Yleisimpiä yhteydenottojen syitä olivat tyytymättömyys hoitoon, palveluun, kohteluun tai dokumentointiin sekä potilas- ja/tai lääkevahinkoepäily.

Sosiaali- ja terveystoimelle osoitettujen kanteluiden, muistutusten ja viranomaisten selvityspyyntöjen määrä on lisääntynyt. Mitään yksittäistä syytä määrän lisääntymiselle ei ole tunnistettu. Yleisenä havaintona selvityksessä todetaan, että asiakkaiden tilanteet ovat muuttuneet yhä moninaisemmiksi, ja että asiakkaat ovat yhä tietoisempia mahdollisuudestaan tehdä muistutus tai kantelu.

Sosiaali- ja potilasasiamiesten selvitys vahvistaa, että Helsingin tulee jatkaa yhteensovitettujen sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämistä, jotta ne vastaavat entistä paremmin helsinkiläisten moninaisia tarpeita.

Selvityksen perusteella Helsingin tulee edelleen parantaa palvelujen saatavuutta ja yhteydensaantia työntekijöihin. Helsingissä onkin viimeisen vuoden aikana otettu käyttöön uusia yhteydenoton kanavia, kuten Tarvitsen apua –nappi lapsiperheille, Seniori-info ikääntyneille ja heidän läheisilleen sekä sosiaalineuvonnan ja hammashoidon chatit. Helsinkiläisille on lisäksi tarjottu viime syksystä lähtien sähköisiä oirearvioita – ja lisää on vielä tämän kevään aikana tulossa.

Hoidon saatavuutta on parannettu esimerkiksi ostamalla yksityisiltä palveluntuottajilta kiireettömiä terveysaseman lääkärin vastaanottopalveluja. Kesäkuusta alkaen näitä vastaanottopalveluja on tarvittaessa mahdollista tarjota myös palvelusetelillä.

Lautakunta jätti lausunnon edellisessä kokouksessa pöydälle.

Lisätietoa:

Kokouksen esityslista on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme