Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu 26.3.

Jaa

Lautakunnan seuraava kokous on 26.3. klo 16.15. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2018 tilinpäätöstä ja toimintakertomusta sekä lasten hyvinvoinnin edistämisen vaikuttavuusinvestoinnin hankintaa.

Vuosi 2018 - lisää yhteensovitettuja sote-palveluja ja uusia sähköisiä asioinnin mahdollisuuksia helsinkiläisille

Uudistimme ja kehitimme viime vuonnakin määrätietoisesti helsinkiläisten sosiaali- ja terveyspalveluja. Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus avasi ovensa asiakkaille helmikuussa ja Vuosaaren perhekeskus- ja terveys- ja hyvinvointikeskus kesällä.

Kallion perhekeskuksen suunnittelussa päästiin täyteen vauhtiin ja Keskustan terveys- ja hyvinvointikeskuksen hankesuunnitelma hyväksyttiin. Kokosimme ikääntyneiden palvelujen neuvonnan ja ohjauksen yhteen paikkaan, Seniori-infoon.

Helsinkiläiset asioivat kanssamme sähköisesti viime vuonna jälleen enemmän kuin edellisenä vuonna. Terveydenhuollossa asioitiin sähköisesti yli 400 000 kertaa ja kotihoidon etäkäyntäjä kertyi yli 200 000.

Uusina sähköisen asioinnin palveluina tarjosimme helsinkiläisille sosiaalineuvonnan ja Seniori-infon chat-palvelua, lapsiperheiden Tarvitsen apua -nappia sekä Omaolo-oirearvioita. Palveluseteliasiakkaiden tiedonsaantia parannettiin chatbot-palvelulla.

Kehitimme edelleen työnjakoa ja purimme päällekkäisyyksiä HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan kanssa. Iso ponnistus vuonna 2018 oli Malmin ja Haartmanin päivystyspalvelujen sekä suun terveydenhuollon päivystyksen siirron suunnittelu HUSiin.

Saavutimme vuoden 2018 osalta toiminnallemme asetetut tulospalkkiotavoitteet lähes 100-prosenttisesti. Tämä mahdollisti sen, että pystyimme maksamaan kaikille noin 15 000 työntekijällemme tulospalkkion hyvästä työsuorituksesta.

Helsinki käytti sosiaali- ja terveyspalveluihin vuonna 2018 yli kaksi miljardia euroa. Lisätietoa, mitä tällä rahalla tuotettiin ja miten palveluja kehitettiin löytyy sosiaali- ja terveystoimen tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta.

Lisätietoa: toimialajohtaja Juha Jolkkonen, p. 09 310 42215, juha.jolkkonen@hel.fi

Helsinki käynnistää lasten hyvinvoinnin edistämisen vaikuttavuusinvestoinnin hankkeen

Vaikuttavuusinvestoinnin kokeilu on osa syrjäytymisen ehkäisemisen kaupunkistrategiahanketta. Uutta kokeilussa on, että se rahoitetaan tulosperusteisella Social Impact Bond -rahoitussopimuksella (SIB).

Hankkeen tavoitteena on lisätä lapsiperheiden hyvinvointia ja tarjota varhaisessa ennaltaehkäisevässä vaiheessa pitkäkestoista tukea perheille, joille nykypalvelujärjestelmän mukaiset palvelut eivät ole riittäviä. Hankkeella pyritään ennaltaehkäisemään perheiden pahoinvointia ja raskaiden sosiaalipalveluiden tarvetta.

Tukea tarvitsevat lapset perheineen pyritään tunnistamaan varhaisessa vaiheessa neuvolan, varhaiskasvatuksen, sosiaalipalvelujen ja ulkopuolisen palveluntuottajan yhteistyönä. Tukea tarvitseville perheille tarjotaan pitkäaikaista rinnalla kulkijaa ja tukijaa.

Perheiden tarvitsemat tukitoimet rahoitetaan erilliseen rahastoon sijoittajilta kerätyillä varoilla. Perheille tarjotaan tukea 1 - 6 vuoden ajan riippuen perheen tarpeista. Hanke toteutetaan Mellunkylän ja Vuosaaren peruspiireissä.

Hankkeelle asetetaan tavoitteet, joiden toteutumista seurataan raskaampien, korjaavien palvelujen käytön vähentymisenä koko hankkeen keston ajan 12 vuotta.

Asiakasperheiden hyvinvoinnin edistymisen lisäksi tavoitellaan säästöjä kaupungille. Jos tavoitteet saavutetaan, Helsinki maksaa osan säästöistä rahastolle, joka palauttaa sijoittajille heidän investoimansa pääoman sovitulla tuotolla. Tuotolle on asetettu yläraja, jonka ylittävä osuus jää kaupungille. Jos tavoitteita ei saavuteta rahasto ja sijoittajat kantavat riskin.

KL-Kuntahankinnat Oy on kilpailuttanut rahaston perustamisen. Helsinki tekee asiakaskohtaiset sopimukset FIM Pääomarahastot Oy:n ja FIM Varainhoito Oy:n kanssa. FIM Varainhoito Oy käyttää alan asiatuntijana Lastensuojelun keskusliittoa ja vaikuttavuussijoituksen asiantuntijana Epiqus Oy:tä.

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitellään tässä kokouksessa hanke ja siihen liittyvä vaikuttavuusinvestoinnin hankinta.

Lisätietoa: projektipäällikkö, Katja Rajaniemi, p. 09 310 23625, katja.rajaniemi@hel.fi

Kokouksen esityslista on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan 23.4. kokous on julkinen18.4.2019 12:37:41 EESTTiedote

Kaikki halukkaat ovat tervetulleita seuraamaan lautakunnan kokousta tiistaina 23.4. klo 16.15 alkaen Kallion virastotaloon, Toinen linja 4 A. Kokousta voi seurata myös Helsinki-kanavalta. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa lääkäripalvelujen hankkimista terveysasemille palvelusetelillä sekä toiminnan ja talouden ennustetta. Lautakunnalle esitellään myös asiakkaille tarjottavia sähköisiä sosiaali- ja terveyspalveluja.

Asumisneuvonta on uudistunut – ota yhteyttä!17.4.2019 08:58:23 EESTTiedote

Helsingin asumisneuvonnan palvelut ovat uudistuneet. Asiakkaita palvelevat entistä paremmin ja joustavammin uusitut verkkosivut sekä myös chat-palvelu, johon voi tätä nykyä tunnistautua omilla henkilötiedoillaan ja näin ollen hoitaa myös henkilökohtaisia asioitaan. Asumisneuvonnan verkkosivujen uudistuksessa on luotu selkeitä palvelupolkuja, jotta asiakkaat löytävät mahdollisimman helposti tarvitsemansa tiedon ja tavoittavat neuvojat entistä paremmin. Chatissa voi hoitaa myös henkilökohtaisia asioita Asumisneuvonnan chatissä on nyt mahdollista tunnistautua tietoturvallisesti ja käsitellä siis myös henkilökohtaisia ja arkaluontoisia asioita. Chat-keskustelu alkaa aina anonyyminä, mutta tarvittaessa asiakaspalvelija voi pyytää asiakkaalta tunnistetietoja. Chatissa voi nyt saada myös somalinkielistä palvelua. Asumiskummitoiminnan hanketyöntekijä Seynab Omar Mohamed kertoo, että yhteydenottoja on tullut esimerkiksi asunnon hakuun liittyvissä asioissa. Asumiskummitoiminnan hankevastaava Maa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme