Basam Books

Sosiaalipedagogiikan edelläkävijä dosentti Leena Kurki kertoo uutuuskirjassaan elämäntyöstään

Jaa

Muistelmateoksessa nivoutuvat yhteen yhden elämän aikana koetut kohtaamiset ympäri maailmaa.

”Kohtaamisen voima – Sosiaalipedagogin elämä ja teokset” (Basam Books 2021)
”Kohtaamisen voima – Sosiaalipedagogin elämä ja teokset” (Basam Books 2021)

”Olen vuosikymmeniä ollut kiinnostunut yksilön ja yhteisön välisestä suhteesta, miettinyt ’aidon yhteisön’ ongelmia ja ihmisen ja toisen ihmisen kohtaamisten arvoituksellisuutta.”

Kuinka eletty elämä muovaa tieteilijän ajattelua? Suomalaisen sosiaalipedagogiikan tienraivaaja dosentti Leena Kurki valottaa muistelmateoksessaan Kohtaamisen voima. Sosiaalipedagogin elämä ja teokset (Basam Books 2021), kuinka hänen elämänkokemuksensa ovat vaikuttaneet hänen akateemiseen ymmärrykseensä.

”Kirjoittaessani elin jännittyneenä uudelleen pommien räjähtelyt, kun Pablo Escobar kävi huumesotaansa Kolumbian valtiota vastaan. Aistin Intian spiritualiteetin ja hengitin jälleen ruusuntuoksua Sri Aurobindon haudalla. Tunsin mielentyyneyttä muistellessani Bhutanin onnellista kansaa ja koin paljon muutakin.”

Tutkimusmatkojen lisäksi kirjassa kerrotaan välillä hauskoista, mutta paikoin myös tuskaisista kokemuksista pitkän terveydenhoitoalan koulutuksen aikana, yliopisto-opintojen parissa ja työelämässä niin koulun sosiaalikuraattorina kuin sosiaaliviraston päivähoitopäällikkönä. Vuosikymmeniä kestänyt työ yliopistossa on kuitenkin jättänyt Leena Kurkeen vahvimmat jäljet.

Esiin piirtyy tarina, jota rytmittävät intohimoinen löytämisen ilo, ystävyys ja henkisyys – mutta myös yksinäisyys ja kärsimys. Latinalaisen Amerikan, Intian ja jesuiittaveljeskunnan kautta kulkeva matka kiteytyy kokonaisvaltaiseksi kasvatusajatteluksi, jonka johtotähtenä on ajatus inhimillisestä, hellästä ja aistiherkästä ihmisestä.

”Tulin jo varhain siihen tulokseen, että ihminen on aina sama. Kulttuurit tuovat luonnollisesti asiaan omat heijasteensa. Mutta kaikki maailman ihmiset ovat yhteydessä toisiinsa. Heillä on samat ilon ja surun aiheet, ja ihminen voi kohdata toisen ihmisen juuri tämän yhteyden, samuuden, kautta.”

Kirjailijasta

Dosentti Leena Kurki on opettanut ja tutkinut kasvatustieteitä, yhteiskuntatiedettä ja sosiaalipedagogiikkaa pääasiassa Oulun ja Tampereen yliopistoissa. Hänet tunnetaan ennen kaikkea personalistisen sosiaalipedagogiikan kehittäjänä. Kurki on suomalaisen sosiaalipedagogiikan uranuurtajia, joka on tuonut Suomeen monia täällä aiemmin tuntemattomia käsitteitä ja käytäntöjä kuten sosiokulttuurisen innostamisen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet:

Frida Wikblad
frida@basambooks.fi

Kuvat

”Kohtaamisen voima – Sosiaalipedagogin elämä ja teokset” (Basam Books 2021)
”Kohtaamisen voima – Sosiaalipedagogin elämä ja teokset” (Basam Books 2021)
Lataa
Leena Kurki (kuvaaja: Aku Savolainen)
Leena Kurki (kuvaaja: Aku Savolainen)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Basam Books
Basam Books
Lapinlahdenpolku 8, c/o Lapinlahden Lähde Oy
00180 HELSINKI

+358 40 841 7913https://basambooks.fi

Basam Books on riippumaton helsinkiläinen yleiskustantamo. Meidät tunnetaan erityisesti laadukkaan hyvinvointi- ja työelämäkirjallisuuden, kaunokirjallisten klassikoiden sekä runouden kustantajana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Basam Books

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme