Tekniikan akateemiset - TEK

Sote-säästöjä ei saada aikaan ilman uusia innovaatioita

Jaa

Tulevaisuuden talouskasvun siemenperunoihin eli tutkimukseen ja tuotekehitykseen pitää panostaa nyt. Muuten esimerkiksi sote- ja maakuntauudistukseen liittyvät säästöt jäävät haaveeksi, korostavat teknologiavaikuttajat.

TEKin yksikönjohtaja Pekka Pellinen.
TEKin yksikönjohtaja Pekka Pellinen.


- Valtiovarainministeriö povaa 4 miljardin euron sote-säästöjä tiedon ja teknologian käytöstä. Säästöjä ei kuitenkaan saada aikaiseksi ilman uudenlaisia rohkeita innovaatioita. Esimerkiksi lääketieteellinen teknologia on jo nyt sekä suurin että nopeimmin kasvava korkean teknologian vientiala, ja siellä on vielä huimasti potentiaalia, huomauttaa Tekniikan akateemiset TEKin yksikönjohtaja Pekka Pellinen.  

Pellinen korostaa, että nyt nopean talouskasvun aikana on oikea hetki uudistaa tutkimuksen, tuotekehityksen ja innovaatiotoiminnan rakenteita.

- Suomen suhteellinen asema pitkän aikavälin kilpailukykyä ja hyvinvointia rakentavien innovaatioinvestointien tekijänä on tällä vuosikymmenellä romahtanut. Tutkimusrahoitus on suhteellisen hyvällä tasolla, mutta innovaatio- ja kaupallistamispanostukset ovat huolestuttavan heikkoja.

Rahoituksen nostaminen on tärkeää, kun halutaan ratkaista yhteiskunnallisesti merkittäviä haasteita, kuten terveydenhuoltoon liittyviä ongelmia.

- Innovaatiotoiminta ei ole pelkästään uusien teknisten tuotteiden tai palveluiden keksimistä. Innovaatioiden kehittäminen on kytkettävä entistä tiiviimmin yhteiskunnan voimavaroja kuluttavien isojen ongelmien ratkaisuun, Pellinen huomauttaa.

Nyt tarvitaan tiekartta tulevaisuuteen

TEK luovutti tänään 18.5. yhdessä Teknologiateollisuuden, Business Finlandin, VTT:n ja Tekniikka & Talous -lehden kanssa eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle vaatimuksensa TKI-panostusten kasvattamisesta Suomessa. Myöhemmin kannanotto luovutetaan pääministerin johtamalle tutkimus- ja innovaationeuvostolle. Ehdotuksia työstettiin 15.5. Tech Day Finland -vaikuttajatapahtumassa.

Keskeinen osa julkilausumaa on se, että julkinen valta ja yritykset luovat yhdessä tiekartan siitä, miten tutkimuksen, tuotekehityksen ja innovaatiotoiminnan osuus bruttokansantuotteesta nostetaan valtioneuvoston linjauksen mukaisesti neljään prosenttiin viimeistään vuonna 2030. Nyt luku on tippunut jo 2,7 prosenttiin.

-  Tällaista yksituumaisuutta teknologiakentällä ei ole aiemmin nähty. Se kertoo siitä, että tilanne on vakava, Pellinen kiteyttää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Yksikönjohtaja Pekka Pellinen, TEK, 040 521 9424

Kuvat

TEKin yksikönjohtaja Pekka Pellinen.
TEKin yksikönjohtaja Pekka Pellinen.
Lataa
TEK luovutti tänään 18.5. yhdessä Teknologiateollisuuden, Business Finlandin, VTT:n ja Tekniikka & Talous -lehden kanssa eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle vaatimuksensa TKI-panostusten kasvattamisesta Suomessa.
TEK luovutti tänään 18.5. yhdessä Teknologiateollisuuden, Business Finlandin, VTT:n ja Tekniikka & Talous -lehden kanssa eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle vaatimuksensa TKI-panostusten kasvattamisesta Suomessa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tekniikan akateemiset - TEK
Tekniikan akateemiset - TEK
Ratavartijankatu 2
00520 HELSINKI

09 229 121http://www.tek.fi

Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. 70 000 jäsenellään TEK on yksi Akavan suurimmista jäsenliitoista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme