Suomen Psykologiliitto

Sote-uudistus tarvitaan, mutta koulupsykologit kuuluvat kouluun

Jaa
Suomen Psykologiliitto antoi lausunnon hallituksen esityksestä sote-uudistukseksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle 16.2.2021. Psykologiliitto kannattaa sote-palvelujen uudistamista. Sote-uudistuksen yhteydessä esitetty aikomus siirtää opiskeluhuollon psykologit ja kuraattorit pois peruskunnista on sen sijaan epätarkoituksenmukainen.

Sote-palvelujen uudistaminen on tarpeellista 

Suomen Psykologiliitto pitää tarpeellisena sote-palveluiden uudistamista. Tulevaisuudessa valtaosa psykologeista työskentelee perustettavilla hyvinvointialueilla, esimerkiksi neuvolan, terveyskeskuksen, perheneuvolan, psykiatrian sekä neurologian psykologit. Nämä sote-palvelut keskittyvät vastaanottotyöhön ja korjaavaan työhön. Näiltä osin uudistus on looginen ja kannatettava.

Opiskeluhuollon psykologien työ on koulussa

Hallituksen esityksessä on edelleen mukana esitys opiskeluhuollon psykologien siirtämisestä perustettaville hyvinvointialueille. Opiskeluhuollon psykologien ja kuraattorien siirto sote-maakuntiin olisi epätarkoituksenmukainen sote-palveluista eroavan työnkuvan vuoksi. Opiskeluhuollon työn sisältö on määritelty opiskeluhuoltolaissa. Lain mukaan opiskeluhuolto sisältää sekä yksilöllisen että yhteisöllisen opiskeluhuollon, joista painopisteen tulee olla yhteisöllisessä, ryhmään ja koko kouluyhteisöön kohdistuvassa työssä.

Hallituksen esitys on kuitenkin huomioinut ainoastaan yksilötyön. Esityksessä ei ole perusteltu, miten yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö turvattaisiin. Miten opiskeluhuoltoa kehitettäisiin, jos psykologien ja kuraattorien hallinto ja johtaminen siirretään sote-maakuntiin, mutta koulut ja oppilaitokset - eli heidän työpaikkansa – jäävät peruskuntiin?

Opiskeluhuollon psykologin ensisijainen tehtävä on tukea jokaisen hyvinvointia

Kun yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö onnistuu, inhimillinen kärsimys vähenee ja korjaavaa yksilötyötä tarvitaan vähemmän. Yhteisöllistä työtä on esimerkiksi kiusaamista, syrjäytymistä ja koulupudokkuutta ehkäisevä työ sekä mielenterveyden, koulumotivaation ja jaksamisen edistäminen. Yhteisöllinen työ edellyttää fyysistä läsnäoloa kouluissa ja oppilaitoksissa, kouluyhteisön tuntemusta, koulun arjen reunaehtojen ymmärtämistä sekä luottamussuhteita koulun henkilöstöön ja johtoon.

Tällä hetkellä koulupsykologit pystyvät tekemään yhteisötyötä lähes kaksinkertaisesti silloin, kun opiskeluhuolto on sivistystoimen eikä sote-toimialan alla (Psykologiliitto 2020). Siirron myötä olisi vaarana, että heidän työpanoksensa valuu sote-maakunnan tarpeisiin pois kouluilta ja oppilaitoksilta sekä sivistystoimen suunnittelu- ja kehittämistyöstä. Painopiste siirtyy edistävästä ja ehkäisevästä työstä ongelmien korjaamiseen ja koulun hyvinvointityön mahdollisuudet hukataan. 

Psykologien ja kuraattorien siirto peruttava

Psykologiliitto yhdessä monien asiantuntijoiden ja kuntien ja kaupunkien kanssa vastusti opiskeluhuollon psykologien ja kuraattorien siirtoa jo syksyllä 2020 päättyneellä lausuntokierroksella lakiluonnoksesta. Opiskeluhuollon psykologien ja kuraattorin siirron peruminen ei vaikuta sote-uudistuksen kokonaisuuden toteutumiseen.

Lue koko lausunto täällä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Psykologiliitto
Bulevardi 30 B 3
00120 Helsinki

09 6122 9122http://www.psyli.fi

Suomen Psykologiliitto on psykologien ammattijärjestö. Psykologiliitto edistää jäsentensä palkka- ja ammatillisia etuja sekä työllisyyttä. Liitto pyrkii myös vaikuttamaan psykologeja ja mielenterveyttä koskevaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja lainsäädäntöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Psykologiliitto

Psykologiliitto ehdottaa keinoja turvata koulupsykologipalvelut nopeasti11.4.2024 09:11:45 EEST | Tiedote

Hyvinvointialueet eivät ole pystyneet turvaamaan lainmukaisia opiskeluhuollon psykologipalveluja. Tilanne on herättänyt pohdintaa siitä, tulisiko koulupsykologit ja -kuraattorit siirtää takaisin kuntien työntekijöiksi. Ratkaisuksi Psykologiliitto ehdottaa konkreettisia keinoja, joilla toimivat opiskeluhuollon psykologipalvelut voidaan varmistaa uutta hallinnollista uudistusta tehokkaammin ja nopeammin.

Koulupsykologille ei pääse, mutta aluehallintovirastot tyytyvät seuraamaan tilannetta1.2.2024 09:17:08 EET | Tiedote

Hyvinvointialueiden omavalvonnassa käy ilmi, että lain vaatimia opiskeluhuollon psykologipalveluja ei suuressa osassa Suomea ole saatavilla. Lain noudattamista valvovat aluehallintovirastot eivät ole toistaiseksi puuttuneet tilanteeseen ja on epäselvää aiheuttaako lain rikkominen hyvinvointialueille minkäänlaisia seuraamuksia. Samaan aikaan opiskeluhuollon palveluihin kohdistuu odotuksia lasten ja nuorten terapiatakuun toteuttamisessa. Psykologiliitto vaatii konkreettisia toimenpiteitä, jotta lapset ja nuoret saavat heille kuuluvat psykologipalvelut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye