Kainuun ELY-keskus

Sotkamon hopeakaivoksen rikastushiekka-allasalueen laajentamiseen sovelletaan YVA-menettelyä

Jaa

Kainuun ELY-keskus on antanut päätöksen Sotkamon hopeakaivoksen rikastushiekka-allasalueen laajentamista koskevaan hankkeeseen. Päätöksen mukaan hankkeeseen sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA).

Sotkamo Silver suunnittelee uuden rikastushiekka-altaan perustamista kaivosalueen sisälle. Kuva: Kainuun ELY-keskus.
Sotkamo Silver suunnittelee uuden rikastushiekka-altaan perustamista kaivosalueen sisälle. Kuva: Kainuun ELY-keskus.

Sotkamo Silver Oy suunnittelee kokonaan uuden rikastushiekka-altaan perustamista kaivosalueen sisälle. Uusi rikastushiekka-allas tulisi nykyisen rikastushiekka-altaan vieressä sijaitsevalla suo- ja metsämaalle sekä osittain nykyisten kaivostoimintojen päälle. Uusi rikastushiekka-allas vastaisi rakenteiltaan nykyistä rikastushiekka-allasta ja olisi kooltaan noin 30 hehtaaria.  

Kainuun ELY-keskus on ratkaisussaan tarkastellut tapauskohtaisesti, onko uudella rikastushiekka-allasalueella sellaisia merkittäviä ympäristövaikutuksia, joihin tulee soveltaa YVA-menettelyä. Tarkastelussa on huomioitu suunnitellun allasalueen laajuus (30 ha) sekä vuosittain alueelle läjitettävän rikastushiekan määrä ja koostumus. Rikastushiekka luokittuisi ei vaaralliseksi, ei pysyväksi jätteeksi, jota määrällisesti läjitettäisiin useita satoja tuhansia tonneja. 

Kainuun ELY-keskus on päätöksessään katsonut, että hankkeen todennäköisesti merkittävimmät ympäristövaikutukset ovat rinnastettavissa kaatopaikkoihin, joihin läjitetään muuta kuin vaarallista jätettä. Lisäksi tarkastellessa hankkeen elinkaaren aikana todennäköisesti aiheutuvia merkittäviä ympäristövaikutuksia, hanke on rinnastettavissa ympäristövaikutuksiltaan myös kaivoshankkeeseen tai sen muutokseen, jonka pinta-ala on yli 25 hehtaaria.  

Kainuun ELY-keskus on harkinnassaan huomioinut nykyisen toiminnan lyhytaikaisuuden sekä siitä johtuvan epävarmuuden toiminnan pitkänajan kuluessa aiheutuviin vaikutuksiin. Elinkaarensa aikana hankkeella voi todennäköisesti olla merkittäviä vaikutuksia pohjavesiin, maaperään sekä vesistöihin pitkällä aikavälillä tarkasteltuna. Ympäristövaikutusten arvioinnissa tuleekin kiinnittää erityistä huomiota pitkän ajan kuluessa muodostuviin ympäristövaikutuksiin ja niiden hallintaan.

Kuulutus on nähtävillä 1.7. – 8.8.2022 Kainuun ELY-keskuksen kuulutukset –verkkosivuilla. Päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamisesta on nähtävillä Kainuun ELY-keskuksen YVA-hankkeiden päätöksissä ymparisto.fi -verkkosivuilla, missä se pysyy kuulemisajan päätyttyäkin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus

Ympäristöasiantuntija Joni Kivipelto
p. 0295 023 904, joni.kivipelto@ely-keskus.fi

Kuvat

Sotkamo Silver suunnittelee uuden rikastushiekka-altaan perustamista kaivosalueen sisälle. Kuva: Kainuun ELY-keskus.
Sotkamo Silver suunnittelee uuden rikastushiekka-altaan perustamista kaivosalueen sisälle. Kuva: Kainuun ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme