Sovittelulla voidaan löytää ratkaisu naapureiden välisille kiistoille

Erilaiset äänet ja hajut, yhteisten tilojen käyttö sekä piha-alueella toimiminen ovat esimerkkejä naapureiden välille kitkaa aiheuttavista asioista. Eripuraa voivat aiheuttaa myös muun muassa pesutuvan käyttö, hiljaisuusaika sekä jätteiden lajittelu. Mitä varhaisemmassa vaiheessa asiaan puututaan, sitä nopeammin ja vaivattomammin se saadaan yleensä myös ratkaistua. Erimielisyyksiä ei kannata hautoa riidoiksi ja konflikteiksi asti. Nimettömien lappujen lähettäminen, oven hakkaaminen tai muu epäsopiva käytös ei myöskään tarjoa ratkaisua ongelmaan.
Parhain tapa erimielisyyksien selvittelyyn on asiasta keskusteleminen. Keskustelu ei kuitenkaan välttämättä tuota aina parhainta lopputulosta, tai hankalasta asiasta keskusteleminen naapurin kanssa saatetaan kokea epämiellyttäväksi. Kun naapurisopua koetellaan ja omat keinot tuntuvat jäävän vajaiksi, kannattaa asukkaan ottaa ensin yhteyttä omaan isännöitsijään. Mikäli asukas antaa luvan, voi isännöitsijä puolestaan selvittää naapuruussovittelun mahdollisuutta. Myös vuokranantaja voi olla yhteydessä sovittelijaan.
Naapuruussovittelulla tarkoitetaan menetelmää, jonka tarkoituksena on paitsi sovitella syntyneitä ristiriitoja, myös ennaltaehkäistä naapureiden välisiä konflikteja. Sovittelun tavoitteena on rauhoittaa tilanne ja pyrkiä löytämään ongelmaa aiheuttaneeseen asiaan kestävä ratkaisu.
-Erilaisten asumistottumusten ja monikulttuurisuuden lisääntyminen vuokra-asumisessa saattavat toisinaan herättää voimakastakin vastakkainasettelua asukkaiden välillä. Myös asumiseen tarvittavat perustaidot voivat olla puutteellisia ja tämä voi ilmetä paitsi oman asunnon huonona hoitona, myös muiden asukkaiden kanssa syntyvissä konflikteissa. Olisi kaikille osapuolille eduksi, että tilanteeseen puututtaisiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Siksi onkin harmillista, jos erimielisyyksistä kerrotaan omalle vuokranantajalle vasta tilanteen jatkuttua jo pitkään, KOVAn tekninen johtaja Sami Ylenius toteaa.
Tilanteen pitkittyminen voi aiheuttaa paitsi yleisen asumisviihtyvyyden laskua, myös luoda mielikuvaa, ettei vuokranantaja puuttuisi asiaan. Tilanne on todellisuudessa täysin päinvastainen, mutta ongelmista tarvitaan kuitenkin tietoa, jotta niitä voidaan ryhtyä ratkaisemaan. Myös asumisneuvojan työllä on tällaisissa tilanteissa iso merkitys, sillä asumisneuvojat kohtaavat työssään monenlaisia asumiseen liittyviä pulmia, joissa joko osatekijöinä tai taustalla voi olla myös naapuruussuhteisiin liittyviä kiistoja. Asumisneuvoja ja isännöitsijä ovatkin siksi tärkeä työpari asumisen haasteiden ratkaisemisessa ja varhaisessa puuttumisessa ongelmiin ennen niiden pahenemista.
On kuitenkin tärkeää muistaa, että jokainen meistä voi vaikuttaa paitsi omaan, myös naapureiden asumisviihtyvyyteen ja hyviin naapurisuhteisiin. Häiritsevät asiat kannattaa nostaa naapurustossa esiin hyvissä ajoin, ennen kuin tilanteet pääsevät eskaloitumaan ja kärjistymään.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sami Yleniustekninen johtajaKohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry
Puh:044 359 5816sami.ylenius@kovary.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on yleishyödyllisten ja omakustannusperusteella toimivien vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimialajärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvonta-, palvelu- ja yhteistyöjärjestönä. KOVAn jäsenet omistavat pääasiassa joko normaaleja vuokra-asuntoja tai asumisoikeusasuntoja. Osa KOVAn jäsenistä omistaa myös erityisryhmien vuokra-asuntoja, kuten palvelu-, opiskelija- ja nuorisoasuntoja.
KOVAlla on 119 jäsenyhteisöä. Niiden pysyvässä omistuksessa on yhteensä noin 320 000 vuokra- ja asumisoikeusasuntoa, joissa asuu noin 500 000 henkilöä. KOVAn jäsenet toimivat yli 120 kunnassa. KOVAn jäsenet omistavat yli 80 prosenttia rajoituksenalaisista normaaleista ARA-vuokra-asunnoista, noin 70 prosenttia kaikista rajoituksenalaista ARA-vuokra-asunnoista Suomessa ja noin 85 prosenttia asumisoikeusasunnoista Suomessa. KOVAn jäsenet aloittavat vuonna 2023 yhteensä lähes 6 000 kohtuuhintaisen vuokra- ja asumisoikeusasunnon rakennuttamisen.
KOVA edustaa pitkäjänteisiä, pysyviä ja turvallisia vuokra- ja asumisoikeusasuntojen omistajia ja vuokranantajia. KOVA kehittää vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimintaedellytyksiä tekemällä vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöille Suomen parasta edunvalvontaa. KOVAn jäsenyhteisöt ylläpitävät asuntomarkkinoilla kilpailua, erityisesti hintakilpailua. KOVAn jäsenistö toimii siten, että pienituloisillakin ihmisillä on varaa laadukkaaseen ja kohtuuhintaiseen asumiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta KOVA ry
Asuntoministeri tarvitaan seuraavaan hallitukseen26.5.2023 08:02:13 EEST | Tiedote
Asuminen on ihmisten perustarve, ja jokainen meistä tarvitsee kodin. Vaikka asumisessa on kyse yhdestä elämän tärkeimmistä peruspilareista, näkyvät asumiseen liittyvät asiat varsin vähän julkisessa keskustelussa. Yhtenä osasyynä tähän saattaa olla se, ettei valtioneuvostossa ole ollut ainoastaan asuntoasioihin keskittynyttä ministeriä vuoden 2011 jälkeen. Asuntoasiat ansaitsevat aiempaa suuremman painoarvon myös valtioneuvostotasolla.
Rakennuskanta ikääntyy ja korjausrakentaminen kasvaa28.4.2023 06:45:00 EEST | Tiedote
Vuokratalo- ja asumisoikeusyhtiöiden kiinteistökannan keski-ikä nousee, mikä tarkoittaa kiinteistökannan korjaustarpeiden kasvua. Valtaosa Suomen asuntorakentamisesta oli 1990-luvulla lamakauden vuoksi valtion tukemaa kohtuuhintaista asuntotuotantoa, ja vuosikymmenen alussa valmistuivat myös ensimmäiset asumisoikeusasunnot. Tämän vuoksi monella vuokratalo- ja asumisoikeusyhtiöllä 1990-luvun asuntokanta muodostaa merkittävän osan rakennuskannasta, ja osalla jäsenistä jopa 50 prosenttia kiinteistöistä on rakennettu 1990-luvulla. Näissä rakennuksissa monet talotekniset järjestelmät ja päärakennusosat ovat saavuttaneet peruskorjausiän.
Kohtuuhintaista asuntorakennuttamista kannattaa lisätä nyt21.4.2023 09:50:00 EEST | Tiedote
Tänään 21.4.2023 kevätkokoukseensa kokoontuneet Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry:n jäsenet korostavat kohtuuhintaisen asuntokannan ja -tuotannon merkitystä erityisesti nykyisessä suhdannetilanteessa. Kohtuuhintaisen asuntotuotannon lisääminen olisi etu niin asukkaiden kuin rakennusalan työllisyyden kannalta.
Vuokra-asukkaille on lähetetty huijausviestejä maksamattomista vuokrista2.3.2023 15:29:08 EET | Tiedote
Useiden KOVAn jäseninä olevien vuokrataloyhtiöiden asukkaat ovat saaneet viime päivinä tekstiviestejä, joissa kerrotaan asukkaan vuokran olevan maksamatta. Tekstiviestin mukaan vuokranmaksun tilinumero on muuttunut tietojärjestelmäpäivityksen myötä, ja asukasta kehotetaan maksamaan vuokransa tekstiviestissä mainittuun tilinumeroon. Joillekin asukkaille on lähetetty tekstiviestien ohella myös sähköposteja maksamatta jääneistä vuokrista.
KOVAn jäsenistö lähtenyt innolla mukaan energiansäästötalkoisiin2.3.2023 06:45:00 EET | Tiedote
Euroopassa vallitseva energiakriisi on saanut suomalaiset kiinnittämään huomiota energian säästämiseen tavallista enemmän. Lokakuussa alkanut, valtakunnallinen Astetta alemmas -kampanja kannustaa säästämään energiaa arkisin teoin. Kampanjan tavoitteena on tasata sähkönkulutuksen huippuja ja saada suomalaisista kotitalouksista vähintään 95 prosenttia säästämään energiaa. Astetta alemmas -kampanja on lähtenyt hienosti käyntiin, ja nyt keväällä kampanjassa keskitytään erityisesti energiatehokkuuden pitkäkestoiseen parantamiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme