Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ry

SPAL: Oulun koronakulukuuri voi vaarantaa pelastustoimen palvelut

Jaa

Oulun kaupungin säästöt ja lomautukset iskisivät myös Oulu-Koillismaan pelastustoimeen. Pelastustoimen osalta tavoitellaan miljoonan euron säästöjä henkilöstökuluissa. Henkilöstön lomautukset toteutettaisiin vuoden 2020 aikana.

Oulun kaupungin talousongelmat eivät ratkea henkilöstön lomauttamisilla. Vaarana on, että hätiköidyt toimenpiteet olisivat lainvastaisia ja ne voisivat vaarantaa yhteiskunnan toimintojen kannalta kriittisen pelastustoimen lakisääteiset palvelut.

- Koronaepidemia ei ole vielä ohi. Pelastuspalveluihin kohdistuvilla säästöillä voi olla sekä välittömiä että kauaskantoisia seurauksia pelastustoimen ja ensihoidon toimintakyvylle ja sitä kautta asukkaiden turvallisuudelle ja terveydelle, johtaja Kim Nikula Suomen pelastusalan ammattilaisista muistuttaa.

Merkittävä osa pelastustoimen tehtävistä hoidettaisiin ylitöillä, jotka lisäävät palkkakustannuksia. Pelastuksen palvelutasopäätös ja ensihoidon sopimus Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kanssa velvoittaa pitämään yllä tiettyä henkilöstömiehitystä pelastustoimessa.

SPAL peräänkuuluttaa Oulun kaupungilta sen arvoissakin mainittuja vastuullisuutta ja reiluutta työntekijöitään kohtaan. Koronaepidemian kestosta ei ole tietoa, ei myöskään sen lopullisista vaikutuksista ihmisten ja yhteiskunnan hyvinvointiin.

- Ihmettelen Oulun kaupungin hätiköityä etukenoa asiassa. Pelko toimeentulon murenemisesta horjuttaa tällä hetkellä jokaisen suomalaisen työntekijän perusturvallisuutta. Lisäksi epätietoisuus epidemian kestosta ja terveydellinen uhka on suuri henkinen taakka koko yhteiskunnassa.

SPALin mukaan valtioneuvosto ei myöskään ole vielä tehnyt tukipäätöksiä koronakriisistä aiheutuvien kulujen subventoinnista kunnille. Nikulan mielestä Oulun kaupungin olisi nyt syytä ottaa aikalisä, kunnes valtion linjauksista tulee tieto ja käsitys koronaepidemian kuluvaikutuksista konkretisoituu.

- Olisi erittäin lyhytnäköistä heikentää henkilöstön työmotivaatiota ja työturvallisuutta näin rajuilla toimenpiteillä keskellä kriisiä. Etulinjan auttamisen ammattilaiset ovat olleet epidemian aikana turvaamassa kansalaisten hyvinvointia ja terveyttä. Odottaisinkin vastavuoroisesti Oulun kaupungilta vastuullisia ja inhimillisiä päätöksiä, Nikula toteaa.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos on pitänyt jo tiukkaa talouskuuria, se on valtakunnallisesti vertailtuna edullinen pelastuslaitos. Säästöt uhkaavat päivittäistä pelastustoimen operatiivista toimintaa, mutta myös palotarkastuksia ja välttämätöntä harjoitustoimintaa.

Oulun säästöesityksen valmisteluasiakirjoista selviää, että pelastuslaitoksen johdonkaan mukaan lomauttaminen ei mahdollista. Perusteena ovat kriittinen toimiala ja lakisääteiset tehtävät.

Oulun kaupunki ilmoitti aloittavansa laajat, koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Kaupunki tavoittelee lomautuksilla 40 miljoonan euron säästöjä vuoden 2020 henkilöstökuluihin. Säästökuurin lisäksi henkilöstöä uhkaa 28 päivän lomautukset.

Oulu-Koillismaa pelastustoimialueen muodostavat kunnat Hailuoto, Ii, Kempele, Kuusamo, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Pudasjärvi, Taivalkoski, Tyrnävä ja Utajärvi.

Lisätietoja:

Järjestön johtaja Kim Nikula, Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL, puh. 040 716 1805

Puheenjohtaja Pasi Mänty, Oulun Palomiesyhdistys, puh. 040 930 7406

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ry
Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ry
Vernissakatu 6
01300 Vantaa

(09) 867 8880http://www.spal.fi

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL on Suomen suurin pelastushenkilöstön ammattiliitto. Liitto ajaa ja valvoo pelastus-, ensihoito- ja hätäkeskusammattilaisten etuja ja oikeuksia sekä edistää heidän hyvinvointiaan työelämässä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ry

Kutsu tiedotusvälineiden edustajille: Työturvallisuus ensihoitotyössä – vaikuttajawebinaari 4.11.2020 klo 9.00 - 10.0028.10.2020 15:14:51 EET | Kutsu

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy ry, Suomen Ensihoitoalan Liitto SEHL ry, Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ry ja Suomen Sopimuspalokuntien Liitto SSPL ry julkistavat 4.11.2020 laajan ensihoitoalan työturvallisuus -kyselyn tulokset ja järjestöjen yhteisen kannanoton ensihoitajien ja ensivastetyötä tekevien ensilinjan auttajien työturvallisuuden puolesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme