Suomen ympäristökeskus

Stabilisering av muddringsmassor med återvunnet material minskade utsläppen och kostnaderna avsevärt

Dela
En ersättning av cement med återvunnet material vid stabilisering av muddringmassor kan minska koldioxidutsläppen med tiotals procent och reducera kostnaderna för stabiliseringen markant. Resultaten delges i en färsk undersökning av Finlands miljöcentral SYKE och Åbo Akademi.
Jan-Erik Eriksson
Jan-Erik Eriksson

En ersättning av cement med återvunnet material vid stabilisering av muddringmassor kan minska koldioxidutsläppen med tiotals procent och reducera kostnaderna för stabiliseringen markant. Resultaten delges i en färsk undersökning av Finlands miljöcentral SYKE och Åbo Akademi.

Vid muddring av havsstränder är det nödvändigt att stabilisera, dvs härda, de mjuka landmassorna som uppstår vid muddringen om man vill bygga ovanpå muddringsmassorna. Cement har traditionellt används för stabilisering. Idag kan man, förutom cement, även använda olika avfall och sidoströmmar, varav en del för närvarande avleds till deponier, som bindemedel.

I undersökningen som utförts av SYKE och Åbo Akademi har bland annat masugnsslagg, kalkugnsdamm samt aska och bottenslagg från förbränningsanläggningar använts som återvunnet bindemedel. Med användning av dessa bindemedel uppnåddes det hållfastheter som skulle möjliggöra byggande på jordmassorna.

Undersökningen genomfördes i Matalahti, Nådendal, som fungerar som årets bostadsmässaområde.

Förutom utsläppsminskningar, även stor besparingspotential

Resultaten visar även att man kan göra betydande kostnadsbesparingar genom att ersätta cement med bindemedel framställda av industriavfall och sidoströmmar, eftersom de sidoströmmar som användes var klart billigare än cement.
"När det på en muddringsplats uppstår tusentals kubikmeter massor som ska stabiliseras, talar vi redan om potentiella besparingar på tiotusentals euro när det gäller val av bindemedel", säger Jaakko Karvonen, forskare vid Finlands miljöcentral.

Författarna till rapporten uppskattar att det är möjligt att ersätta cement åtminstone delvis på alla stabiliseringsplatser, vilket ger både klimat- och ekonomiska fördelar. Undersökningen visar därmed att en ersättning av cement är ett gångbart alternativ även i verkligheten.

Stabilisering av muddringsmassor måste utföras från fall till fall

En optimering av bindemedelsrecepten måste göras från fall till fall, eftersom jordmassornas egenskaper kan skilja sig mycket från varandra. Att lyfta upp muddringsmassor på land medför ofta risk för försurning och leder därmed till avrinning av skadliga ämnen. Därför är en neutralisering av muddringsmassan ofta nödvändig. De deponerade muddringsmassorna kan neutraliseras och stabiliseras samtidigt genom att blanda dem med bindemedel eller bindemedelsblandningar som höjer pH. Dessutom ska stabiliseringsarbetets beställare bedöma från fall till fall vilken hållfasthet som minst ska uppnås.

Mer om ämnet

Undersökningen har genomförts av forskare från Åbo Akademi och Finlands miljöcentral som en del av projektet CircVol 2 – Suurivolyymisten sivuvirtojen ja maamassojen hyödyntäminen kaupungeissa, som genomfördes 1.5 2021 - 30.4 2022.

Undersökningen finansierades av det finska strukturfondsprogrammet Hållbar tillväxt och jobb 2014–2020, Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF), Åbo Akademi och Finlands miljöcentral.

Tilläggsuppgifter

Forskare Jaakko Karvonen, Finlands miljöcentral, tel. 0295 251 875, förnamn.efternamn@syke.fi

Nyckelord

Kontakter

Finlands miljöcentrals medietjänst

Finlands miljöcentrals medietjänst ger information om forskning, hjälper journalister att hitta experter för intervjuer och tillhandahåller fotografier för mediabruk.

Kontakterna kommer att besvaras av kommunikationsexperter. Vi serverar vardagar från 9.00 till 16.00.

Tel:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Bilder

Länkar

Om

Suomen ympäristökeskus
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000https://www.syke.fi/fi-FI

Det är dags att gå bortom att lösa miljöproblem en efter en till en hållbarhetsomställning som omfattar hela samhället. Finlands miljöcentral SYKE är ett multiprofessionellt forsknings- och expertinstitut. Hos oss arbetar cirka 700 kompetenta experter och forskare i Helsingfors, Uleåborg, Jyväskylä och Joensuu.

 

Följ Suomen ympäristökeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen ympäristökeskus

Antalet observationer av cyanobakterier har ökat något i insjöar, längs kusten och i öppna havsområden i Finska viken3.7.2025 13:07:32 EEST | Pressmeddelande

Situationen med cyanobakterier i insjöar utvecklas på ett sätt som är typiskt för högsommaren, medan det vid kustområden har observerats något färre alger än vanligt. I östra Finska viken har cyanobakterier dock observerats både vid kusten och på öppet hav. De kraftiga vindarna i slutet av veckan blandar om vattnet och gör det svårare att observera algerna.

The number of blue-green algae observations has slightly increased in inland waters, along the coast, and in the open sea areas of the Gulf of Finland3.7.2025 13:06:05 EEST | Press release

The blue-green algae situation in inland waters is progressing in a manner typical for midsummer, while slightly less algae than usual have been observed in coastal areas. However, in the eastern Gulf of Finland, blue-green algae have been detected both along the coast and in open sea areas. Strong winds later in the week will mix the water, making it more difficult to observe the algae.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye