Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Stadin Friidu 2018 on Maija Vilkkumaa, Stadin Kundi on Jörn Donner

Jaa

Stadin Slangi ry:n nimeämä vuoden 2018 Stadin Friidu on Maija Vilkkumaa ja Stadin Kundi Jörn Donner. Nimitykset julkistettiin Helsinki-päivänä 12.6.2018 Espan lavalla kello 12.

Stadin Friidu 2018 Maija Vilkkumaa kukitettiin Espan lavalla yhdessä Stadin Kundin 2018 Jörn Donnerin kanssa. Kuva: Laura Oja
Stadin Friidu 2018 Maija Vilkkumaa kukitettiin Espan lavalla yhdessä Stadin Kundin 2018 Jörn Donnerin kanssa. Kuva: Laura Oja

Stadin Friidu

Maija Johanna Vilkkumaa (44) on stadilainen laulaja-lauluntekijä. Hän on yksi Suomen eniten levyjä myyneistä muusikoista. Vilkkumaa on julkaissut seitsemän studioalbumia, kokoelman ja livelevyn. Lähes kaikki hänen studioalbuminsa ovat myyneet kultaa, ja yhteensä hänen albumejaan on myyty Suomessa yli 300 000 kappaletta.

Miten Maija Vilkkumaasta tuuli musafriidu?
Musiikki-identiteettinsä Maija löysi Kallion lukiossa. Siellä kolme friidua otti ja meni skulaamaan Kolmen sepän patsaalle skittaa ja shungaamaan, ihan perinteisesti katusoittajiks hattu asfaltilla. Siitä sukeutu Tarharyhmä-bändi, jonka eka demo äänitettiin Harjun nuorisotalon studiossa. – On mielettömän tärkeää saada aitoo kannustusta oikeessa paikassa.

Nuorisoasiainkeskuksen teatterileirillä Maija hiffas, ettei biisien teko niin ihmeellistä oo, ja kun sieltä rohkaistiin, niin demo synty. – Musan teko on aina ollu mulle luontasempaa ku vaik näyttelemine, jossa osin koin itseni vaivautuneeks, Maija myöntää.

Vuonna 2013 Maija Vilkkumaa julkaisi esikoisromaaninsa Nainen katolla

Stadin Kundi

Jörn Johan Donner (85) on kaikkien hyvin tsennaama skrivaaja, elokuvaohjaaja, kansanedustaja sekä entinen Euroopan parlamentin jäsen ja diplomaatti. Jörkka muistelee, ett ku se oli skloddi, ni hurrit ei ollu kaikkien suosiossa, vaan niitä jahdattiin. Kerran kundille itelleki meinas tulla daijuun, mutt se sai bamlattuu ittesä ulos. Sitä oli sveduskidin oltava ku haukan ööga.

Stadin Kundii vieläki ottaa snadisti boltsii se, ku lädärit ei bonjannu, ett sen faija, suomalaisuusaktivisti Kai Donner, oli käyny suomalaista skolee ja isoisäki oli ollu fennomaani. Lisäks Jörkkaki oppi suvun esimerkkii följaten ekaks suomen kielen.

Donner on skrivannu yli 60 bökkerii. Esikoiskirjansa se julkas jo 18-vuotiaana, ohjas ekan lyhytelokuvansa 21-vuotiaana, grundas Suomen leffa-arkiston 24-vuotiaana, valkattiin Pohjolan buleimman aviisin Dagens Nyheterin elokuvakriitikoksi 27-vuotiaana ja sitt se pokkas itelleen ykkösmestan Venetsian leffafestiksiltä parhaasta esikoisohjauksesta 30-vuotiaana. Kundi on ainoo härmäläine fabu, joka on sökannu Oscar-palkinnon. Finlandia-palkinnon se sai vuonna 1985 buukistaan Isä ja poika.

Tasavallan Pressa myöns Donnerille proffan arvonimen vuonna 2003.

Stadin Slangi ry on Suomen suurin kotiseutuyhdistys, jonka yhtenä tärkeänä perinteenä jo yli 20 vuoden ajan on ollut nimetä Stadin Kundi ja Friidu. Kuka tahansa saa tehdä ehdotuksia. Yhdistyksen hallitus määrittelee valintakriteerit itsenäisesti. Tästä johtuen valittujen kirjo on ollut vuosien saatossa laaja ja monipuolinen. Esimerkkeinä kaikkien aikojen ekat Kundi ja Friidu, Kari Rahkamo ja Eva-Riitta Siitonen tai viime vuoden kaikille tutut Pirkko Saisio ja Reiska Laine.

Tämän vuoden hallitus haki stadilaisia, ei välttämättä syntyperäisiä, rentoja, reiluja, jeesaavia ja perinteitä vaalivia. Tosi stadilainen diggaa slangii, on omien gartsojen dallaaja ja hyvällä tavalla dorka.

www.stadinslangi.fi

Kuvakorissa kuvia Stadin Friidusta ja Kundista

Meddelandet på svenska finns bifogat.
Please find attached the press release in English.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Marjut Klinga
Stadin Slangi ry
puh. 045 186 7238
toimisto@stadinslangi.fi


Tiedottaja Mirva Harju
Kaupunginkanslia
puh. 040 358 2975
mirva.harju@hel.fi

Avainsanat

Kuvat

Stadin Friidu 2018 Maija Vilkkumaa kukitettiin Espan lavalla yhdessä Stadin Kundin 2018 Jörn Donnerin kanssa. Kuva: Laura Oja
Stadin Friidu 2018 Maija Vilkkumaa kukitettiin Espan lavalla yhdessä Stadin Kundin 2018 Jörn Donnerin kanssa. Kuva: Laura Oja
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme