Suomen Akatemia

STN päätti vuoden 2019 rahoitettavat hankkeet

Jaa

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) päätti 19.6.2019 uusista rahoitettavista konsortiosta. Rahoitusta myönnettiin neljässä ohjelmassa yhteensä noin 51 miljoonaa euroa. STN valitsi ohjelmiin yhteensä kaksitoista konsortiota eli hankekokonaisuutta. Valituissa hankkeissa korostui pitkäjänteinen tutkimus, jolla pyritään löytämään ratkaisuja merkittäviin yhteiskunnan haasteisiin.

Ohjelmat, joihin jokaiseen valittiin kolme konsortiota, ovat:

-       Innovatiiviset materiaalit ja palvelut resurssiviisauden ja kestävän kehityksen edistäjinä (IMPRES)

-       Julkisen vallan muuttuva rooli ja yhteiskunnan ohjaamisen mahdollisuudet (STEER)

-       Kulttuuri teknologisoituvassa yhteiskunnassa (CULT)

-       Kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää (FOOD)

Kaikki ohjelmat ovat uusia ja toimivat vuoteen 2025 saakka.

Kaksivaiheisessa ohjelmahaussa rahoitetut konsortiot valittiin varsinaiseen hakuun kutsuttujen konsortioiden joukosta.

Varsinaisessa haussa kaikki hakemukset käsiteltiin kahdessa eri paneelissa. Toinen paneeleista paneutui hakemusten tieteelliseen laatuun, kun taas toinen keskittyi hakemusten yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen. Neuvoston kokonaisharkinta perustui arviointilausuntoihin ja ohjelman tavoitteisiin. Valintojen kriteerinä olivat tutkimuksen laatu, yhteiskunnallinen merkitys ja vaikuttavuus.

Toiseen vaiheeseen kutsuttujen konsortiohakemukset olivat korkeaa tieteellistä tasoa. Strategisen tutkimuksen neuvoston puheenjohtajan Kimmo Nuotion mukaan kaikki hankkeet ovat myös yhteiskunnallisesti merkittäviä. ”Neuvosto on arvioinut neljään eri ohjelmaan jätetyt hakemukset ja päättänyt rahoittaa kussakin ohjelmassa kolme konsortiota. Rahoitettavat konsortiot ovat korkeatasoisia ja muodostavat yhdessä mielekkään ohjelmakokonaisuuden”, Nuotio toteaa. Vuoden alussa aloittanut uusi neuvosto on tyytyväinen myös siihen, että hankkeet ovat vahvasti monitieteisiä.

Rahoitettavat hankkeet verkossa

Lisätietoja

  • Strategisen tutkimuksen ohjelmat ja hankkeet
  • Strategisen tutkimuksen rahoitettavat hankkeet 2019
  • Strategisen tutkimuksen neuvoston puheenjohtaja, professori Kimmo Nuotio, p. 029 4122 013, etunimi.sukunimi (at) helsinki.fi
  • IMPRES: tiedeasiantuntija Tuomas Katajarinne, p. 029 533 5067, etunimi.sukunimi(at)aka.fi
  • STEER: tiedeasiantuntija Milja Saari, p. 029 533 5123, etunimi.sukunimi (at) aka.fi
  • CULT: tiedeasiantuntija Pilvi Toppinen, p. 029 533 5064, etunimi.sukunimi (at) aka.fi
  • FOOD: tiedeasiantuntija Joona Lehtomäki, p. 029 533 5121, etunimi.sukunimi (at) aka.fi

Yhteyshenkilöt

Suomen Akatemian viestintä
Veera Lyytikäinen
viestintäsuunnittelija
p. 029 533 5152
etunimi.sukunimi (at) aka.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, jolla on yhteiskunnallista merkitystä ja vaikuttavuutta. Vuonna 2019 STN rahoittaa tutkimusta 55 miljoonalla eurolla.

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Vuonna 2019 Akatemia rahoittaa tutkimusta 458 miljoonalla eurolla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Akatemiahankerahoitusta tieteellisesti ja yhteiskunnallisesti vaikuttavalle luonnontieteiden ja tekniikan alojen tutkimukselle3.6.2021 13:44:29 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on myöntänyt rahoituksen 72 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan yhteensä sata osahanketta. Toimikunta rahoittaa akatemiahankkeita yhteensä noin 44 miljoonalla eurolla. Rahoituspäätöksissä toimikunta korosti etenkin tutkimuksen tieteellistä laatua, uutuusarvoa ja mahdollisuutta läpimurtoihin sekä hankkeen toteutettavuutta.

Ikäihmisten enemmistö selviytyy koronasta kokemuksensa avulla - heikoimmat kärsivät27.5.2021 09:30:00 EEST | Tiedote

Ikäihmiset ovat enimmäkseen selviytyneet korona-ajan rajoituksista hyvin. Tässä ovat auttaneet sopeutumiskyky, kekseliäisyys ja elämänkokemuksen tuoma suhteellisuudentaju. Tämä selviää Tampereen yliopiston professorin Marja Jylhän johtamasta Suomen Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta, jossa selvitettiin haastatteluin koronarajoitusten vaikutuksia ikääntyneiden elämään.

Etäopetuksessa oppilaat kokivat saaneensa riittävästi apua27.5.2021 09:30:00 EEST | Tiedote

Suurin osa oppilaista odotti koronan aikaisen etäopetuksen aikana lähiopetukseen palaamista. Vain vajaat 12 prosenttia olisi toivonut etäopetuksen jatkumista. Suurin osa koki, että opettaja tiesi, mitä oppilaalle kuului. Yhteyttä pidettiin videotapaamisilla, oppimispäiväkirjoin tai henkilökohtaisilla viesteillä. Lähes kaikkien oppilaiden mukaan he saivat riittävästi apua, eniten omilta vanhemmiltaan sekä myös kavereilta ja sisaruksilta. Opettajalta ei niin helposti kysytty apua, mutta monien oppilaiden mielestä opettaja oli tarvittaessa käytettävissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme