Jyväskylän yliopisto

Strategisen tutkimuksen neuvosto rahoittaa lasten ja nuorten hyvinvoinnin tutkimusta – Jyväskylän yliopisto mukana konsortioissa

Jaa

Jyväskylän yliopisto on mukana kahdessa strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittamassa konsortiossa. Suomen Akatemian yhteydessä toimiva STN on myöntänyt rahoitusta yhdeksälle hankekokonaisuudelle yhteensä 28 miljoonaa euroa.

Jyväskylän yliopisto on mukana Turun yliopiston johtamassa Right-to-Belong (R-to-B) konsortiossa kahdella osahankkeella. Konsortion tavoitteena on rakentaa päätöksentekoon tutkimusperustainen tiekartta siitä, miten lasten ja nuorten yksinäisyyden ja sosiaalisen ulossulkemisen kokemuksia voidaan vähentää erilaisissa ympäristöissä, kuten perheissä, kouluissa, sosiaalisessa mediassa ja kaveriryhmissä.

Jyväskylän yliopistosta mukana ovat psykologian laitoksen apulaisprofessori Noona Kiurun sekä opettajankoulutuslaitoksen professori Marja-Kristiina Lerkkasen johtamat osatutkimukset. Kiurun osuus konsortion rahoituksesta on noin 325 000 euroa ja Lerkkasen noin 320 000 euroa.

Konsortion tutkimuksissa käytetään muun muassa aivokuvantamisen, biomarkkereiden ja toimintatutkimuksen menetelmiä sekä laajoja kansallisia ja kansainvälisiä seurantatutkimusaineistoja, rekisteritietoja sekä eri kouluasteilla toteutettavien interventioiden vaikuttavuusarviointia. Monitieteinen konsortio yhdistää kasvatustieteen, psykologian, sosiologian, lääketieteen, lastenpsykiatrian, neurotieteen, taloustieteen sekä informaatioteknologian asiantuntijoita. Konsortion osapuolina ovat myös ITLA, Opetushallitus ja THL ja konsortiolla on laaja sidosryhmäyhteistyö.

– Hyvinvoinnin merkitys on entisestään kasvanut koronapandemian myötä. Hankkeen rahoitus on todella tärkeä, jotta pitkäaikainen työ lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaamiseen ja kehittämiseen koko yhteiskunnassa voi jatkua, toteaa Lerkkanen.

Oikeus osallisuuteen: Yksinäisyyden ja ostrakismin vähentäminen lapsuudessa ja nuoruudessa (R-to-B) konsortiossa on mukana Turun, Helsingin, Jyväskylän ja Aalto yliopiston tutkijoita.

Hyvinvointia kouluihin uusien sosio-pedagogisten käytäntöjen avulla

Jyväskylän yliopisto on mukana myös Helsingin, Oulun, Itä-Suomen ja Tampereen yliopistojen sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa SchoolWell-konsortiossa. Konsortio sai yhteensä reilun kolmen miljoonan euron rahoituksen tutkimukseen lasten ja nuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin rakentumisesta koulun oppimisympäristöissä. Jyväskylän yliopiston osatutkimusta johtaa apulaisprofessori Timo Jaakkola liikuntatieteellisestä tiedekunnasta. Jaakkolan osuus rahoituksesta on noin 440 000 euroa.

Koko ikäluokan tavoittava peruskoulu on yhteiskunnan keskeisin väline pahoinvoinnin ehkäisemiseen oppimisen tukemiseen. SchoolWell mallintaa koululaisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin rakentumista ja kehittää indikaattoreita varhaisten hyvinvointierojen ja näiden systeemisten seurausten ennakoivaan tunnistamiseen koulussa.

Hanke luo hyvinvoinnin resursseja ja tukemisen keinoja rakentamalla hyvinvointia edistäviä sosio-pedagogisten käytäntöjä ja materiaaleja koululaisten ja ammattilaisten kanssa yhdessä kokeillen. SchoolWell tuottaa malleja koululaisten kanssa työskentelevien ammattilaisten kouluttamiseen näiden käytössä.

Hankkeen kesto on kuusi vuotta. Tänä aikana hankkeessa kehitetään käytäntöjä, joita voitaisiin soveltaa kaikissa Suomen kouluissa. Hankkeessa on mukana sekä opetuksen, liikuntatutkimuksen, nuorisopsykiatrian, kasvatuspsykologian, pedagogiikan ja interventiotutkimuksen asiantuntijoita.

– Johtamani työpaketti liittyy erityisesti oppilaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia kehittävien interventioiden pitkittäisvaikutusten seuraamiseen ja tutkimiseen. Konsortiossa asiantuntemusalueinani ovat erityisesti oppilaiden motoriset taidot, fyysinen kunto ja liikkuminen, Jaakkola kertoo.

Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamissa konsortioissa korostuu pitkäjänteinen tutkimus, jolla pyritään löytämään ratkaisuja keskeisiin yhteiskunnan haasteisiin. Rahoitettavissa konsortioissa on mukana 14 eri tieteenalaa, ja hankekokonaisuuksissa on mukana 12 organisaatiota, joiden joukossa on muun muassa yliopistoja ja valtion tutkimuslaitoksia.

Lisätietoja:

apulaisprofessori Noona Kiuru
noona.h.kiuru@jyu.fi, puh. +358408054740

professori Marja-Kristiina Lerkkanen
marja-kristiina.lerkkanen@jyu.fi, puh. +358408053347

apulaisprofessori Timo Jaakkola
timo.jaakkola@jyu.fi, puh. +358408053949

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

viestinnän asiantuntija
Kirke Hassinen
kirke.m.hassinen@jyu.fi
puh. +358 50 462 6920

viestinta@jyu.fi

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Työttömyys nakertaa nuorten naisten uskoa työelämään ja perheeseen28.11.2022 10:40:00 EET | Tiedote

Työhön ja perheeseen liittyvästä päätöksenteosta on tullut monimutkaista, sillä yhteiskunnallisten muutosten ja työelämän epävarmuuden myötä oman elämänpolun rakentaminen on vaikeutunut nuorilla aikuisilla. Jyväskylän yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että pitkään jatkunut työttömyys nakertaa uskoa tulevaisuuteen, jolloin elämänkulun suunnittelu ja työhön ja perheeseen liittyvä päätöksenteko vaikeutuu.

Joulukalenteri popularisoi kasvatustieteellistä tutkimusta somessa28.11.2022 09:21:21 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos järjestää joulukuussa joulukalenterimallisen tiedeviestintäkampanjan Twitterissä. Kampanjan tavoitteena on popularisoida opettajankoulutuslaitoksella tehtävää tutkimusta, sekä tarjota tutkijoille matalan kynnyksen alusta tiedeviestintään sosiaalisessa mediassa. Mielenkiintoisia tutkimustuloksia on luvassa muun muassa koulupoissaoloista, erilaisista lukutaidoista ja opiskelijavalinnoista.

Väitös 2.12.2022: Levähdystauot ja muut kävelyä helpottavat muokkaukset voivat auttaa iäkkäitä ihmisiä ylläpitämään ulkona liikkumista28.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Ikääntymismuutokset ja heikentynyt toimintakyky voivat muuttaa iäkkäiden ihmisten liikkumisen tapoja, heikentää liikkumiskykyä ja liikkumisen mahdollisuuksia sekä vähentää kodin ulkopuolisen liikkumisen määrää. Tuore väitöstutkimus Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta osoittaa, että erityisesti mahdollistavien kävelymodifikaatioiden käyttö saattaa olla avuksi ulkona liikkumisen ylläpitämisessä.

Väitös 10.12.2022: Uusia aikasarjamenetelmiä voidaan soveltaa useilla eri tieteenaloilla (Karppinen)27.11.2022 10:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa valmistunut väitöstutkimus on kehittänyt uusia aikasarjamenetelmiä ja -malleja, joilla on sovelluksia esimerkiksi ekologiassa, ympäristötieteissä, epidemiologiassa ja kohteenseurannassa. Uusia menetelmiä ja malleja tarvitaan, jotta tilastotieteen sovellusalojen kysymyksiin voidaan vastata alati kasvavien datamassojen avulla nopeasti ja luotettavasti.

Systeemisen lastensuojelun toimintamallin vaikuttavuudesta ei vielä näyttöä24.11.2022 09:00:00 EET | Tiedote

VTM Elina Aaltion sosiaalityön väitöskirjassa tutkitaan Suomessa kansallisesti levitetyn systeemisen lastensuojelun toimintamallin vaikuttavuutta. Mallissa yhdistetään systeemisen perheterapian ideoita lastensuojelun sosiaalityöhön. Lastensuojelutiimit saavat koulutuksen systeemiseen ajatteluun ja valikoituihin menetelmiin, joita on tarkoitus hyödyntää tiimin viikkokokouksissa ja asiakastyössä systeemisen perheterapeutin tuella

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme