Strategista ajattelua kulttuurialan toimintaan: Uudet joustavat opinnot luovien alojen toimijoille

Niin valtionhallinnon kuin kulttuurin ammattilaisten puolelta on esitetty vahva viesti kulttuurialan jälleenrakennuksen tärkeydestä. Korona-ajan haasteet ovat tehneet näkyviksi kulttuurialojen merkityksen hyvinvoinnin, yhteiskunnan ja talouden näkökulmista.
Kuinka kulttuurin keinoin voi vaikuttaa?
”Tarve ja tahto kulttuurialan kehittämiseen ovat olemassa. Haluamme edistää osaamista, joka mahdollistaa vaikuttamista kulttuurin keinoin. Kulttuurialan hallinto- ja rahoitusjärjestelmän sekä kulttuurin kenttien vaikuttamisen keinojen tunteminen parantaa kulttuurialan organisaatioiden johtamista. Niiden ymmärtäminen tarjoaa alalle laajasti menestymisen mahdollisuuksia”, sanoo kulttuuripolitiikan professori Miikka Pyykkönen.
Kulttuurialan toimijat rakentavat osaamisellaan niin alansa ja sillä toimivien yksilöiden kuin yhteiskunnankin tulevaisuutta ja hyvinvointia. Tavoitteellinen vaikuttaminen vaatii strategista ajattelua ja toimintaa kulloisessakin yhteiskunnallisessa ympäristössä.
”Kulttuurialan moninaisuus on valtava, aina kulttuuriympäristöstä ja -perinnöstä kokemuksiin ja tuntemuksiin erilaisissa luovien alojen toiminnoissa. Uusissa opinnoissamme tarjoamme mahdollisuuksia yhteistyön ja dialogisuuden vahvistamiselle”, kertoo kulttuuriympäristön tutkimuksen yliopistonopettaja Helena Lonkila.
Strategista ajattelua, neuvotteluosaamista ja yhteistyötaitoja kulttuurialalle
”Kulttuurin kentällä on paljon osaamista ja taitoa, joiden merkityksen tunnistaminen ja oikeuttaminen on joskus haastavaa jopa alan sisällä. Kulttuurin keinoin vaikuttaminen edellyttää oman työn jäsentämistä ja artikuloimista niin, että se voi ansaita paikkansa myös alan ulkopuolisissa verkostoissa”, pohtii kulttuuripolitiikan yliopistonopettaja Miia Huttunen.
Syyskuun 2022 alussa avautuvat Kulttuurialan hallinto, verkostot ja vaikuttaminen -opinnot ovat joustavasti verkon välityksellä opiskeltava opintokokonaisuus, jonka painotukset opiskelija valitsee tarpeidensa mukaisesti.
Opinnot pureutuvat muun muassa alan kehitykseen ja ajankohtaisiin teemoihin, hallinnon ja rahoitusjärjestelmien toimintatapoihin, työelämä- ja projektiosaamiseen sekä tiedon merkitykseen kulttuurialan päätöksenteossa ja organisaatioiden johtamisessa. Opintokokonaisuus tarjoaa mahdollisuuden tutustua syvemmin suomalaiseen kulttuuri-, taide- ja taiteilijapolitiikaan: alojen keskeisiin insituutioihin, niin sanotun vapaan kentän toimijoihin sekä näiden välisiin suhteisiin.
Opinnot sopivat kulttuurialalla työskenteleville, niin julkishallinnossa, kulttuurialan organisaatioiden johtotehtävissä, projektityössä kuin yrittäjänä.
Opintojen laajuus on 25 opintopistettä ja hinta 15 euroa opintopistettä kohti. Verkkovälitteisessä infotilaisuudessa 7.9. klo 16.30 kuulet tarkemmin uutuusopinnoista ja niiden opiskelusta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Miikka Pyykkönen, professori, kulttuuripolitiikka, Jyväskylän yliopisto: miikka.m.pyykkonen@jyu.fi, 040 805 4183
Miia Huttunen, yliopistonopettaja, kulttuuripolitiikka, Jyväskylän yliopisto: miia.j.huttunen@jyu.fi, 050 479 5941
Helena Lonkila, yliopistonopettaja, kulttuuriympäristön tutkimus, Jyväskylän yliopisto: helena.lonkila@jyu.fi, 040 805 4212
Kuvat





Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2 500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Avoin yliopisto palvelee lisäksi yli 23 000 opiskelijaa.
Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme