HUS

Styrelsens beslut 15.2:  Projektet för det gemensamma Dals sjukhus går vidare, förutsättningen är en sammanslagning av de psykiatriska funktionerna

Jaa

Samarbetet kring patologi och bilddiagnostik med specialupptagningsområdet för Kuopio universitetssjukhus fördjupas. Ansvarsprogrammet för åren 2021-22 godkändes.

Fastighetsaktiebolag inrättas för det gemensamma sjukhuset i Dal

Styrelsen godkände grundandet av bolaget med namnet Fastighetsaktiebolaget Gemensamma Sjukhuset i Dal, på finska Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaala, i enlighet med projektplanen för det gemensamma sjukhuset i Dal. Bolaget grundas med lika andelar tillsammans med Helsingfors stad, vilket ger en andel av bolagets teckningspris på hälften, dvs. 3 miljoner euro.

I det gemensamma sjukhuset ingår lokalerna för HUS och Helsingfors psykiatriska sjukhusvård samt ungefär hälften av de vårdplatser Helsingfors behöver. På Dals område byggs tre nya sjukhusbyggnader och en servicebyggnad. Dessutom totalsaneras tre gamla sjukhusbyggnader. Kostnadskalkylen uppgår till 838 miljoner euro.

En förutsättning för projektet är att HUS och Helsingfors stads psykiatriska funktioner går samman så att den psykiatriska verksamheten i det gemensamma sjukhuset i Dal fungerar under en ledning.

Som en del av sjukhusprojektet godkände styrelsen också byggandet av en 800 meter lång logistiktunnel mellan Mejlans sjukhusområde och det gemensamma sjukhuset i Dal. Tunneln kan användas vid överflyttning av patienter mellan campus, liksom i vissa materialtransporter. Dessutom bedöms förbindelsen ha betydelse ur ett säkerhets- och beredskapsperspektiv i särskilda situationer. De estimerade kostnaderna för tunneln i den del som finns i Mejlans ombyggnadsarbeten inkluderade är 24,7 miljoner.

Utöver det godkände styrelsen en proprieborgen för HUS på totalt 180 miljoner euro, för investeringar och finansiella arrangemang för det gemensamma sjukhuset.

För mera information:
Förvaltningsdirektör Lauri Tanner, lauri.tanner(at)hus.fi


Nytt samarbete med specialupptagningsområdet för Kuopio universitetssjukhus

Styrelsen beslöt att inleda ett samarbete mellan HUS Diagnostikcentrum och de sjukvårdsdistrikt som ingår i specialupptagningsområdet för Kuopio universitetssjukhus för att utveckla tjänsterna och teknikerna inom patologi och bilddiagnostik. HUS och affärsverksamkommunen för Östra Finlands laboratoriecentrum, ISLAB, Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä har sedan år 2019 haft ett samarbetsavtal för laboratorietjänster. Nu sluts ett motsvarande avtal om tjänster inom patologi och bilddiagnostik.

Medan projektet utretts har det kommit fram att samarbetet får ett brett stöd av den personal som arbetar inom de berörda enheterna. Samarbetet har beräknats spara in kostnader bland annat inom delområden för hantering av prover, upphandlingar, undervisning och utbildning samt forskning.

För mera information:
Lasse Lehtonen, direktör för diagnostik, lasse.lehtonen(at)hus.fi 


Ansvarsprogrammet konkretiserar HUS strategiska mål

Styrelsen godkände ansvarsprogrammet för åren 2021-2022. Programmet stöder HUS strategiska målsättning och det täcker alla delområden inom ansvar, dvs. socialt ansvar, ekonomiskt ansvar och miljöansvar.

Exempel på åtgärder i det nu godkända ansvarsprogrammet är för det sociala ansvarets del en utveckling av chefsarbetet och sysselsättning av partiellt arbetsföra. Fokusområden inom det ekonomiska ansvaret är en utveckling av upphandlingsexpertisen inom HUS, samt en förbättring av chefernas och ledningens avtalshantering. Miljöansvaret förbättras ytterligare inom HUS bland annat genom att öka mängden distansmottagningar, främja miljövänliga arbetsresor och minska matsvinnet.

Fram till nu har ansvarshelheten huvudsakligen fokuserat på åtgärder inom HUS Miljöcentral och HUS Logistik. HUS Logistik har rapporterat genomförandet av sitt ansvarsprogram sedan år 2018.

För mera information:
Förvaltningsdirektör Lauri Tanner, lauri.tanner(at)hus.fi


Protokoll och alla beslut 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme