HUS

Styrelsens beslut 18.5: HUS föreslår en beredning för Helsingfors stad som gäller en sammanslagning av psykiatrifunktionerna

Jaa

Utvecklingen av den funktionella verksamheten på Mejlans campus fortsätter och för det krävs både genomgripande renoveringar och nybyggen inom de kommande årtiondena. Styrelsen gav också sitt utlåtande om utvärderingsberättelsen för 2019, där personalfrågor behandlades i stor utsträckning.

Många fördelar med en sammanslagning av de psykiatriska funktionerna

Styrelsen godkände ett initiativ där förslag om en beredning av en sammanslagning av HUS och Helsingfors stads psykiatriska funktioner framfördes. Enligt förslaget inleds beredningen omedelbart. HUS och Helsingfors stad har båda godkänt projektplanen för Dals samsjukhus, och i planen ingår en sammanslagning av de psykiatriska sjukhusfunktionerna under samma organisation. Med sammanslagningen är målet en större effektivitet och en möjlighet att erbjuda likvärdiga psykiatriska tjänster till befolkningen inom hela området.

Beslut om en sammanslagning av funktionerna har däremot inte fattats ännu. Därför är det motiverat att för Helsingfors stad föreslå att en sådan beredning inleds, i vilken man under slutet av år 2020 skapar en genomförandeplan för sammanslagningen av HUS och Helsingfors stads psykiatriska funktioner.

Mejlans kvarstår som ett av HUS viktigaste sjukhuscampus

Styrelsen antecknade den långsiktiga verksamhets- och lokalplanen för Mejlans sjukhusområde för kännedom. Planen sträcker sig ända till början av 2030-talet. Mejlans campus utvecklas också i fortsättningen som en internationellt betydande universitetssjukhushelhet. Förutom den jourmässiga och elektiva verksamheten är Mejlans också centrum för medicinsk forskning. HUS och Helsingfors universitets starka partnerskap och täta samarbete på campuset möjliggör en bred forskning och undervisning samt utveckling av undervisningen.

Mejlans och de två övriga campusen, Jorvs och Pejas sjukhus bildar tillsammans med sjukhusen på HUS övriga sjukvårdsområden en driftssäker helhet. Arbetsfördelningen mellan sjukhusen bygger på olika patientgruppernas behov och på de fördelar en koncentration av funktioner medför.

I handlingsplanen för Mejlans sjukhusområde ingår förutom investeringsplanen förslag om en genomgripande renovering av flera byggnader samt några nybyggnader. Bland det viktigaste är renoveringen av Tornsjukhusets sidobyggnad och byggandet av ett helt nytt centralkök och en ny personalrestaurang. Efter att Brosjukhuset är färdigt är det rätt utmanande att bygga fler helt nya funktioner på området bland annat på grund av trafikarrangemangen.

För mera information:
Projektchef Raija Malmström, raija.malmstrom(at)hus.fi

Revisionsnämnden fokuserade på personalfrågor

HUS revisionsnämnd fäste i sin utvärderingsberättelse för 2019 uppmärksamhet vid i synnerhet personalfrågor.

I sitt utlåtande om utvärderingsberättelsen till fullmäktige underströk styrelsen bland annat en vidareutveckling av arbetsgivarvarumärket. Också systemet med resultatbonusar och utvecklingssamtalen behöver utvecklas i en uppmuntrande och målorienterad riktning, som stöder genomförandet av strategin. Revisionsnämnden fäste också uppmärksamhet vid uppföljningen av överbelastning och den elektroniska uppföljningen av arbetstiden. Styrelsen svarade i sitt utlåtande också på de frågor som togs upp i utvärderingsberättelsen som gällde personalmängden och dess dimensionering på Nya barnsjukhuset under det första verksamhetsåret.

För mera information:
Förvaltningsdirektör Lauri Tanner, lauri.tanner(at)hus.fi


Protokoll och alla beslut

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme