Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL rySähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Suhdannekysely: Sähköisen talotekniikan toimijat vaisuissa tunnelmissa

Jaa

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULn ja Sähkösuunnittelijat NSS:n yhteisen suhdannetiedustelun yleislöydös on – ei mitenkään yllättävästi - että rakentamisen huippusuhdanne on ohi.

Rakennustuotanto kokonaisuudessaan tulevana puolivuotiskautena
Rakennustuotanto kokonaisuudessaan tulevana puolivuotiskautena

 

-  Kuluva vuosi näyttää vielä kohtuulliselta, mutta monet trendikehitystä osoittavat mittarit ovat kääntyneet entistä jyrkemmin kaakkoon, toteaa Sähköurakoitsijaliiton talousjohtaja Sami Pilkkikangas.

Odotukset ovat kevään suhdannekyselyn tuloksiin verrattuna pessimistisempiä kaikilla rakentamisen osa-alueilla. Paitsi, kuten jo useana vuotena peräperää, korjausrakentamisen kasvuun jaksetaan edelleen uskoa.

Yleistunnelma on kuitenkin varsin vaisu. Se rakentamisen toimeliaisuuden hiipuminen, jota jo keväällä ennakoitiin, on vain vahvistunut syksyn mittaan.

- Tämän vuoden puolelle työkantaa vielä riittää, mutta tarjouskyselyiden määrät enteilevät tilanteen heikkenevän tulevana vuotena. Arviot tuotannon muutoksista merkinnevät tuotannon laskua kaikilla uudistuotannon osa-alueilla, sanoo Pilkkikangas.

Varsinais-Suomen horisontissa nostureita näkyy

Uudistuotannon osalta sähköurakoitsijoiden ja -suunnittelijoiden odotukset ovat heikoimmat asuntotuotannossa, mutta myös toimisto- ja liikerakentamisen volyymien odotetaan laskevan selvästi.

Kokonaistuotannon muutos on miinusmerkkinen kautta Suomen. Selkeän ja ilahduttavan poikkeuksen tekee Varsinais-Suomi, jossa sähköisen talotekniikan yritykset odottavat rakennustuotannon volyymien pysyvän lähes ennallaan.

Kilpailun kiristyminen huolettaa

Tarjouskyselyiden määrä on pienentynyt verrattuna kesään erityisesti sähkösuunnittelussa, mutta myös urakoitsijoiden palveluiden kysyntä on vähentynyt. Todellinen kysynnän lasku saattaa olla jopa mitattua suurempi, sillä nykyiseen kauppatapaan kuuluu lähettää tarjouspyyntöjä aikaisempaa laajemmalle joukolle.

Suunnittelutöiden hintoja on hieman pystytty nostamaan, mutta urakoinnin hinnat ovat pysyneet ennallaan. Kilpailun uskotaan kiristyvän töiden vähetessä ja huoli kannattavuudesta nostaa päätään.

Töitä otetaan edelleen todella pienellä katteella, kommentoikin eräs vastaajista. Ja toinen esittää toiveen, ettei kilpailu polkisi sähköurakoinnin hintatasoa enää nykyistä alemmaksi.

Tulostason kehitystä koskevissa odotuksissa on aikaisempaa enemmän hajontaa. Joka neljäs vastaaja uskoo tuloksensa kohenevan ja joka neljäs puolestaan heikentyvän. Tämä vastaa toimialan kannattavuustutkimuksen tuloksia.

Kysely lähetettiin lokakuussa STULin ja NSS:n jäsenistölle, josta 17 prosenttia vastasi.

Yhteyshenkilöt

Talousjohtaja Sami Pilkkikangas, puh. 09 547 610, sami.pilkkikangas@stul.fi

Kuvat

Rakennustuotanto kokonaisuudessaan tulevana puolivuotiskautena
Rakennustuotanto kokonaisuudessaan tulevana puolivuotiskautena
Lataa
Eri rakennustyyppien tuotantomuutokset tulevana puolivuotiskautena
Eri rakennustyyppien tuotantomuutokset tulevana puolivuotiskautena
Lataa
Tarjouskyselyjen määrä nyt verrattuna tarjouskyselyjen määrään 3 kuukautta sitten
Tarjouskyselyjen määrä nyt verrattuna tarjouskyselyjen määrään 3 kuukautta sitten
Lataa
Yrityksemme työkanta nyt verrattuna työkantaan puoli vuotta sitten
Yrityksemme työkanta nyt verrattuna työkantaan puoli vuotta sitten
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
Harakantie 18 b
02601 Espoo

09 547 610http://www.stul.fi

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry on sähköisen talotekniikan asiantuntija, elinkeinopoliittinen edunvalvoja ja tiedon tuottaja. Liitolla on noin 3 000 jäsenyritystä ja 16 alueosastoa.

Sähkösuunnittelijat NSS ry on Suomen sähköalan suunnittelijoiden ja suunnittelutoimistojen yhdistys, jonka toiminta-ajatuksena on kehittää hyvää sähkösuunnittelutapaa ja toimia jäsentensä ammatillisena yhdyssiteenä, www.nssoy.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme