Palkansaajien tutkimuslaitos

Suhdannenäkymät: kauppa ja liike-elämän palvelut, matkailu- ja ravintola-ala sekä teollisuus ja rakentaminen

Jaa

Palkansaajien tutkimuslaitos julkaisee toimialakatsauksen vuosille 2021–2022. Toimialakatsauksessa käydään läpi teollisuuden, rakentamisen, kaupan, majoitus- ja ravitsemustoiminnan sekä liike-elämän palveluiden suhdannenäkymät. Koronapandemia aiheutti ainutlaatuisen talouskriisin, joka kohteli eri toimialoja eri tavoin. Talouskriisien yhteydessä talousennusteisiin liittyy tavallista enemmän epävarmuutta. Koronakriisin erityispiirteet tekivät toimialoittaisesta ennustamisesta haastavaa.

 

TOIMIALAENNUSTE 2021-2022

Pandemia kohteli eri toimialoja varsin eri tavoin. Osa aloista näyttäisi hyötyneen pandemiasta ja sen aikana yleistyneestä etätyöskentelystä. Toiset alat puolestaan kärsivät pandemiasta merkittävästi ja niiden osalta palautuminen pandemiasta kestää kauan. Ennusteen mukaan myös eniten kärsineet alat alkavat palautua pandemiasta jo tämän vuoden aikana.

Suomen talous kasvaa tänä ja varsinkin ensi vuonna selvästi maailmantalouden voimakaan kasvun mukana. Tämä vetää teollisuuden alat laaja-alaisesti kasvuun ja alat palautuvat pandemiasta nopeasti. Metsäteollisuus muodostaa tästä poikkeuksen, koska alalta ajetaan kapasiteettia alas. Niinpä se ei saavuta vuoden 2019 tuotannon tasoa vuonna 2022.

Rakentaminen ei juurikaan supistunut viime vuonna, mitä voi pitää yllättävänä. Rakentamisen ennustetaan kuitenkin supistuvan hieman tänä vuonna, mutta palautuvan kasvuun vuonna 2022 yleisen talouskasvun mukana.

Majoitus- ja ravitsemuspalvelut sekä kuljetus- ja varastointipalvelut kärsivät pandemiasta merkittävästi ja selvästi tarkastelluista aloista eniten. Pandemian erityispiirteet näkyvät kuitenkin näidenkin alojen alatoimialojen välillä. Esimerkiksi kuljetuksen osalta supistuminen koski eniten henkilöliikennettä ja lentoliikenne supistui merkittävästi enemmän kuin maaliikenne, joka sekin supistui merkittävästi. Pandemian jatkuminen kuluvan vuoden alussa hidastaa näiden alojen toipumista, joka käynnistyy hitaasti keväällä, mutta kiihtyy kuitenkin kesän kuluessa.

Kauppa sekä rahoitus ja vakuutustoiminta näyttäisivät selvinneen pandemiasta kohtuullisen vähin kolhuin. Kaupanalalla pandemia kuitenkin lisäsi verkkokaupan osuutta samalla, kun perinteiset myymälät kärsivät. Vähittäismyynti kasvoi selvästi samalla, kun tukkukappa supistui hieman. Kaikkiaan kaupanalan tehdyt työtunnit supistuivat selvästi, vaikka myynti kasvoikin vähän.

Liike-elämän palvelut palautuvat tänä vuonna pandemiasta ja jatkavat kasvussa ensi vuonna. Valtaosa näistä aloista sopeutui etätyöskentelyyn hyvin eikä pandemia siten supistanut näitä aloja merkittävästi, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Näiden alojen osalta erityisen hyvät kasvunäkymät ovat tietojenkäsittelypalveluilla, joka pitää sisällään ohjelmointityön. 

Toimialaennusteen tilasivat Palkansaajien tutkimuslaitokselta Ammattiliitto PRO, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Paperiliitto, Raideammattilaisten yhteisjärjestö JHL, Rakennusliitto, Rautatiealan unioni RAU, Tekniikan Akateemisten Liitto TEK.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Palkansaajien tutkimuslaitos
Palkansaajien tutkimuslaitos
Arkadiankatu 7
00100 Helsinki

Palkansaajien tutkimuslaitos eli PT on itsenäinen taloudellinen tutkimuslaitos, jossa tehdään riippumatonta ja tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävää soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta. Tutkimuksen painopistealueet ovat työn taloustiede mukaan lukien koulutuksen tutkimus, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Palkansaajien tutkimuslaitos

Reseptiopioidien kasvanut käyttö heikentää työllisyyttä pitkällä aikavälillä 22.9.2021 09:59:38 EEST | Tiedote

Reseptiopioidien kasvanut käyttö johtaa työllisyyden heikkenemiseen pitkällä aikavälillä Suomessa. Vahvojen kipulääkkeiden käyttö pitkällä aikavälillä korostaa niiden haitallisia terveysvaikutuksia ml. addiktion syntymistä, joka murentaa kiinnittäytymistä työmarkkinoille. Lyhyellä aikavälillä reseptiopioidin kasvanut käyttö voi sitä vastoin parantaa mahdollisuuksia työmarkkinoille osallistumiseen. Vahvat kipulääkkeet helpottavat kroonista kipua, joka voi olla merkittävä este työmarkkinoille osallistumiselle.

Talousennuste vuosille 2021-2023: Kasvu vahvinta ensi vuonna - Suomen talouden dynamiikka mainettaan parempi16.9.2021 00:00:00 EEST | Tiedote

Palkansaajien tutkimuslaitos ennustaa kuluvalle vuodelle 3,0 prosentin, ensi vuodelle 3,5 prosentin ja vuodelle 2023 1,8 prosentin talouskasvua. Kuluvana vuonna kasvua voimistaa vahvimmin yksityisen kulutuksen ja ensi vuonna myös viennin kasvu. Hallituksen työllisyystavoite tullaan saavuttamaan ensisijaisesti muista syistä kuin hallituksen työllisyystoimien johdosta. Suomen työmarkkinoiden dynamiikka on mainettaan parempi, ja työmarkkinoiden uudistamisessa on syytä edetä vähitellen ja Suomessa toteutettavia huolellisesti suunniteltuja kokeiluja hyödyntäen.

Peruskoulu-uudistus johti masennusoireiden yleistymiseen korkeakoulutetuista perheistä tulevien naisten keskuudessa16.6.2021 09:58:41 EEST | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan 1970-luvulla toteutettu peruskoulu-uudistus ei keskimäärin vaikuttanut koulujärjestelmästä valmistuvien henkilöiden mielenterveyteen aikuisuudessa. Uudistus johti masennusoireiden yleistymiseen kuitenkin sellaisten naisten osalta, joiden vanhemmat olivat korkeasti koulutettuja. Masennusoireiden yleistyminen voi johtua siitä, että peruskoulu-uudistuksen jälkeen kilpailu jatko-opiskelupaikoista kiristyi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme