Sukupuolisensitiivisellä valmennuksella rohkaistaan tekemään oman näköisiä valintoja

Käsikirjan tarjoama sukupuolisensitiivinen valmennusmalli avaa parhaimmillaan uusia ajatuksia ja mahdollisuuksia kohti uusia työelämäpolkuja. Mallin tavoitteena on nuorten valmennuksen avulla työelämävalmiuksien koheneminen, siirtyminen työhön, koulutukseen tai työllistymistä edistävään palveluun ja sinne kiinnittyminen.
Valmennuksen kivijalka löytyy vahvan resilienssien omaavasta toimintakulttuurista sekä ammattitaitoisesta, sitoutuneesta ja hyvinvoivasta henkilöstöstä. Kaiken perusta on välittävä kohtaaminen, jolloin nuoren käsitys itsestä aktiivisena toimijana vahvistuu.
”Lupa puhua, avoin suhtautuminen nuorille tärkeään asiaan ja koko työyhteisön tuki mahdollistaa yhteisen reflektoinnin aiheen äärellä ja työssä kehittymisen”, pohtii Vamos Rovaniemen palveluyksikön johtaja Minna Kestilä-Suopajärvi.
”Sukupuoli on yksi keskeisimmistä tekijöistä yksilön identiteetin rakentumisessa. Jotta oppisimme näkemään sukupuolen moninaisuuden, tulisi sitä reflektoida yksin ja yhdessä eri näkökulmista”, jatkaa Kestilä-Suopajärvi.
Sukupuolisensitiivinen valmennus lähtee aina kohtaamisesta ja mahdollisuuksien kartoittamisesta avoimin ja uteliain mielin.
”Valmentajan reagointi myös hiljaisiin viesteihin nousee keskeiseen rooliin valmennuksessa. Tiedon ja toiminnan avulla esteitä poistamalla nuoria rohkaistaan elämässä eteenpäin”, kiteyttävät Vamos-valmentajat Vilja Hakanen ja Marja-Leena Mourujärvi.
”Siinä on puolensa – tartteeko ihmisiä jaotella – toisaalta on se, että miehet ja naiset tykkää käsitellä asioita eri tavalla.” Vamos nuori
Sukupuolisensitiivinen valmentaminen aiheena Podcast-sarjassa
Voidaanko herkkyyttä, läsnäoloa ja kuuntelemista vaativaa työtä edes laittaa muottiin ja monistaa? Keskustelu sukupuolisensitiivisestä valmentamisesta jatkuu 15.11.2022 julkaistussa Matkalla ihmisyyteen -podcastissa. Keskustelijoina ovat käsikirjan muotoilusta vastaava Arctic Factoryn palvelumuotoilija Jussi Olavi Jokinen, Diakonissalaitoksen Vamoksen palvelualuejohtaja Leena Mannonen sekä Vamos Rovaniemen palveluyksikön johtaja Minna Kestilä-Suopajärvi. He herättelevät ajatuksia siitä, miten uusia toimintatapoja ja menetelmiä saadaan mallinnettua ja levitettyä. Tässä on linkki podcastiin: www.arctic-factory.com/matkallaihmisyyteen
Lisätietoja:
Sukupuolisensitiivinen käsikirja
Mikä on Työtaidot-hanke?
Työtaidot-hanke tuo osansa yhteiskunnallisiin ajankohtaisiin haasteisiin: nuorten työllisyyden edistämiseen, sukupuolisensitiivisyyden huomioimiseen sekä resilienssin vahvistamiseen nuorten työllisyyden edistämisessä Rovaniemen alueella. Erityisesti syrjäytyneillä miehillä ilmenee psykiatristen palveluluiden alikäyttöä, ja he hakeutuvat naisia heikommin tarvitsemiinsa palveluihin. Miesten osuus on naisia suurempi kaikissa ikäluokissa alle 30-vuotiaissa työttömissä Rovaniemellä. Käsikirjassa onkin otettu huomioon mieserityinen näkökulma.
Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön Rovaniemen Vamoksen koordinoima hanke toteutetaan yhteistyössä Rovaniemen kaupungin, Lapin TE-palveluiden sekä eri työnantajien kanssa. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR). Tässä on linkki Työtaidot-hankkeeseen.
Yhteyshenkilöt
Minna Kestilä-Suopajärvi,
palveluyksikön johtaja, projektipäällikkö
Diakonissalaitos, Vamos Rovaniemi
050 502 2321
minna.kestila-suopajarvi@hdl.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme