Suojaamaton nielu aiheutti tapaturman: yhtiö tuomittiin 15 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta
Käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi tutkittaessa yhtiön työntekijälle huhtikuussa 2019 tapahtunutta työtapaturmaa. Työntekijä loukkaantui, kun hän oli tarkistamassa kartonkitehtaan pituusleikkurin viimeistelypään pulpperin viistokuljettimen hihnalle syntynyttä tukosta. Koska hihnan etupuolelta ei nähnyt tukosta kokonaisuudessaan, työntekijä meni hihnan yläpäähän ja sen alta hihnan toiselle puolelle. Kädessään hänellä oli noin metrin pituinen keksi. Se on työväline, jota käytetään hihnalle syntyneiden tukosten aukaisuun. Kun työntekijä oli poistumassa ylhäältä mennäkseen sammuttamaan laitteen, keksi tarttui johonkin ja veti työntekijän oikean käden puristuksiin hihnan ja telan väliin.
Työntekijä hälytti apua radiopuhelimella massatuotannon valvomosta, josta lähetettiin apua. Työntekijän käsi oli telan ja tukipalkin välissä useita minuutteja. Ensimmäiset apuun tulleet leikkasivat hihnan poikki, jotta kädelle saatiin lisää tilaa. Tämän jälkeen auttajat leikkasivat telan kiinnityskannakkeen poikki, jotta käsi saatiin vapautettua.
Käräjäoikeus totesi, että työturvallisuusmääräysten mukaan työnantajan olisi pitänyt estää pääsy nielun aiheuttamalle vaara-alueelle ensisijaisesti teknisin toimenpitein. Onnettomuushetkellä pääsy nielun vaara-alueelle oli ollut esteetön. Tapaturman jälkeen pääsy vaara-alueelle oli estetty portein ja valoverhoin niin, että laite sammuu automaattisesti. Käräjäoikeus katsoi, että tehtaalla oli laiminlyöty koneen vaara-alueelle pääsyn estämistä koskevia työturvallisuusmääräyksiä.
Käräjäoikeus totesi myös, että avoimiin nieluihin liittyvien liikkuvien hihnojen ja vastaavien koneiden vaara-alueelle pääsyn ehkäisemisen olevan olennainen osa koneturvallisuutta. Koska yhtiön toiminnassa oli näytetty laiminlyödyn lakisääteisiä velvollisuuksia huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä, oli edellytykset yhteisösakon tuomitsemiselle olemassa. Yhteisösakon suuruutta arvioidessa käräjäoikeus otti kuitenkin huomioon sen, että kyse oli ollut yksittäisestä koneesta, ja että onnettomuuden tapahtumiseen oli vaikuttanut myös työntekijän oma ohjeiden vastainen menettely. Käräjäoikeus arvioi oikeudenmukaiseksi yhteisösakon määräksi 15.000 euroa.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että paperiteollisuudessa ja teollisuuden alalla ylipäätään nielut ovat yksi yleisimmistä vaaranpaikoista ja vakavien tapaturmien aiheuttajista. Työnantajan tulee teknisin toimenpitein huolehtia, että työntekijän ulottuvilla ei ole suojaamattomia nieluja. Sellaisilla seikoilla, kuten että koneen käyttö ei ole edellyttänyt vaara-alueelle koskemista, työ ei ole pakkotahtista taikka juuri kyseisellä nielulla ei ole aiemmin tapahtunut edes läheltä piti -tilanteita, ei sinänsä ole merkitystä, koska mahdollisuus koskettaa vaara-aluetta on estettävä.
Pirkanmaan käräjäoikeuden asia nro R 20/6893.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lakimies Sari-Anne Salminen, 0295 018 682, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pudasjärven kaupungin varhaiskasvatuksen järjestämisessä puutteita3.7.2025 12:53:12 EEST | Tiedote
Pudasjärven kaupunki on rajoittanut lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti kaupungin huomiota asiaan.
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme