Aluehallintovirasto

Suojaamaton nielu aiheutti tapaturman: yhtiö tuomittiin 15 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta

Jaa

Pirkanmaan käräjäoikeus tuominnut paperiteollisuudessa toimivan yhtiön 15.000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön työnjohtajan katsottiin syyllistyneen työturvallisuusrikokseen, mutta jätettiin rangaistukseen tuomitsematta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 9.6.2021.

Käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi tutkittaessa yhtiön työntekijälle huhtikuussa 2019 tapahtunutta työtapaturmaa. Työntekijä loukkaantui, kun hän oli tarkistamassa kartonkitehtaan pituusleikkurin viimeistelypään pulpperin viistokuljettimen hihnalle syntynyttä tukosta. Koska hihnan etupuolelta ei nähnyt tukosta kokonaisuudessaan, työntekijä meni hihnan yläpäähän ja sen alta hihnan toiselle puolelle. Kädessään hänellä oli noin metrin pituinen keksi. Se on työväline, jota käytetään hihnalle syntyneiden tukosten aukaisuun. Kun työntekijä oli poistumassa ylhäältä mennäkseen sammuttamaan laitteen, keksi tarttui johonkin ja veti työntekijän oikean käden puristuksiin hihnan ja telan väliin.

Työntekijä hälytti apua radiopuhelimella massatuotannon valvomosta, josta lähetettiin apua. Työntekijän käsi oli telan ja tukipalkin välissä useita minuutteja. Ensimmäiset apuun tulleet leikkasivat hihnan poikki, jotta kädelle saatiin lisää tilaa. Tämän jälkeen auttajat leikkasivat telan kiinnityskannakkeen poikki, jotta käsi saatiin vapautettua.

Käräjäoikeus totesi, että työturvallisuusmääräysten mukaan työnantajan olisi pitänyt estää pääsy nielun aiheuttamalle vaara-alueelle ensisijaisesti teknisin toimenpitein. Onnettomuushetkellä pääsy nielun vaara-alueelle oli ollut esteetön. Tapaturman jälkeen pääsy vaara-alueelle oli estetty portein ja valoverhoin niin, että laite sammuu automaattisesti. Käräjäoikeus katsoi, että tehtaalla oli laiminlyöty koneen vaara-alueelle pääsyn estämistä koskevia työturvallisuusmääräyksiä.

Käräjäoikeus totesi myös, että avoimiin nieluihin liittyvien liikkuvien hihnojen ja vastaavien koneiden vaara-alueelle pääsyn ehkäisemisen olevan olennainen osa koneturvallisuutta. Koska yhtiön toiminnassa oli näytetty laiminlyödyn lakisääteisiä velvollisuuksia huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä, oli edellytykset yhteisösakon tuomitsemiselle olemassa. Yhteisösakon suuruutta arvioidessa käräjäoikeus otti kuitenkin huomioon sen, että kyse oli ollut yksittäisestä koneesta, ja että onnettomuuden tapahtumiseen oli vaikuttanut myös työntekijän oma ohjeiden vastainen menettely. Käräjäoikeus arvioi oikeudenmukaiseksi yhteisösakon määräksi 15.000 euroa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että paperiteollisuudessa ja teollisuuden alalla ylipäätään nielut ovat yksi yleisimmistä vaaranpaikoista ja vakavien tapaturmien aiheuttajista. Työnantajan tulee teknisin toimenpitein huolehtia, että työntekijän ulottuvilla ei ole suojaamattomia nieluja. Sellaisilla seikoilla, kuten että koneen käyttö ei ole edellyttänyt vaara-alueelle koskemista, työ ei ole pakkotahtista taikka juuri kyseisellä nielulla ei ole aiemmin tapahtunut edes läheltä piti -tilanteita, ei sinänsä ole merkitystä, koska mahdollisuus koskettaa vaara-aluetta on estettävä.

Pirkanmaan käräjäoikeuden asia nro R 20/6893.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Sari-Anne Salminen, 0295 018 682, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto määräsi kokoontumisrajoitukset koko Kainuuseen29.7.2021 14:43:43 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt tartuntatautilain 58§ mukaiset koronarajoitukset koskemaan koko Kainuun maakuntaa. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa niin, että osallistujilla ja seurueilla on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Rajoitus koskee yli 10 hengen sisätilaisuuksia ja yli 50 henkilön tilaisuuksia alueellisesti rajatussa ulkotilassa. Määräys on voimassa ajalla 6.8.2021-27.8.2021.

Asbestipurkutöiden valvonta on valtakunnallisesti yhdenmukaista29.7.2021 08:48:43 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastojen (avi) työsuojelun vastuualueet suorittavat asbestipurkutyön valvontaa valtakunnallisilla hankkeilla. Hankkeilla yhdenmukaistetaan asbestipurkutöiden valvontaa. Valvontaa tehdään asbestipurkutyölupien ja työpaikalla suoritettavien asbestipurkutöihin liittyen. ”Vuoden 2021 suoritetussa asbestityön valvonnassa havaitut puutteet kohdentuvat tasaisesti työn eri osa-alueille”, kertoo ylitarkastaja Mikko Koivisto avin työsuojelun vastuualueelta.

Beslut om offentliga tillställningar och allmänna sammankomster träder i kraft inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt den 5 augusti 202128.7.2021 15:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat ett beslut som innebär att den för närvarande gällande begränsningen av sammankomster i huvudstadsregionen utökas till att gälla hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt från och med den 5 augusti 2021. Beslutet är i kraft till och med den 26 augusti 2021.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland utökar begränsningarna av sammankomster till att gälla hela Egentliga Finland28.7.2021 14:06:53 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har beslutat att utöka de nuvarande coronabegränsningarna enligt 58 § i lagen om smittsamma sjukdomar till att gälla alla kommuner i Egentliga Finland 9.7.–15.8.2021. Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster kan fortfarande ordnas inomhus och i avgränsade utomhusområden förutsatt att deltagarna i realiteten har möjlighet att hålla tillräckliga avstånd till varandra och att säkerheten kan garanteras för att förhindra covid-19-smitta. Begränsningen gäller tillställningar med fler än 10 deltagare inomhus och tillställningar med fler än 50 deltagare i avgränsade utomhusområden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme