Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Suojaamaton pellinvalssauskone aiheutti tapaturman – päiväsakkoja yhtiön johdolle sekä yhteisösakko yhtiölle

Jaa

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on 3.1.2022 antamassaan ratkaisussa tuominnut metallituotteita valmistavan yhtiön työturvallisuusrikoksen johdosta 12 000 euron yhteisösakkoon, sekä yhtiön työnjohtajan ja tuotantojohtajan molemmat 30 päiväsakon sakkorangaistuksiin.

Tuomio liittyi Vierumäellä syksyllä 2020 pellinvalssauskoneella eli ns. proganttilinjalla, sattuneeseen tapaturmaan, jossa työntekijän sormi vahingoittui sen jäätyä linjan muotorullien väliin työntekijän ohjattua käsin linjalla kulkevaa peltirainaa. Linjaa ei ollut asianmukaisesti ja valmistajan edellyttämällä tavalla suojaverkoin suojattu, vaan vaara-alueelle oli mahdollista päästä ja työntekijöiden keskuudessa oli vakiintunut vaarallinen työtapa ohjata peltiä päältä käsin.

Käräjäoikeus katsoi, että yhtiön palveluksessa pitkään toiminut työnjohtaja on laiminlyönyt velvollisuutensa opastaa loukkaantunutta työntekijää erityisesti koneen häiriötilanteiden varalta, sekä laiminlyönyt jatkuvasti tarkkailla työympäristöä ja työtapojen turvallisuutta, kun ei ole puuttunut työntekijöiden keskuudessa vakiintuneeseen virheelliseen ja vaaralliseen työtapaan, joka hänen olisi tullut havaita. Työnjohtaja oli lisäksi ollut tietoinen siitä, että konetta on käytetty ilman valmistajan edellyttämää suojaverkkoa.

Tuotantojohtajan osalta käräjäoikeus katsoi, että tämä on laiminlyönyt selvittää ja arvioida työstä aiheutuvia vaaroja, kun työkoneita koskevaa vaaranarviointia oli työpaikalla tehty ainoastaan työsuojeluvaltuutetun, ei työnantajan edustajien, toimesta. Tuotantojohtaja on lisäksi laiminlyönyt velvollisuutensa laatia valssauskoneelle toimintaohjeet ja huolehtia, että ne ovat työntekijöiden nähtävillä ja sisällytetään työntekijöiden perehdytykseen. Tuotantojohtaja on sallinut työntekijöiden käyttää suojaamatonta pellinvalssauskonetta.

Yhtiön toimitusjohtajan osalta syyte hylättiin.

Työnantajan on aina järjestelmällisesti selvitettävä ja arvioitava työvälineen turvallisuus ja poistettava havaitut vaarat välittömästi. Työvälineen käyttämisestä työntekijöille aiheutuva vaara on ensisijaisesti poistettava teknisillä toimilla. Vain jos vaaraa ei voida rakenteellisin ratkaisuin poistaa, varmistetaan koneen käytön turvallisuus muulla tavoin, muistuttaa työsuojelun lakimies Annika Häggman Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 21/1502

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Annika Häggman, puh. 0295016659, annika.haggman@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa tilojen terveysturvalliseen käyttöön velvoittavaa päätöstä Kymenlaaksossa, tilojen sulkupäätöstä ja kokoontumisrajoitusta ollaan mahdollisesti lieventämässä ensi viikolla26.1.2022 15:38:37 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on jatkanut Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella päätöstä, joka velvoittaa laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita ehkäisemään lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä. Lisäksi virasto arvioi koordinaatioryhmän esitystä alueen kokoontumisrajoituksen ja tiettyjen liikunta-, virkistys- ja vapaa-ajan tilojen sulkumääräyksen lieventämisestä.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland överväger en påföljdsavgift för personer som olagligt infört djur till landet – den nya lagen möjliggör en ekonomisk sanktion26.1.2022 11:01:35 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland överväger att påföra en påföljdsavgift för två personer som olagligt infört djur till landet. En sanktion kan i och med den lag som trädde i kraft vid årsskiftet påföras av regionförvaltningsverket eller Tullen för en sådan person eller aktör, som inför ett eller flera djur från EU:s område till Finland utan påkallade intyg och anteckningar.

Itä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa tilojen sulkupäätökset Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien alueilla25.1.2022 16:09:17 EET | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa tartuntatautilain mukaisen tilojen sulkupäätöksen (58 g §) Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien kuntien alueilla. Sairaanhoitopiirien antamien asiantuntija-arvioiden perusteella tartuntatautilain mukaiset edellytykset tilojen sulkemista koskeville rajoituksille eivät tällä hetkellä täyty.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto lieventää Kanta-Hämeen tilojen sulkumääräystä, Päijät-Hämeessä sulkupäätöstä yhä välttämätön jatkaa nykyisellään – Uudenmaan tilanne arvioitavana tällä viikolla25.1.2022 15:45:45 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 25.1.2022 jatkopäätöksiä koronarajoituksista Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueille. Kanta-Hämeessä mm. kuntosalit, uimahallit ja sisäleikkipuistot voidaan avata 27.1.2022. Päijät-Hämeen tilanne on terveydenhuollon kuormituksen kannalta edelleen vaikea ja tiukka sulkupäätös alueella välttämätön. Päijät-Hämeessä jatketaan myös nykyisiä kokoontumisrajoituksia lähiviikkojen ajan. Uudenmaan rajoitustilannetta arvioidaan tämän viikon aikana.

Alueelliset toimijat ovat onnistuneet torjumaan koronaa, totesi Mika Salminen Pohjois-Suomen alueellisessa valmiustoimikunnassa25.1.2022 14:13:30 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 25.1.2022 uudistuneessa kokoonpanossa ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Asiantuntijavieraana oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja, professori Mika Salminen, joka kiitti alueellisia toimijoita erinomaisesta onnistumisesta koronapandemian torjunnassa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston harkinnassa seuraamusmaksu eläimiä laittomasti maahan tuoneille henkilöille – uusi laki mahdollistaa rahallisen sanktion25.1.2022 11:00:00 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto harkitsee seuraamusmaksun määräämistä kahdelle eläimiä laittomasti maahan tuoneelle henkilölle. Sanktion voi vuodenvaihteessa voimaan tulleen lain myötä määrätä aluehallintovirasto tai Tulli henkilölle tai toimijalle, joka tuo EU:n alueelta Suomeen eläimen tai eläimiä ilman asianmukaisia todistuksia ja merkintöjä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme