Jyväskylän yliopisto

Suolistomikrobien molekyyli on yhteydessä rasvamaksaan ja syöpään

Jaa

Suolistomikrobien flagelliini aiheuttaa hiirille rasvamaksan. Flagelliini on mikrobien liikkumaelimen proteiini, joka aiheuttaa tulehdusta. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan akatemiatutkija Satu Pekkala yhteistyössä akateemikko Sirpa Jalkasen ja muiden Turun yliopiston tutkijoiden kanssa havaitsi myös, että yhden proteiinin puuttuminen poisti rasvamaksan muodostumisen.

Tutkijat löysivät suolistomikrobien liikkumiseen vaikuttavasta proteiinista yhteyden rasvamaksaan hiirillä.
Tutkijat löysivät suolistomikrobien liikkumiseen vaikuttavasta proteiinista yhteyden rasvamaksaan hiirillä.

Tutkijat selvittivät tulehduksen roolia tutkimalla Jalkasen tutkimusryhmän jalostamia hiiriä, joilta puuttuu tulehdusta edistävä VAP-1 proteiini. Kun VAP-1 puuttui, flagelliini ei aiheuttanutkaan rasvamaksaa.

- VAP-1:n läsnä ollessa flagelliini sai aikaan rasvan pilkkomisen sisäelinten ympärysrasvasta verenkiertoon. Verenkierrosta rasvat pääsivät maksaan, ja saivat aikaan maksan rasvoittumisen, Pekkala kertoo tutkimuksesta.

Aiemmissa tutkimuksissa flagelliini on liitetty myös paksusuolensyöpään. Siksi samanaikaisesti Pekkalan ryhmä tutki syöpää sairastavista hiiristä, ihmisten paksusuolensyöpäkudoksista ja syöpäsoluviljelmissä flagelliinin mahdollista yhteyttä syöpään. Tutkijat löysivät hiirten suolistosta paljon liikkumiskykyisiä eli flagelliinin omaavia mikrobeja. Soluviljelmissä flagelliini aiheutti tulehdusta ja samankaltaisia muutoksia löytyi myös Keski-Suomen keskussairaalasta saaduista ihmisten syöpäkudoksista.

- Voi siis olla, että mikrobien flagelliini vaikuttaa syövän syntyyn ja syövässä esiintyvään tulehdustilaan. Lisää tutkimuksia kuitenkin tarvitaan. Sellainen on alkamassa yhteistyössä Keski-Suomen keskussairaalan kanssa, Pekkala sanoo.

Tammikuussa alkavassa ihmistutkimuksessa on muunmuassa tarkoitus selvittää, miten tärkeä rooli verenkiertoon päässeellä flagelliinilla on rasvamaksapotilaiden oireissa.

- Jos tärkeä rooli löytyy, olisi kiva spekuloida, voitaisiinko oireita vähentää lääkeaineilla, jotka hidastavat VAP-1:n toimintaa, Pekkala sanoo. 

Alkuperäiset artikkelit: 

Pekkala S, Keskitalo A, Kettunen E, Lensu S, Nykänen N, Kuopio T, Ritvos O, Hentilä J, Nissinen TA, Hulmi JJ. Blocking Activin Receptor Ligands Is Not Sufficient to Rescue Cancer-Associated Gut Microbiota-A Role for Gut Microbial Flagellin in Colorectal Cancer and Cachexia? Cancers (Basel). 2019 Nov 15;11(11).

Toivonen R, Vanhatalo S, Hollmén M, Munukka E, Keskitalo A, Pietilä S, Elo L, Huovinen P, Jalkanen S, Pekkala S. Vascular Adhesion Protein 1 Mediates Gut Microbial Flagellin-Induced Inflammation, Leukocyte Infiltration, and Hepatic Steatosis. Sci 2019, 1(3), 65; https://doi.org/10.3390/sci1030065 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Akatemiatutkija Satu Pekkala, satu.p.pekkala@jyu.fi, 045 3582898

liikuntatieteellinen tiedekunta: www.jyu.fi/sport
Twitter: jyu.fi/sport Facebook: @jyusport

Kuvat

Tutkijat löysivät suolistomikrobien liikkumiseen vaikuttavasta proteiinista yhteyden rasvamaksaan hiirillä.
Tutkijat löysivät suolistomikrobien liikkumiseen vaikuttavasta proteiinista yhteyden rasvamaksaan hiirillä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 17.9.2020: Kun kirjaimet vaihtuvat – Tutkimus lukutaidosta kahdella erilaisella kirjoitusjärjestelmällä konson kielessä Etiopiassa9.7.2020 13:40:25 EESTTiedote

FM Aija Katriina Ahlberg tutkii väitöksessään luku- ja kirjoitustaidon oppimista kahdella erilaisella kirjoitusjärjestelmällä. Tulokset osoittavat kirjainmerkkien tärkeän roolin siinä, miten lukija hahmottaa kielen äännerakenteita. Tutkimus toteutettiin Lounais-Etiopiassa konson kieltä puhuvien aikuisten parissa, mutta tutkimuksen tuloksilla on annettavaa myös maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon opetukseen Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme