Jyväskylän yliopisto

Suolistomikrobit halutaan valjastaa sairauksien diagnostiikan avuksi – rasvamaksan diagnosoinnissa lupaava tutkimustulos

Jaa
Tuoreessa Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa verrattiin suolistomikrobeja ja niiden aineenvaihduntatuotteita henkilöillä, joilla oli rasvamaksa tai jotka olivat terveitä verrokkeja. Tutkimuksessa havaittiin, että tietyt mikrobiperäiset yhdisteet olivat yhteydessä rasvamaksaan.

Lisääntynyt tieto siitä, että suolistomikrobit liittyvät moniin sairauksiin, on herättänyt toiveita suolistomikrobien käytöstä sairauksien diagnostiikassa. Yksi kehittyvä tutkimuskohde ovat mikrobien aineenvaihduntatuotteet eli erilaiset yhdisteet, joita suolistomikrobien toiminnan seurauksena syntyy ja joita voidaan ulostenäytteistä määrittää.

Rasvamaksa on yleisin maksasairaus maailmassa, erityisesti lihavilla, ja se altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Tuoreessa tutkimuksessa verrattiin suolistomikrobeja ja niiden aineenvaihduntatuotteita henkilöillä, joilla oli rasvamaksa tai jotka olivat terveitä verrokkeja. Tutkimus tehtiin yhdessä Helsingin, Itä-Suomen ja Indianan yliopistojen sekä kansainvälisen syöpäinstituutin kanssa.

Tutkijat havaitsivat, että niillä, joilla oli rasvamaksa, oli suolistonäytteissä enemmän muun muassa leusiini- ja histidiini-aminohappojen hajoamistuotteita sekä vähemmän testosteronin hajoamistuotteita.

– Nämä voisivat olla mikrobistoperäisiä merkkiaineita rasvamaksan diagnosointiin. Teemme nyt jatkotutkimusta siitä, voitaisiinko samoja yhdisteitä käyttää tunnistamaan rasvamaksapotilaita, joita voitaisiin hoitaa potilaan lähtökohdat huomioonottavalla ravitsemusinterventiolla, sanoo yliopistonlehtori Satu Pekkala Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Verinäytteissä mielenkiintoisin havainto oli se, että rasvamaksaa sairastavilla veressä oli suurempi määrä kofeiinia ja sen hajoamistuotteita, vaikka molemmissa ryhmissä juotiin kahvia yhtä paljon.

– Kofeiinin aineenvaihdunnan häiriö voi tarkoittaa alhaista sytokromientsyymien aktiivisuutta maksassa. Maksaentsyymit ovat tärkeitä lääke- ja ravintoaineiden hajottajia, ja siksi niiden merkitystä täytyisi tutkia lisää, jotta voidaan selvittää rasvamaksan huonoja vaikutuksia elimistöön, Pekkala tiivistää.

Lisää tutkimusta tulossa

Olemassa olevaa tutkimuskirjallisuutta selvittäessään Pekkala havaitsi, että tutkimuksia rasvamaksaan liittyvistä suolistomikrobien aineenvaihduntatuotteista ja -merkkiaineista löytyy verrattain vähän.

Pekkala havaitsi, että yllättäen olemassa olevat tulokset ovat ristiriitaisia ja ainoastaan tuoreessa Pekkalan tutkimuksessa oli otettu ravitsemus huomioon.

– Koska mikrobit pilkkovat ihmisen syömää ravintoa, ei voida tietää, johtuvatko tutkimuksissa havaitut erot terveiden ja rasvamaksapotilaiden välillä ainoastaan ravitsemuseroista. Jotta mikrobien merkkiaineita voitaisiin luotettavasti käyttää diagnostiikassa, täytyisi tehdä lisää laajoja tutkimuksia, joissa vakioidaan tuloksiin vaikuttavat tekijät, tärkeimpänä ravitsemus.

Tällaisia tutkimuksia on jo käynnissä ja lisää on suunnitteilla Pekkalan tutkimusryhmässä.

Alkuperäiset julkaisut

Driuchina A, Hintikka J, Lehtonen M, Keski-Rahkonen P, O'Connell T, Juvonen R, Kuula J, Hakkarainen A, Laukkanen JA, Mäkinen E, Lensu S, Pietiläinen KH, Pekkala S. Identification of Gut Microbial Lysine and Histidine Degradation and CYP-Dependent Metabolites as Biomarkers of Fatty Liver Disease. mBio. 2023 Feb 28;14(1):e0266322. https://doi.org/10.1128/mbio.02663-22

Pekkala, Satu. 2023. "Fecal Metagenomics and Metabolomics Identifying Microbial Signatures in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease" International Journal of Molecular Sciences 24, no. 5: 4855. https://doi.org/10.3390/ijms24054855

Lisätietoa:

Satu Pekkala
yliopistonlehtori, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta
satu.p.pekkala@jyu.fi,
+358453582898

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutta tietoa kalataloudesta, kestävästä kalastuksesta ja kalanviljelystä20.3.2023 08:03:00 EET | Tiedote

Kansallisilla kalapäivillä sinut parhaana palkitaan, lauloi Ultra Bra -yhtye hauesta. Jyväskylän yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen järjestämillä Kansallisilla kalatutkimuspäivillä 20.–21.3.2023 ei tällä kertaa palkita ketään, mutta esillä on muun muassa kalastuksen kestävyys ja kalakantojen tila, hylkeet ja kaupallinen kalastus Itämerellä, kalojen vierasaineet ja niiden vaikutukset, kalankasvatuksen prosessivesien puhdistaminen, ravinteiden talteenotto ja kalojen hyvinvointi sekä lohikalojen elinympäristöt ja ekologia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme