HUS

Suolistosyövän valtakunnallinen seulonta käynnistyy Suomessa tämän vuoden aikana

Jaa

Suolistosyövän seulonta käynnistyy Valtioneuvoston asetuksella valtakunnallisesti tänä vuonna ja koskee ensimmäisenä vuonna 60–68-vuotiaita. Seulonta laajenee asteittain kaikkiin 56–74-vuotiaisiin vuosina 2022–2031. Suolistosyöpä on Suomessa sekä naisten että miesten toiseksi yleisin syöpä.

Suolistosyövän seulonnassa seulontamenetelmänä käytetään ulosteen immunokemiallista veritestiä (FIT). Jos ulostenäytteestä ei löydy analysoitaessa verta, potilas saa seuraavan kutsun seulontaan kahden vuoden kuluttua. Jos ulostenäytteestä löytyy verta, tehdään potilaalle paksusuolen tähystystutkimus mahdollisen syövän tai syöpää ennakoivien muutosten eli polyyppien löytämiseksi. Seulontaan kutsutaan kahden vuoden välein aina niinä vuosina, kun kutsuttava täyttää parillisia vuosia. 

Suolistosyövän seulonta vähentää kuolleisuutta suolistosyöpään. Varhain todettu syöpä on helpompi hoitaa ja se aiheuttaa vähemmän inhimillistä kärsimystä. 

Seulontatähystykset tehdään HUSin Meilahden, Jorvin tai Peijaksen sairaaloissa. Selontatähystysten yhteydessä poistetaan löydettävät polyypit ja syöpien löytyessä potilaat ohjataan leikkaushoitoon. 

Suolistosyöpä, eli paksu- tai peräsuolen syöpä, on Suomen toiseksi yleisin syöpä sekä miehillä että naisilla. Syövän ennuste riippuu levinneisyydestä toteamishetkellä. 66 % suolistosyöpään sairastuneista on elossa vielä viiden vuoden kuluttua. Etäpesäkkeisen taudin hoito on Suomessa tutkitusti korkealaatuista. 

Suolistosyövän lääkevaihtoehtoja on tarjolla runsaasti ja sen hoitotulokset kehittyvät jatkuvasti. Ravinnon ja muiden elintapatekijöiden merkitys sairastumisriskiin on erityisen suuri suolistosyövässä. Suolistosyöpä kehittyy salakavalasti ja sen oireet kehittyvät vähitellen.   

Katso Suorana HUSista info 18.2.2022. HUS järjestää kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista vaihtuvista aiheista. Tietoa infoistamme. 

Lisätiedot 

HUS Vatsakeskus, endoskopiayksikkö, gastroenterologian poliklinikka, professori, ylilääkäri Perttu Arkkila, p. 050 427 2272, perttu.arkkila@hus.fi 

HUS Syöpäkeskus, dosentti, osastonylilääkäri Siru Mäkelä, p. 050 427 0155, siru.makela@hus.fi 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme