Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Suomalaisautoilijoista lähes 40 prosenttia on merkkiuskollisia – uskollisuus kasvanut eniten saksalaismerkeillä

Jaa

Merkkiuskollisuus on vahvaa erityisesti Mercedez-Benzin, Toyotan ja Volvon omistajilla. Vajaa viidennes aikoo vaihtaa automerkkiä, kun ostaa seuraavan auton.

Viidennes uuden auton hankintaa suunnittelevista suomalaisautoilijoista aikoo vaihtaa automerkkiä, kertoo Danske Bankin Autobarometri-kysely. Merkkiuskollisten määrä on kuitenkin suurempi, sillä 38 prosenttia aikoo hankkia saman merkkisen auton kuin mitä heillä on tällä hetkellä. Ostotilanteessa asetelma voi kuitenkin muuttua, sillä 43 prosenttia vastaajista ei ole vielä päättänyt kantaansa.

”Autoilu on suuren muutoksen kourissa. Tähän nähden autoilijat ovat jopa yllättävän konservatiivisia merkkivalintansa suhteen. Autoilijat luottavat, että tuttu merkki on hyvä valinta samalla, kun auton käyttövoimassa tapahtuu muutoksia. Merkkiuskollisten osuus oli sama jo edellisenä vuotena tekemässämme tutkimuksessa”, sanoo Danske Financen johtaja Altti Kuuri.

Korkein merkkiuskollisuus kyselyn mukaan on Toyotan, Mercedes-Benzin ja Volvon omistajilla. Näiden autojen omistajista yli puolet aikoo pysyä samassa merkissä. Mercedes-Benz kasvatti uskollisuuttaan edelliseen tutkimukseen verrattuna kuten myös saksalaismerkit Audi ja BMW.

Merkkiuskollisuutta kysyttiin vastaajilta, joilla on auto ja aikovat ostaa auton kolmen vuoden sisällä.

Autoilun suosio vakaa

Autobarometrissä selvitettiin myös suomalaisten näkemyksiä tulevaisuuden autoiluista. Omalla tai työsuhdeautolla aikoo liikkua viiden vuoden päästä 62 prosenttia. Lukema on vakaa, sillä edellisinä vuosina osuus on ollut vastaava. Julkisen liikenteen suosio on myös pysynyt vajaassa viidenneksessä.

”Korona on vaikuttanut ainakin lyhyellä aikavälillä suomalaisten kulkemiseen, sillä liikkumisen tarve on vähentynyt etätöiden takia ja julkista liikennettä vältellään myös vapaa-ajalla. Tämä voi jatkossa vaikuttaa myös kulkemistottumuksiin”, Kuuri sanoo.

Erityisesti miehet, 36–55-vuotiaat ja suurituloisimmat haluavat liikkua omalla tai työsuhdeautolla. Naiset, pienituloisimmat sekä Helsingissä ja Uudellamaalla asuvat harkitsevat muita useamman autoilusta luopumista ja siirtymistä julkisiin liikennevälineisiin.

Suurin merkkiuskollisuus

2019

2020

Mercedes-Benz

59 %

71 %

Toyota

57 %

60 %

Volvo

55 %

51 %

Audi

31 %

50 %

BMW

38 %

47 %

Tietoa tutkimuksesta

  • Tutkimuksen tavoitteena oli Taloustutkimuksen Internetpaneelin avulla selvittää suomalaisten unelmointia ja niiden rahoittamista sekä autonhankintaan ja sen hankinnan rahoittamiseen liittyviä tekijöitä monesta eri näkökulmasta.
  • Tutkimuksen tiedonkeruu suoritettiin 17.-19.3.2020.
  • Tutkimus on toteutettu aiemmin vuosina 2013 - 2015 ja 2017-2019 osittain samanlaisella lomakkeella.
  • Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 21-79-vuotiaat suomalaiset miehet ja naiset. Aineisto on painotettu sukupuolen, iän ja asuinpaikkakunnan mukaan väestöjakaumaa vastaavaksi.
  • Kysymyksiin, joissa ei tarvinnut omistaa autoa tai olla hankkimassa sellaista vastasi 1549 vastaajaa ja auton hankintaan liittyviin kysymyksiin 1219 vastaajaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lehdistöpäällikkö Josi Tikkanen, 050 3269701, josi.tikkanen@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme