Jyväskylän yliopisto

Suomalaisen tutkimuksen laadunarviointi arvioinnissa

Jaa
Tutkimuksen laadunvalvonta on tiedeyhteisön ydintoimintaa. Kansainvälisten julkaisusarjojen laatua ja vaikuttavuutta mitataankin useilla eri indikaattoreilla. Tutkimus kehitti malleja julkaisutasojen arviointiin ja ennustettavuuteen.

Yliopistouudistuksen 2010 yhteydessä Suomeen luotiin oma, Norjassa kehitettyyn malliin pohjautuva julkaisujen laatujärjestelmä, julkaisufoorumi eli jufo. Siinä kaikki kansalliselle tieteelle merkittävät julkaisusarjat luokitellaan tasoille 0-3. Nollatasolla ei ole varmuutta akateemisen arvioinnin laadusta, tasolla kolme ovat puolestaan alojensa johtavat julkaisut.

- Jufo-tasot määritellään eri tieteenalan tutkijoista kootuissa paneeleissa ja järjestelmän avoimuutta tuetaan erilaisilla tietokannoilla, kertoo professori Tommi Kärkkäinen Jyväskylän yliopistosta. Kärkkäinen toimii myös tietojenkäsittely- ja informaatiotieteet -paneelin jäsenenä.

Yliopistoissa tuotettujen julkaisujen määrä on kasvanut 15 %:lla vuosina 2011-2018. Vuosien 2015-2018 välisenä aikana määrä on kuitenkin kasvanut vain 2 %, mutta vastaavasti kaikkein korkeimpien, Jufo-tason 3 artikkelien määrä yli 21 %.

- Tutkimuksen laatuohjattu resurssimalli siis tuottaa haluttuja tuloksia tutkimuksen kansainvälisen vaikuttavuuden vahvistamisen ja vahvistumisen näkökulmasta. Suomen tutkimus on jufo-mittarilla mitattuna laadukkaampaa kuin aiemmin, Kärkkäinen kertoo. ​

Uudessa tutkimuksessaan tutkijatohtori Mirka Saarela sekä Kärkkäinen kehittivät malleja, jolla jufo-tasoja voitaisiin määritellä sekä ennustaa. Tutkimus jatkaa neljä vuotta sitten tehtyä tutkimusta, jonka johtopäätöksenä oli mm. se, että korkeimman jufo-tason julkaisusarjat ovat usein sellaisia, missä suomalaiset tutkijat myös julkaisevat keskimääristä aktiivisemmin.

Jatkotutkimuksessa tutkijat sovelsivat Jufo-tason automatisoinnissa sekä viimeisimpiä koneoppimismalleja että niiden toimintaa selittäviä tekniikoita.

- Tuloksemme oli, että olemassa olevan tiedon pohjalta voimme ennustaa asiantuntijapaneelien määrittämiä Jufo-tasoja lähes 90% tarkkuudella. Kuten aiemminkin, olemassa olevasta laatutiedosta ylöspäin poikkeavat Jufo-tasot liittyivät julkaisusarjoihin, jossa suomalaiset tutkijat julkaisevat keskimääräistä enemmän, Kärkkäinen kertoo.

Jufo-tasojen automatisoitu selvittäminen olisi suomalaisille tutkijoille suureksi hyödyksi.

- Automatisointi voi säästää kuluja sekä aikaa maissa, joissa Suomen julkaisufoorumin kaltainen järjestelmä on käytössä, kertoo Mirka Saarela.

Tutkimus olisi myös hyvä olla avoimesti saatavilla. Automatisointi paranee, kun sillä on käytössään mahdollisimman avoin ja laaja tietokanta.

- Tämä auttaisi yksittäisiä tutkijoita ja tutkimusryhmiä, kun julkaisufoorumin tasojen tuntemus paranisi. Tutkijoiden olisi entistä helpompi tietää, milloin ja missä kannattaa julkaista. Myös artikkeleiden lukeminen ja sitä kautta tietoisuus laatutasoista paranisi tämän myötä, Saarela lisää.

Artikkelien julkaisutiedot:

Mirka Saarela, Tommi Kärkkäinen: "Can we automate expert-based journal rankings? Analysis of the Finnish publication indicator", Journal of Informetrics, 14(2), 2020, doi: https://doi.org/10.1016/j.joi.2020.101008

Mirka Saarela, Tommi Kärkkäinen, Tommi Lahtonen, Tuomo Rossi: "Expert-based versus citation-based ranking of scholarly and scientific publication channels". Journal of Informetrics, 10(3), ss. 693-718, 2016, doi:https://doi.org/10.1016/j.joi.2016.03.004

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tommi Kärkkäinen
tommi.p.karkkainen@jyu.fi
+358408054896


Mirka Saarela (englanniksi)
mirka.saarela@jyu.fi
+358408055067

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye