Mifuko

Suomalaisesta kahden naisen kehitysyhteistyöstä kansainvälinen vientiyritys

Jaa
Kenialaisten naisten palmunlehdestä valmistamat korit taipuvat skandinaaviseen makuun yhteistyössä Taideteollisesta korkeakoulusta valmistuneiden suomalaisten yrittäjien kanssa. Parhaillaan yritys työllistää yli 650 henkeä Suomessa ja Keniassa.
Turkanalainen naisryhmä punoo Mifukon palmukoreja.
Turkanalainen naisryhmä punoo Mifukon palmukoreja.

Design- ja reilun kaupan yritys Mifuko on viime aikoina laajentanut toimintaansa uusille alueille Keniassa. Yhteistyö Kirkon Ulkomaanavun kanssa on mahdollistanut toiminnan aloittamisensyrjäisessä Turkanan maakunnassa, joka kärsii ankarista ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Helsingin Arabiassa perustettu Mifuko toimii Machakosin alueella Kenian maaseudulla yhteistyössä paikallisten käsityöläisryhmien kanssa. 

Mifukon perustajat Minna Impiö ja Mari Martikainen ovat yhdessä käsityöläisten kanssa suunnitelleet uuden malliston, joka perustuu perinteiseen punontatekniikkaan ja materiaaleihin. Turkana-mallisto sai hyvän vastaanoton kevään kansainvälisillä messuilla ja korituotanto käynnistyi. 

”Meille on muotoilijoina tärkeää ja antoisaa tehdä yhteistyötä paikallisten käsityöläisten kanssa. Tämä mahdollistui, kun vierailimme Turkanassa huhtikuun alussa Kirkon Ulkomaanavun tiimin kanssa. Uusi mallisto on kehitteillä ja se esitellään syksyn kansainvälisillä messuilla. Uskomme, että tästä tulee menestyksekäs yhteistyö”, kertovat Minna Impiö ja Mari Martikainen.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana kiondo-korien valmistus on tuonut tärkeää lisätoimeentuloa naisyhteisöille maanviljelyn ohessa. Samalla perinteiset käsityötaidot ja tekniikat ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle vahvistamaan paikallista toimeentuloa. 

Turkanan asukkaat ovat paimentolaiskansaa, jonka elinkeino on uhattuna karjaa vähentäneen alueella jatkuvan kuivuuden johdosta. Kenian köyhimmässä maakunnassa lähes 88 prosenttia asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella kylissä, joissa ei ole sähköä tai juoksevaa vettä.

Kirkon Ulkomaanapu pyrkii toiminnassaan vähentämään köyhyyttä kestävällä tavalla ja luomaan mahdollisuuksia toimeentuloon. KUA:n paikallinen Kenian toimisto tukee Mifukoa yhteyksissä ja logistiikassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Minna Impiö
puh. 050 5932044
info@mifuko.fi

Kuvat

Turkanalainen naisryhmä punoo Mifukon palmukoreja.
Turkanalainen naisryhmä punoo Mifukon palmukoreja.
Lataa
Nuoret oppivat koripunonnan äideiltään ja näin taito siirtyy sukupolvelta toiselle.
Nuoret oppivat koripunonnan äideiltään ja näin taito siirtyy sukupolvelta toiselle.
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mifuko
Hämeentie 130A
00560 Helsinki

http://www.mifuko.fi
Mifuko
Hämeentie 130A
00560 Helsinki

http://www.mifuko.fi

 

Mifuko on suomalainen designyritys, joka yhdistää suomalaisen suunnittelun ja kenialaisen perinteisen käsityön. Yhtiön tuotevalikoimaan kuuluvat korit, laukut sekä koristeet. Mifuko on toiminut vuodesta 2009 yhteistyössä kenialaisten käsityöläisten kanssa ja sille on myönnetty kansainvälisen Reilun kaupan järjestön WFTO:n jäsenyys. Koreja valmistaa yli 600 käsityöläista ja niitä myydään noin 30 maassa. Keskeisiä markkinoita ovat Euroopan maat, Yhdysvallat ja Japani.

Mifukon kanssa yhteistyössä toimii vuonna 2012 perustettu Mifuko Trust -yhdistys, jonka tavoite on viedä arkea parantavia asioita maaseudun naisille: alueelle, jossa puhdas vesi on ylellisyyttä ja sähköä ei ole. Mifuko Trust on rakentanut pilottihankkeena ekologisen kuivakäymälän, lahjoittanut sadevesisäiliöitä, kotieläimiä sekä aurinkokennovaloja alueen naisyhteisöille. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mifuko

Mifuko Trust rakentaa ekologisia kuivakäymälöitä Kenian maaseudulle31.12.2019 13:42:21 EET | Uutinen

Mifuko Trustin ekologinen kuivakäymäläpilotti on ollut käytössä reilun vuoden Kenian maaseudulla. Wash and Grow -hankkeessa Mifuko Trust rakensi ensimmäisen pilottikuivakäymälän paikallisia materiaaleja hyödyntäen. Hankkeen tavoitteena on ollut saada turvalliset ja ekologiset sanitaatioratkaisut kaikkien perheiden ulottuville Makuenin alueella Keniassa. Yhdistys on myös hankkinut sadevesitankkeja puhtaan veden turvaamiseksi.

Reilulla kaupalla ja suomalaisella designilla ilmastonmuutosta vastaan3.12.2018 07:17:00 EET | Tiedote

Ilmastonmuutos aiheuttaa kärsimystä alueilla, joissa jo valmiiksi kampaillaan köyhyyden aiheuttamien ongelmien kanssa. Designyritys Mifukon itsenäiset käsityöryhmät toimivat Kenian maaseudulla, jossa vuosittaiset sadekaudet rytmittävät pienviljelyä. Ilmastonmuutos on aiheuttanut sadekausien muuttumisen epäsäännöllisemmiksi. Epävarmuuden lisääntyessä viljelyssä on ollut tärkeää, että naisryhmät ovat saaneet säännöllisiä lisätuloja Mifukon perinteisistä käsin valmistetuista kiondo-koreista. Yksi ratkaisu parempaan sanitaatioon ja ravinnekiertoon pienviljelmillä on kestävää kehitystä tukeva kuivakäymälä.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye