Suomalaiset eivät koe eriarvoisuutta yhtä suurena ongelmana kuin aiemmin

Parhaiten tasa-arvon koetaan toteutuvan koulutusmahdollisuuksissa, jotka 81 prosenttia arvioi tasa-arvoisiksi. Suurimmat huolet liittyvät alueelliseen eriarvoisuuteen. 66 prosenttia arvioi, että suomalaiset ovat eriarvoisia asuinkunnittain vertaillen.
Suomalaisista 56 prosenttia katsoo, että tuloerot Suomessa ovat Suomessa kansainvälisesti vertaillen pieniä. Toista mieltä on 17 prosenttia. Suomessa on gini-kertoimella mitattuna pienemmät tuloerot kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa. Siitä huolimatta suomalaisista 57 prosenttia katsoo, että tuloerot ovat väestöryhmien välillä ovat kasvaneet liian suuriksi. Toista mieltä on 29 prosenttia. Tuloeroja ei kuitenkaan katsota yhtä suureksi ongelmaksi kuin aiemmin. Tuloeroja liian suurina pitävien osuus on laskenut 15 prosenttiyksikköä huipustaan vuodesta 2016.
”Suomalaisten tuloeroihin liittyvien huolien väheneminen on ollut pitkäaikaista ja laaja-alaista ja se näkyy useissa eri Arvo- ja asennetutkimuksen väittämissä. Kuluneen vuosikymmenen aikana tapahtunut asennemuutos korostuu, kun verrataan eriarvoisuuden lajeja. Suurin muutos tasa-arvoiseen suuntaan on suomalaisten mielestä tapahtunut suhteessa tulonjakoon ja taloudelliseen toimeentuloon”, sanoo EVA Analyysin Tasa-arvoiset kirjoittanut toimituspäällikkö Sami Metelinen.
Tuloeroja ongelmana pitävät jakaantuvat sukupuolen, puoluekannatuksen, iän ja koulutuksen mukaan. Naisista reilu kaksi kolmesta (68 %) pitää tuloeroja liian suurina, miehistä vähemmistö (46 %). Vasemmistoliiton äänestäjistä 93 prosenttia pitää tuloeroja liian suurina, kokoomuksen kannattajista vain 22 prosenttia. Ikäryhmistä eniten huolissaan tuloeroista ovat 56–65-vuotiaat (70 %) ja tätä vanhemmat (67 %).18–25-vuotiaista vain 41 prosenttia pitää tuloeroja liian suurina. Vailla kolmannen asteen tutkintoa yli 60 prosenttia pitää tuloeroja liian suurina, kun korkeakoulutetuista näin ajattelee alle puolet.
”Etenkin ikäryhmien väliset näkemyserot saattavat olla yksi selittävä tekijä sille, miksi huolet tuloeroista ja eriarvoisuudesta näyttäisivät pitkällä aikavälillä olevan hellittämässä. Vastaava, yli ajan tapahtunut muutos EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen pitkissä aikasarjoissa on aiemmin havaittu myös kehityksessä kohti markkinatalousmyönteisempiä asenteita”, sanoo toimituspäällikkö Sami Metelinen.
Tulokset perustuvat 2 019 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 16.–28.10.2020. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy, joka on laatinut myös tulosgrafiikan. Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.
Sami Metelinen: Tasa-arvoiset -EVA Analyysi keskiviikkona 7.4. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi
Lisätiedot: toimituspäällikkö Sami Metelinen, sami.metelinen@eva.fi tai +358 40 578 0041
Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sami MetelinenToimituspäällikkö
Puh:+358 40 578 0041sami.metelinen@eva.fiHeini LarrosViestintäpäällikkö
Puh:+358 40 526 9728heini.larros@eva.fiKuvat




Linkit
Tietoja julkaisijasta
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
EVA: Suomalaiset pelkäävät terveydenhuollon romahtamista – lisäverot eivät kelpaa ratkaisuksi1.7.2025 06:01:00 EEST | Tiedote
Vaikka enemmistö suomalaisista arvioi, että julkista terveydenhuoltoa uhkaa jopa romahtaminen (58 %), ei suomalaisille maistu lisäveronmaksu järjestelmän turvaamiseksi, ilmenee EVAn tuoreesta Arvo- ja asennetutkimuksesta.
EVA: Suomi tarvitsee alustatyölain – yrittäjämuotoisen toiminnan tulee olla mahdollista24.6.2025 06:01:00 EEST | Tiedote
Suomi tarvitsee selkeän ja erillisen alustatyölain, joka tuo oikeudellista varmuutta sekä alustatyötä tekeville että alustoja kehittäville yrityksille. Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn tuore analyysi Alusta kohdalleen hahmottelee suuntaviivoja EU:n alustatyödirektiivin kansalliseen toimeenpanoon.
EVA: Suomalaiset tyytymättömiä terveydenhuoltoon – valinnanvapaus saa vahvaa kannatusta18.6.2025 06:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset antavat heikon arvosanan maamme terveydenhuoltojärjestelmän toiminnalle. Vain alle kolmasosa (31 %) katsoo julkisen terveydenhuollon toimivan hyvin, kun taas yli puolet (54 %) pitää sen tilaa huonona, käy ilmi EVAn tuoreesta Arvo- ja asennetutkimuksesta.
EVA: Hallituspuolueiden kannattajien usko maan suuntaan horjuu – silti toivo paremmasta tulevaisuudesta elää14.6.2025 06:15:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten enemmistö kokee maan olevan menossa väärään suuntaan. EVAn kevään 2025 Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan vain 22 prosenttia katsoo suunnan olevan oikea, kun taas 59 prosenttia pitää suuntaa vääränä.
EVA: Suomalaisten uhkakuvat lieventyneet – hybridivaikuttaminen noussut uhkien listan kärkeen27.5.2025 06:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten arviot yhteiskuntaan kohdistuvista uhista ovat lieventyneet lähes kauttaaltaan. Eniten uhka-arviot ovat vähentyneet jengi- ja nuorisoväkivallan sekä terveydenhuollon kantokyvyn romahtamisen pelon kohdalla, käy ilmi EVAn kevään 2025 Arvo- ja asennetutkimuksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme