Suomalaiset korkeakoulut ja yritykset näyttävät tietä kohti kestäviä kuitukankaita SUSTAFIT-tutkimushankkeessa

Kuitukankaat ovat kuitupohjaisia materiaaleja, joita käytämme laajalti jokapäiväisessä elämässämme, kuten kertakäyttöisissä kasvomaskeissa, kosteuspyyhkeissä ja vaipoissa.
Kuitukankaassa kuidut levitetään tasomaisesti ja sidotaan kemiallisesti, mekaanisesti tai termisesti. Se tekee niiden tuotantoprosessista nopeamman ja yksinkertaisemman verrattuna perinteisiin kudottuihin ja neulottuihin tekstiileihin.
Tutkimushanke ratkoo kertakäyttöisten kuitukankaiden muoviongelmaa
Monet kuitukankaat ovat kertakäyttöisiä tuotteita, jotka hävitetään käytön jälkeen. Ne voivat päätyä myös ympäristöön ja aiheuttaa ekologisia vahinkoja. Kertakäyttöisten kuitukankaiden sisältämä muovi voi olla haitallista vesistöille esimerkiksi mikromuovin muodossa.
SUSTAFIT-hanke tukee maailmanlaajuisia teollisia ja yhteiskunnallisia tavoitteita korvata öljypohjaiset materiaalit ja ympäristöä kuormittavat prosessit paremmilla ratkaisuilla.
– On elintärkeää saada kokonaisvaltainen käsitys kuitukankaiden kestävyyskysymyksistä. Biopohjaisten materiaalien ja kierrätysmateriaalien käytön lisäämiseksi tarvitaan lisää julkista tutkimusta, sanoo lehtori Virpi Rämö tutkimushanketta koordinoivasta TAMKista.
Hanke lisää tutkimustietoa ja vauhdittaa yritysten liiketoimintaa
Hankkeessa tutkitaan kuitukankaiden kestävyyttä eri näkökulmista raaka-ainepohjan, käsittelytapojen, kierrätettävyyden ja liiketoimintamallien parantamiseksi.
– Tavoitteena on lisätä vastuullisesti tuotettujen kuitukankaiden osuutta ja mahdollisesti tunnistaa uusia käyttöalueita kestäville kuitukankaille. Tuemme alan toimijoita kestävästi tuotettujen kuitukankaiden, raaka-aineiden ja tuotantoteknologioiden kehittämisessä, Rämö kertoo.
Hankkeeseen osallistuu sidosryhmiä laajasti koko arvoketjusta. Teollisuuskumppanit auttavat kulkemaan oikeaan ja konkreettiseen suuntaan. Tutkimushankkeessa ovat mukana UPM, Fortum, SharpCell, Kemira, Fiber-X, Spinnova, Lixea, Valmet, Nordic Bioproducts Group, Rester, Sulzer, Anpap, NordShield, Lounais-Suomen Jätehuolto, Paptic ja JedX Medcare ja Mirka.
Teollisuuden on tärkeää saada käsitys kuitukankaiden segmenttikohtaisista kestävyysstrategioista sekä ymmärtää raaka-aineiden, prosessoinnin ja tuotteiden välisiä riippuvuuksia. Uuden tutkimustiedon avulla yritykset voivat tehdä perusteltuja päätöksiä tulevalle kestävälle liiketoiminnalleen. Uusi tieto auttaa myös kuluttajia tekemään tietoisia ja kestäviä valintoja.
Tällä hetkellä selluloosakuiduista valmistettujen kuitukankaiden laajempaa käyttöä rajoittavat synteettisiä kuituja alhaisempi vedenhylkivyys ja antimikrobinen suorituskyky. Hanke lähestyy aihetta konkreettisestikin kehittämällä biopohjaisten kuitukankaiden vedenhylkivyyttä ja antimikrobista suorituskykyä.
Tutkimuskumppaneilla on johtava rooli
Projektikoordinaattori TAMK johtaa kuitukankaiden kestävien liiketoimintamallien ja arvoketjujen tutkimusta. Organisaatio tutkii myös kestävien kuitukankaiden raaka-aineita ja loppukäyttövaihtoehtoja.
VTT tutkii segmenttikohtaisia kestävyysstrategioita ja demonstroi erilaisten kuitukankaiden tuotantoa. VTT kehittää myös uusia konsepteja suorituskyvyn parantamiseksi.
Aalto-yliopisto tuo osaamistaan selluloosakuitujen tuottamiseen eri raaka-aineista. Aalto tutkii muun muassa kuitujen ja kuitukankaiden toiminnallisten ominaisuuksien lisäämistä.
Hanketta rahoittavat Business Finland, tutkimusorganisaatiot ja 17 teollisuusyritystä. Kaksivuotinen hanke alkoi lokakuussa 2022.
Vieraile tutkimushankkeen verkkosivuilla.
Lisätiedot:
Virpi Rämö
Projektipäällikkö, SUSTAFIT
Lehtori
Rakennettu ympäristö ja biotalous
Tampereen ammattikorkeakoulu
virpi.ramo@tuni.fi, 050 570 1831
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu
Traumainformoitu työote opettaa kohtaamaan ihmisen ihmisenä8.5.2025 12:57:10 EEST | Tiedote
Traumainformoidun työotteen koulutuksessa opetellaan luomaan turvaa ja luottamusta sosiaali- ja terveysalan asiakas- ja työyhteisösuhteisiin. Sen sijaan, että keskityttäisiin trauman hoitoon, asiakkaalle annetaan tilaa tutkia, miten koettu trauma näyttäytyy senhetkisessä elämässä. ESR+-rahoitteisen Traumainformoitu työote -hankkeen tavoitteena on kehittää koulutusmalli, jonka sisältöjä on pilotoitu syksyllä 2024 ja keväällä 2025 koulutuskokonaisuuksissa neljän hyvinvointialueen työntekijöille.
TAMKin tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän tai siirtohaun kautta? Hakuaika 2.–16.5.28.4.2025 12:31:57 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulun kevään 2025 avoimen väylän erillishaussa on runsas koulutustarjonta lukuisilla aloilla. Avoimen väylän erillishaku alkaa 2.5. ja päättyy 16.5. kello 15.00. Samaan aikaan käynnissä on myös siirtohaku korkeakouluopiskelijoille.
Opiskelijoiden hyvinvointipalvelut tukevat kokonaisvaltaisesti jaksamista ja menestystä16.4.2025 10:52:32 EEST | Tiedote
Opiskelijoiden hyvinvointi on avain onnistuneisiin opintoihin. Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) tukee opiskelijoiden jaksamista ja opiskelukykyä kokonaisvaltaisesti tarjoamalla monipuolisia palveluita aina oppimisen tuesta mielenterveyspalveluihin ja vertaistukitoiminnasta liikuntamahdollisuuksiin. Jokainen opiskelija ansaitsee tulla kohdatuksi ja saada tarvitsemansa tuen, oli kyse sitten opinnoista, arjesta tai elämänmuutoksista.
Työntekijän merkityksellisyyden tunne lisää vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan houkuttelevuutta2.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Merkityksellinen työntekijäkokemus vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alalla -hankkeessa (MERIT) luodaan ratkaisuja alan ammattilaisten veto- ja pitovoiman haasteisiin. Työntekijöiden yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen ja oikeiden johtamistapojen löytäminen ovat avain parempaan työelämään.
Tampereen ammattikorkeakoulun vuoden 2024 vuosikatsaus valmistui31.3.2025 13:07:22 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) vuosi 2024 oli menestyksellinen niin koulutuksen, TKI-toiminnan kuin kansainvälisen yhteistyön osalta. Opiskelijamäärät jatkoivat kasvuaan, ja opintojen läpäisyaste parani merkittävästi. Samalla TAMKin taloudellinen tulos vahvistui, mikä pienentää kestävän kehityksen mukaisen kampuskehityksen aiheuttamia vuosikuluja ja mahdollistaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) vahvistamisen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme