UFF

SUOMALAISET LAHJOITTANEET YLI 200 MILJOONAA KILOA VAATTEITA UUDELLEENKÄYTTÖÖN UFF:N KAUTTA.

Jaa
UFF on tehnyt ilmastotyötä vaatekeräyksen muodossa Suomessa jo lähes 33 vuoden ajan. Suomalaiset ovat aktiivisia vaatekierrättäjiä ja UFF:n kautta uudelleenkäyttöön lahjoitetuilla yli 200 miljoonalla kilolla vaatteita on saavutettu merkittäviä ympäristöhyötyjä. Vuosittaiset kokonaiskeräysmäärät ovat olleet nousujohteisia; suomalaiset lahjoittavat vaatteita lähes 3 kiloa asukasta kohden vuosittain.

Suomalaisten pitkäjänteisen vaatekierrätyksen avulla on saatu aikaan merkittäviä ympäristöhyötyjä. UFF:n vaatekeräykseen lahjoitetun 200 miljoonan vaatekilon uudelleenkäytöllä on saavutettu satojen miljoonien kilojen vähennys hiilidioksidipäästöissä, kymmenien miljoonien kilojen säästö torjunta-aineissa sekä 200 miljardin litran säästö kulutetussa vedessä.  

UFF:n kautta uudelleenkäyttöön lahjoitetut vaatteet lajitellaan tarkasti käsin käyttötarkoituksen mukaan. Vaatelajittelussa noudatetaan jätelainsäädännön etusijajärjestystä vaatekierrätyksen ympäristöhyötyjen maksimoimiseksi ja jätteen määrän minimoimiseksi. Kerättyjen vaatteiden uudelleenkäyttöaste on korkea; liki 95 % lahjoituksista voidaan uudelleen käyttää sellaisenaan tai materiaalina. Loput 5 % ohjataan energiatuotantoon Suomessa.

Vaatelahjoitus UFF:lle on suomalaisille arjen helppo ja nopea ympäristöteko, jolla on suuri vaikutus globaalin ympäristöön. UFF kerää vaatteita vuosittain noin 15 miljoona kiloa koko Suomen alueelta. Vaatekeräys hoidetaan vähäpäästöisesti, jotta vaatteen uudelleenkäytön ympäristöhyödyt eivät katoa logistiikkaan. UFF:n omassa keräyskalustossa on käytetty vuodesta 2017 saakka uusiutuvaa dieseliä, joka on jalostettu jätteistä ja joka vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosenttia verrattuna fossiiliseen dieseliin. UFF:n keräyspalvelusta noin 60 % ajetaan uusiutuvalla dieselillä ja tavoitteena on lisätä sen osuutta. Käyttämällä uusiutuvaa dieseliä vaatteiden keräyksessä on voitu vähentää merkittävästi kuljetuksissa tarvittavan fossiilisten polttoaineiden määrää sekä kuljetuksissa syntyviä hiilidioksidipäästöjä.

UFF panostaa vuonna 2020 vahvasti kotimaan vaatekierrätys- ja ilmastopalvelutoimintojen edellytysten turvaamiseen ja edistämiseen poikkeuksellisen alkuvuoden jälkeen. Suomalaiset voivat lahjoittaa uudelleenkäyttöön soveltuvia ehjiä ja puhtaita vaatteita UFF:n vaatekeräyspisteihin ja myymälöihin. UFF:n vaatekeräys palvelee kautta Suomen 281 kunnan alueella yli 1500 keräyspisteessä.  UFF tukee YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista ohjaamalla tukku- ja vähittäismyynnistä saadun tuoton kotimaan ilmastotyöhön sekä kehitysmaiden koulutus-, ympäristö- ja yhteisönkehityshankkeisiin

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Minja Huopalainen
Kumppanuustoiminnan päällikkö
minja.huopalainen@uff.fi
+358 50 322 7433

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

UFF
UFF
Järvihaantie 12
01800 KLAUKKALA

+358 40 776 1459http://uff.fi

U-landshjälp från Folk till Folk i Finland sr (UFF) on yleishyödyllinen organisaatio, joka toimii ilmaston ja globaalikehityksen hyväksi. Organisaation yleishyödyllisen toiminnan perustana on vaatekierrätys, jossa vaatteet lajitellaan uudelleen- ja jälleenkäyttöön. Kierrätysvaatteet myydään joko omissa varainhankintamyymälöissä tai tukkuerissä.  Vaatemyynnin tuotolla ylläpidetään kotimaan kierrätyspalvelu ja rahoitetaan vuosittain noin 30 globaalikehityshanketta Afrikassa ja Aasiassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta UFF

Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen viime vuonna yli kaksi kiloa vaatteita asukasta kohden – uudelleenkäyttö sellaisenaan on aina ympäristön kannalta ykkösvaihtoehto8.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen käytettyjä vaatteita vuonna 2023 noin 12 miljoonaa kiloa, mikä oli keskimäärin 2,2 kiloa asukasta kohden. Isojen kaupunkien vertailussa innokkaimmat vaatelahjoittajat löytyivät Jyväskylästä ja eniten vaatekiloja kertyi Helsingissä. Ahkerimmin kerätyslaatikoita täytettiin pienemmillä paikkakunnilla Itä-Suomessa. UFF:n keräämillä varoilla tuotetaan vaatteiden keräyspalvelu kautta Suomen ja tuetaan kehitysyhteistyöhankkeita muun muassa Angolassa, Intiassa ja Mosambikissa. UFF:n tuki kehitysyhteistyölle vuonna 2023 ylsi yli kolmen miljoonan euron.

Suomessa on parantamisen varaa käyttökelpoisten vaatteiden päätymisessä uudelleen käyttöön - Jopa viidesosa vaatteista heitetään roskikseen2.8.2023 09:16:19 EEST | Tiedote

Joka viides käytöstä poistettu vaate heitetään sekajätteeseen poltettavaksi. Vajaa kolmannes (29 %) käytöstä poistetuista vaatteista lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Liki kaikki suomalaiset (96 %) olivat kiinnostuneita siitä, mitä käytöstä poistetuille vaatteille tapahtuu. Kuitenkin vain 54 prosenttia tiesi, miten käytöstä poistettujen vaatteiden elinkaari lahjoituksen jälkeen jatkui - hyvin harvalle (4 %) tällä asialla ei ole merkitystä. Suurin osa, 70 prosenttia, on samaa mieltä siitä, että kaikki käytetyt vaatteet on paras lahjoittaa vaatekeräykseen, jossa ne lajitellaan ensisijaisesti sellaisenaan uudelleen käytettäviksi. Tekstiilin käyttö raaka-aineeksi uusien tuotteiden valmistamiseen on vasta toissijaista. Hieman yli puolet (52%) suomalaisista ei tiennyt, että tekstiilijätteiden keräys tuli Suomessa pakolliseksi tämän vuoden alussa - mitä nuorempi henkilö, sitä heikompi tietämys oli. Globaalia markkinaa vaatteiden uudelleen käytön varmistamiseksi kannatti 55 prosenttia suomalai

Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen viime vuonna yli 12 miljoonaa kiloa vaatteita2.2.2023 09:56:30 EET | Tiedote

Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen käytettyjä vaatteita vuonna 2022 noin 12,3 miljoonaa kiloa, mikä oli keskimäärin 2,3 kiloa asukasta kohden. Suomen suurimpien kaupunkien ahkerimmat vaatelahjoittajat löytyivät Jyväskylästä, jossa keräyslaatikoihin tuotiin 2,7 kiloa vaatteita asukasta kohti. UFF:n keräämillä varoilla tuetaan kehitysyhteistyöhankkeita muun muassa Angolassa, Intiassa ja Mosambikissa. UFF:n tuki kehitysyhteistyölle vuonna 2022 oli noin 2,1 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye