UFF

Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen viime vuonna noin 13,4 miljoonaa kiloa vaatteita

Jaa
Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen käytettyjä vaatteita vuoden 2021 aikana lähes 13,4 miljoonaa kiloa, mikä oli keskimäärin 2,5 kiloa asukasta kohden. Vaikka asukaskohtainen keräysmäärä oli lähellä aiempaa tasoa, vaatteiden kokonaiskeräysmäärä pieneni kuusi prosenttia edellisestä vuodesta.

Suomalaiset ovat kierrättäneet vaatteita ahkerasti poikkeuksellisten pandemiavuosien aikana. UFF:n vaatekeräykseen käyvät lahjoitettavaksi kaikki sellaisenaan uudelleen käyttöön sopivat, ehjät ja puhtaat vaatteet. Yleishyödyllisen valtakunnallisen vaatekeräyspalvelun jatkuvuuden varmistamiseksi säätiö panosti pandemian kestäessä vaatekeräyksen ja varainhankinnan vakauttamiseen ja sen myötä edellytyksiin jatkaa kehitysyhteystyön tukemista.  

Poistotekstiileille suunnattu erillinen keräys muodostaa merkittävän mahdollisuuden tehostaa käyttökelpoisten vaatteiden keräyspalvelua, kun resurssit voidaan keskittää sellaisenaan käyttökelpoisten vaatteiden kiertoon ja muu poistettava tekstiili ohjautuu sille tarkoitettuun omaan keräykseen. UFF:n vaatekeräykseen lahjoitettujen vaatteiden avulla kerättävät resurssit voidaan näin tehokkaammin kohdentaa hyödyttämään yleishyödyllistä tarkoitusta ja säästää jätteenkäsittelyn kustannuksia.  

Säätiön keräämien vaatteiden lajittelussa noudatetaan jätelainsäädännön etusijajärjestystä. Tekstiilit lajitellaan käsityönä ja ohjataan ensisijaisesti uudelleenkäyttöön sellaisenaan, toissijaisesti kierrätettäväksi materiaalina uuden hyödykkeen valmistuksessa. Mikäli tekstiili ei sovellu uudelleenkäyttöön, ohjataan se jätteenä energiantuotantoon. Vaatekierrätys toimii parhaalla mahdollisella tavalla, kun keräykseen lahjoitetaan enenevässä määrin vain ehjiä, puhtaita ja sellaisenaan käyttökelpoisia vaatteita. Nyrkkisääntönä on, että hyväntekeväisyyteen voi lahjoittaa sellaisia vaatteita, mitä voisi antaa myös ystävälle. 

Suomalaisten lahjoittamilla ja UFF:n uudelleenkäyttöön ohjaamilla vaatteilla saavutetaan merkittäviä ympäristöhyötyjä. Sellaisenaan käyttökelpoisten vaatteiden uudelleenkäyttö on ympäristön kannalta paras vaihtoehto, koska jokainen uudelleenkäytetty vaate vähentää jätteen määrää, energian ja veden kulutusta, hiilidioksidipäästöjä sekä haitallisten kemikaalien määrää.  

Säätiö tuki viime vuonna yleishyödyllistä ilmasto- ja kehitysyhteistyötä kaikkiaan noin 8 miljoonalla eurolla. Säätiön vaatekeräys palvelee koko Suomessa, 281 kunnan alueella, yli 1500 keräyspisteessä.UFF:n tukeman kehitysyhteistyön tavoitteena on edistää kestävää kehitystä Afrikassa ja Aasiassa tukemalla elinikäistä oppimista.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

UFF
UFF
Järvihaantie 12
01800 KLAUKKALA

+358 40 776 1459http://uff.fi

U-landshjälp från Folk till Folk i Finland sr (UFF) on yleishyödyllinen suomalainen säätiö, joka toimii kestävän kehityksen, ilmaston ja globaalikehityksen hyväksi. UFF:n vaatekeräyspalvelu toimii koko Suomen alueella ja kerätyt vaatteet ohjataan sellaisenaan uudelleen käytettäväksi. Säätiö on kumppanina toteuttamassa kymmeniä globaalikehityshankkeita maailman köyhimpiin kuuluvien yhteisöjen keskuudessa. Toiminnanohjausjärjestelmä on ISO-sertifioitu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta UFF

Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen viime vuonna yli kaksi kiloa vaatteita asukasta kohden – uudelleenkäyttö sellaisenaan on aina ympäristön kannalta ykkösvaihtoehto8.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen käytettyjä vaatteita vuonna 2023 noin 12 miljoonaa kiloa, mikä oli keskimäärin 2,2 kiloa asukasta kohden. Isojen kaupunkien vertailussa innokkaimmat vaatelahjoittajat löytyivät Jyväskylästä ja eniten vaatekiloja kertyi Helsingissä. Ahkerimmin kerätyslaatikoita täytettiin pienemmillä paikkakunnilla Itä-Suomessa. UFF:n keräämillä varoilla tuotetaan vaatteiden keräyspalvelu kautta Suomen ja tuetaan kehitysyhteistyöhankkeita muun muassa Angolassa, Intiassa ja Mosambikissa. UFF:n tuki kehitysyhteistyölle vuonna 2023 ylsi yli kolmen miljoonan euron.

Suomessa on parantamisen varaa käyttökelpoisten vaatteiden päätymisessä uudelleen käyttöön - Jopa viidesosa vaatteista heitetään roskikseen2.8.2023 09:16:19 EEST | Tiedote

Joka viides käytöstä poistettu vaate heitetään sekajätteeseen poltettavaksi. Vajaa kolmannes (29 %) käytöstä poistetuista vaatteista lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Liki kaikki suomalaiset (96 %) olivat kiinnostuneita siitä, mitä käytöstä poistetuille vaatteille tapahtuu. Kuitenkin vain 54 prosenttia tiesi, miten käytöstä poistettujen vaatteiden elinkaari lahjoituksen jälkeen jatkui - hyvin harvalle (4 %) tällä asialla ei ole merkitystä. Suurin osa, 70 prosenttia, on samaa mieltä siitä, että kaikki käytetyt vaatteet on paras lahjoittaa vaatekeräykseen, jossa ne lajitellaan ensisijaisesti sellaisenaan uudelleen käytettäviksi. Tekstiilin käyttö raaka-aineeksi uusien tuotteiden valmistamiseen on vasta toissijaista. Hieman yli puolet (52%) suomalaisista ei tiennyt, että tekstiilijätteiden keräys tuli Suomessa pakolliseksi tämän vuoden alussa - mitä nuorempi henkilö, sitä heikompi tietämys oli. Globaalia markkinaa vaatteiden uudelleen käytön varmistamiseksi kannatti 55 prosenttia suomalai

Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen viime vuonna yli 12 miljoonaa kiloa vaatteita2.2.2023 09:56:30 EET | Tiedote

Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen käytettyjä vaatteita vuonna 2022 noin 12,3 miljoonaa kiloa, mikä oli keskimäärin 2,3 kiloa asukasta kohden. Suomen suurimpien kaupunkien ahkerimmat vaatelahjoittajat löytyivät Jyväskylästä, jossa keräyslaatikoihin tuotiin 2,7 kiloa vaatteita asukasta kohti. UFF:n keräämillä varoilla tuetaan kehitysyhteistyöhankkeita muun muassa Angolassa, Intiassa ja Mosambikissa. UFF:n tuki kehitysyhteistyölle vuonna 2022 oli noin 2,1 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye