SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

Suomalaiset paljastavat mikä juhlapukeutumisessa on vaikeinta – pukukoodien rooli korostuu erityisesti

Jaa
Sokoksen teettämästä laajasta kyselytutkimuksesta selviää, että suomalaiset arvostavat juhlapukeutumisessaan erityisesti monikäyttöisyyttä ja istuvuutta. Kuitenkin samalla yli puolet kokee haastavimmaksi tekijäksi omalle vartalolleen istuvien juhlavaatteiden löytämisen. Kyselytutkimus paljasti myös suomalaisten kaipaavan vapaan hulluttelun sijaan rajoja ja raameja juhlapukeutumiseensa.

Kyselytutkimuksen mukaan suurin ongelma juhlapukeutumisessa on löytää omalle vartalolleen sopivia juhla-asuja. Haastavimmaksi tämän ongelman nimesi 51 prosenttia kaikista vastaajista ja heistä peräti 86 prosenttia oli naisia. Tutkimuksen mukaan ilmiö korostuu eniten 55–64 -vuotiaiden naisten keskuudessa, jossa 56 prosenttia nosti isoimpana ongelmana esiin omalle vartalolle sopivan asun löytämisen.

“Istuvuus ja se, että se tuntuu juuri oikealta omalle vartalolle ovat selvästi ne tekijät, joita myyjät myös Sokoksella kuulee usein asiakkaiden suunnasta. Asiantunteva myyjä auttaa löytämään ja valitsemaan oman tyylisen asun, joka istuu hyvin ja tuntuu mukavalta päällä. Tärkeä osa kokonaisuutta ovat myös juhla-asua oikealla tavalla tukevat alusvaatteet ja sukkahousut”, Sokoksen naisten muodin ryhmäpäällikkö Mari Viri kertoo.

Virin mukaan juhlapukeutumisessa arvostetaan tällä hetkellä eniten monikäyttöisyyttä ja esimerkiksi sitä, ettei mekko olisi kertakäyttöinen. Tämän lisäksi istuvuutta, ajattomuutta ja vastuullisuutta painotetaan juhlavaatteiden ostossa.

Monikäyttöisyys näkyy Virin mukaan myös siinä, että nykyään suomalaiset yhdistelevät mutkattomasti vanhaa ja uutta. Jopa 44 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista kertoo hyödyntävänsä olemassa olevia juhlavaatteita kevään juhlien pukeutumisessa.

“Yksi tämän hetken trendeistä on erilaiset haalarit, housut ja juhlavat topit, jotka ovat helposti yhdistettävissä myös arkipukeutumiseen.”

Suomalaiset kaipaavat rajoja

Pukeutuminen muuttuu yhä vapaammaksi ja rennommaksi, ja tiukkaan pukukoodiin törmää enää harvoin. Kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset kokevat kuitenkin erilaiset pukukoodit- ja rajoitukset helpottaviksi ja jopa vapauttaviksi.

Kyselytutkimukseen osallistuneilta kysyttiin, miten he kokevat yleiset pukeutumisetiketit. Monivalintavastauksien joukosta nousi esiin, että 42 prosenttia kokee etikettien tuovan helpotusta sopiviin asuvalintoihin ja 41 prosenttia kokee niiden tuovan juhliin tunnelmaa.

“Pukeutumisetikettien koetaan selvästi tuovan helpotusta pukeutumiseen sekä antavan niin sanotusti “ohjenuoran” juhliin.Etikettien tunteminen helpottaa asujen muokkaamista tilaisuuteen sopivaksi, ja olemme huomanneet, että niiden puuttuessa suomalaiset saattavat kokea haasteita oikeanlaisen juhla-asun löytämisessä. Suomalaiset pukeutuvat juhliin pääasiassa hillitysti ja klassisesti etikettien mukaan. Naisilla erityisesti mekko tai housupuku on sellainen “go-to” -vaate, jota on helppo muokata erilaisilla asusteilla, kuten koruilla, kengillä ja pikkulaukuilla. Esimerkiksi vyön avulla asuun saa aivan eri tyylin ja istuvuuden aikaiseksi. Lisäksi tällä hetkellä suosituimpia ovat a-linjaiset ja kietaisumalliset mekot niin kuoseissa kuin yksivärisinä”, Viri toteaa.

Viri ohjeistaa, että klassisen ja etiketteihin mukautuvan juhla-asun löytämisessä kannattaa kiinnittää huomiota tiettyihin materiaaleihin sekä aikaa kestäviin kuoseihin.

“Tyylikäs satiinimekko sopii läpivuotiseen käyttöön ja on ajaton valinta moneen juhlaan ja pukukoodiin. Myös persoonalliset ja runsaat kukkamekot ovat olleet suosittuja viime vuosina. Nämä erottuvat joukosta, ovat mukavia päällä ja sopivat jokaiselle keholle. Lisäksi ne ovat helppohoitoisia ja valmiita uusiin juhliin taas heti pesun kautta.”

Miehillä smart casual korvaa formaalin pukeutumisen

Suomalaisten miesten pukeutuminen on hyvin kontrolloitua, mutta se on muuttumassa entistä rennompaan suuntaan. Miesten juhlapukeutumisessa korostuu mukavuus, eikä juhlavaate saa tuntua itselle vieraalta.

“Suomalaisten miesten pukeutuminen on selvästi aikaisempaa rennompaa ja omaa tyyliä korostavaa. Klassisen pukupukeutumisen rinnalla kasvaa smart casual-tyyli, jossa puku korvataan chinoilla ja esimerkiksi paitatakilla. On myös nähtävissä, että pellava yleistyy materiaalina villakankaiden vaihtoehtona”, kertoo Sokoksen miesten muodin ryhmäpäällikkö Iiro Kourujärvi.

Kourujärven mukaan miehille sneaker-kengät ovat moderni vaihtoehto, joiden avulla juhla-asua voi muokata asteen rennommaksi. Siistien pukukenkien myynti kasvaa keväisin ja erityisesti ruskean sävyiset kengät korostuvat miesten valinnoissa.

Tutkimus toteutettiin huhtikussa 2023, ja siihen vastasi 1677 henkilöä ikäjakaumalla alle 24- yli 75-vuotiaat. Heistä 86 prosenttia oli naisia ja 14 prosenttia miehiä. Tutkimus toteutettiin valtakunnallisesti.

Kuvia Sokoksen juhlatyyleistä, kuvalähde: Sokos

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Viri, Sokoksen naisten muodin ryhmäpäällikkö, mari.viri@sok.fi,
Iiro Kourujärvi, Sokoksen miesten muodin ryhmäpäällikkö, iiro.kourujarvi@sok.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

http://www.s-ryhma.fi
​S-ryhmä on suomalaisten kotitalouksien omistama kaupparyhmä. S-ryhmän muodostavat 19 alueosuuskauppaa, SOK sekä niiden tytäryhtiöt. ​
 
Tarjoamme arjen palveluita päivittäistavarakaupassa, hotelleissa & ravintoloissa, tavarataloissa, liikennemyymälöissä, rautakaupassa ja oman pankkimme kautta. ​
 
Olemme suurin yksityinen työllistäjä Suomessa - meitä s-ryhmäläisiä on noin 40 000. Ilmastotavoitteemme ovat maan kunnianhimoisimmat, ja olemme Suomen suurin kotimaisen ja lähiruoan myyjä. Verojalanjälkemme on lähes 1,7 miljardia euroa, ja investoimme Suomeen vuosittain noin 500 miljoonaa euroa. ​​
 
#parempipaikkaelää

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

Kysely: suomalaiset paljastavat kaksi pahinta tyylivirhettä rannalla – Prisman asiantuntija kertoo, millaista on nyt suosittu rantapukeutuminen7.6.2023 08:45:00 EEST | Tiedote

Prisman teettämä laaja kysely suomalaisten rantamuodista paljastaa, että tänä kesänä naisilla uimapuku on hiukan bikinejä suositumpi valinta ja miehillä uima-asuissa on tasan yksi ylivoimainen suosikki. Suomalaiset myös kertoivat, kuinka usein hankkivat uuden uima-asun ja mikä kanssaolijoissa rannalla hiertää eniten. Kyselytutkimukseen vastasi 2790 eri-ikäistä suomalaista ympäri maan.

Savonlinnan Original Sokos Hotel Seurahuoneen upea huoneuudistus valmistuu kesäsesonkiin 202329.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Savonlinnan hotelli Seurahuoneen huoneuudistus valmistuu 1.6.2023, sopivasti kaupungin vilkkaaksi odotettuun kesäsesonkiin. Uudistuksessa hotellin 55 huonetta saavat kauniin, maanläheisen ilmeen. Tyylikkään huonevalikoiman, monipuolisten ravintola- ja tapahtumatilojen sekä upean saunaosaston kokonaisuus tekevät hotelli Seurahuoneesta houkuttelevan elämyskokonaisuuden Saimaan rannalla.

Elinkustannusten kallistuminen toi esiin yllättävän vaateilmiön Prismassa – vaatelaastareita ja paikkaustarvikkeita ostetaan nyt ennennäkemättömällä tahdilla24.5.2023 08:45:00 EEST | Tiedote

Maailmantilanteen aiheuttama elinkustannusten nousu on saanut suomalaiset paikkamaan vaatteitaan aiempaa suuremmalla innolla. Prisman myyntidatasta selviää, että ompelu- ja paikkaustarvikkeiden myynti lähti viime syksynä selvään kasvuun samoihin aikoihin sähkön hinnan nousun kanssa. Kasvu on vain kiihtynyt tänä keväänä ja etenkin vaatelaastarit tekevät nyt kauppaansa ennenäkemättömällä tahdilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme