Potwell Oy

Suomalaiset perheviljelmät tuottavat tutkitusti hiilineutraalia suomalaista lähiperunaa

Jaa

Perunanviljelijät kompensoivat hiilijalanjälkensä istuttamalla metsää 4H-järjestön Taimiteko-mallin mukaisesti.

Suomen 4H-järjestön ylläpitämän Taimiteon tavoitteena on istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää.
Suomen 4H-järjestön ylläpitämän Taimiteon tavoitteena on istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää.

”Vaikka teemme kaikkemme, ihmisen toiminnasta jää aina jonkinlainen hiilijalanjälki. Meidän viljelijämme kompensoivat oman jäljelle jäävän jalanjälkensä”, sanoo Potwell Oy:n toimitusjohtaja Teppo Vetoniemi.

Potwell Oy on kahdeksan pakkaamon ja kuorimon omistama peruna-alan myynti- ja kehitysyhtiö Kristiinankaupungissa. Yritys on tehnyt määrätietoista työtä perunantuotannon ympäristövastuullisuuden eteen jo kahdenkymmenen vuoden ajan.

Kompensointi tehdään istuttamalla puita. Istuttamisoperaatio toteutetaan kerran vuodessa Vuoden vastuullisuusteko -palkinnon marraskuussa 2021 voittaneen 4H-järjestön Taimiteko-hankkeen toimintamallilla.

Käytännössä kompensointi suoritetaan niin, että Potwell laskee tuotteilleen vuosittaisen hiilijalanjäljen heinäkuusta heinäkuuhun perustuen Luonnonvarakeskuksen (Luke) hiilijalanjälkilaskentaan. Tämän perusteella arvioidaan tuotannosta syntyvän hiilikuorman määrä. Luken laskentakaavan mukaan hiilikuorma muutetaan puiden ­taimiksi. 

”Kun tiedämme tarvittavan taimien määrän, pystymme laskemaan istutettavan metsäpinta-alan koon. Ostamme kaksi taimierää vuodessa: toisen heinäkuussa ja toisen tammikuussa. Sen jälkeen Suomen 4H-järjestössä työskentelevät nuoret istuttavat puut Taimiteko-mallin mukaisesti”, Vetoniemi kertoo.

”Nykyisin yrityksillä on erilaisia vaihtoehtoja kompensoida toimiensa aiheuttama hiilijalanjälki. Me haluamme tehdä tämän Nuoret ilmastotöissä -hankkeen pohjalta syntyneen Taimiteon toimintamallilla, koska meille on tärkeää olla mukana myötävaikuttamassa suomalaisten nuorten työllistymiseen.”

Pitkäjänteisessä kehitystyössään yritys on panostanut myös siihen, että kaikki Potwell-ketjussa mukana olevat tuottajat huomioivat vastuullisuuden koko tuotantoketjun matkalla. 

”Keskusteluilmapiiri suomalaisen ruuan alkutuotantoa kohtaan on ollut aika raakaa. Siksi haluamme muistuttaa siitä, mitä kaikkea suomalaisen ruuan ytimessä oleva peruna-ala on tehnyt alkutuotannon vastuullisuuden eteen”, toteaa Vetoniemi.

 ”Pelkästään meidän kauttamme vastuullisuustalkoisiin osallistuu yli 100 viljelijää perheineen, pienviljelijöitä ja isompia. Vastuullisuus aloitetaan ja mitataan ihan sieltä alkutuotannosta asti päättyen aina siihen, kun perunat on toimitettu keskusliikkeen terminaaliin.” 

Vetoniemi antaa alkutuotannon vastuullisuudesta konkreettisen esimerkin. Potwell Oy:n viljelijöiden käyttämät raaka-aineet tuotetaan korkeintaan 30 kilometrin päässä jalostuspisteistä. Perheviljelmillä tuotettavien perunoiden loppuosoite tiedetään myös aina etukäteen. Tämä pienentää osaltaan kuljetuksista syntyvää hiilijalanjälkeä.

Suomen 4H-järjestön ylläpitämän Taimiteon tavoitteena on istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää vuoteen 2030 mennessä. Samalla Taimiteko on työllistänyt lähes 200 nuorta istutustöihin.

Lisätietoja: Potwell Oy, toimitusjohtaja Teppo Vetoniemi, p. 040 080 9530

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Potwell Oy, toimitusjohtaja Teppo Vetoniemi, p. 040 080 9530

Kuvat

Suomen 4H-järjestön ylläpitämän Taimiteon tavoitteena on istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää.
Suomen 4H-järjestön ylläpitämän Taimiteon tavoitteena on istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää.
Lataa
Suomalaisen perheviljelmän perunapeltoa.
Suomalaisen perheviljelmän perunapeltoa.
Lataa
Taimiteko on työllistänyt lähes 200 nuorta istutustöihin.
Taimiteko on työllistänyt lähes 200 nuorta istutustöihin.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Potwell Oy
Potwell Oy
Kristiinankatu 11 A 21 |
64100 Kristiinankaupunki

info@potwell.fihttps://potwell.fi/

Potwell Oy on tavarantoimittajiensa omistama myyntiyhtiö. Toimitamme asiakkaillemme maukasta, ravitsevaa ja vastuullisesti tuotettua perunaa moneen eri tarpeeseen. Maatilan-tuotemerkkimme pitää sisällään sekä kuluttaja- että suurtaloustuotteita, jotka tulevat suomalaisten viljelijöiden pelloilta ja ovat siten luotettavasti jäljitettävissä. Toimimme tavarantoimittajien kanssa yhteisten laatustandardien mukaan kustannustehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Tavoitteenamme on jäljetön huominen, jonka hyväksi teemme töitä mm. kompensoimalla perunatuotteitamme. potwell.fi

Maatilan Jäljettömän Hyvä on rekisteröity tavaramerkki.

maatilan.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Potwell Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme