Jyväskylän yliopisto

Suomalaiset viestintäkonsultit lobbaavat toimittajaverkostojen avulla

Jaa
Suomalaiset viestintäalan konsultit hyödyntävät uutismediaa ja toimittajia systemaattisesti poliittisen päätöksenteon lobbaamisessa. Jyväskylän yliopiston kieli- ja viestintätieteiden laitoksella tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että viestintäkonsulttien uutismediaan kohdistuvassa vaikuttamisessa korostuvat selkeät strategiat.
Markus Mykkänen tutki viestintäalan lobbausta. Kuvaaja Anni Äikäs.
Markus Mykkänen tutki viestintäalan lobbausta. Kuvaaja Anni Äikäs.

Viestintäkonsulttien vaikuttamisen taustalla on vahva, aiempi poliittinen kokemus ja verkostot, joita hyödynnetään lobbaamisessa. He suunnittelevat ja rakentavat myös aktiivisesti asiakkaidensa kanssa poliittista agendaa mediaviestintään. Lisäksi he organisoivat uutismediasta verkostoja vaikuttamista varten. Lopuksi viestintäkonsultit osallistuvat aktiivisesti asiakkaidensa mediaviestinnän kehystämiseen.

Viestintäkonsulttien rooli lobbaamisen konsultoinnissa on merkittävä, sillä he seuraavat aktiivisesti poliittista päätöksentekoa ja tulkitsevat sitä asiakkaidensa lisäksi myös päätöksentekoa seuraavalle uutismedialle ja toimittajille.

– Viestintäkonsulttien rooli päätöksentekoon vaikuttamisessa on vahvistunut. He tukevat asiakkaidensa poliittisen vaikuttamisen taustatyötä, neuvovat mediaviestinnän suunnittelussa ja osallistuvat tarvittaessa myös käytännön viestintään uutismediaan ja toimittajiin vaikuttamisessa, yliopistonopettaja Markus Mykkänen kertoo.

Poliittisesti aktiivista toimintaa

Tutkimus osoittaa myös, että aiemmin politiikassa toimineet viestintäkonsultit pyrkivät jatkamaan poliittista vaikuttamista viestinnän konsultoinnin kautta. Uutismedia on yhä merkittävämpi vaikuttamisen väline, sillä se on tärkeä poliittisen informaation lähde ja poliittisen keskustelun areena.

– Viestintäkonsultit pyrkivät olemaan poliittisen päätöksenteon ja viestinnän tulkkeja, jotka haluavat entistä useammin vaikuttaa päätöksentekoon yhdessä asiakkaidensa kanssa. Tämä kehitys johtuu siitä, että poliittinen päätöksenteko on muuttunut Suomessa aiempaa hektisemmäksi ja monimutkaisemmaksi, ja viestintäkonsulttien osaamiselle on yhä enemmän kysyntää, Mykkänen kuvailee.

Tutkimuksessa syvähaastateltiin suomalaisissa viestintätoimistoissa työskenteleviä viestintäkonsultteja, joilla oli aiempaa poliittista kokemusta tai he työskentelivät aktiivisesti politiikassa.

Hankkeita ovat osaltaan olleet tukemassa Media-alan tutkimussäätiö, C.V. Åkerlundin mediasäätiö ja Suomen kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto.

Alkuperäinen tutkimus:

Mykkänen, M. (2023), "The Elements of Advocacy: Finnish PR Consultants' Media Strategies in Lobbying", Rodríguez-Salcedo, N., Moreno, Á., Einwiller, S. and Recalde, M. (Ed.) (Re)discovering the Human Element in Public Relations and Communication Management in Unpredictable Times (Advances in Public Relations and Communication Management, Vol. 6), Emerald Publishing Limited, Bingley, pp. 193-209. https://doi.org/10.1108/S2398-391420230000006012

Tutkimuksen rinnakkaisjulkaisu on avoimesti luettavissa osoitteessa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/85347

Julkaistu tutkimus on osa aiempia kieli- ja viestintätieteiden laitoksen hankkeita, joissa tutkittiin toimittajiin kohdistettua poliittista vaikuttamista. Hankkeiden tuloksista voi lukea lisää: www.jyu.fi/medialobbaus

Lisätietoja:

Yliopistonopettaja Markus Mykkänen, 0504657164, markus.mykkanen@jyu.fi

Twitter ja mastodon: @markusmykk

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Markus Mykkänen tutki viestintäalan lobbausta. Kuvaaja Anni Äikäs.
Markus Mykkänen tutki viestintäalan lobbausta. Kuvaaja Anni Äikäs.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme