Suomalaista museo-osaamista viedään Eurooppaan – MOI! Museums of Impact -hanke pohjaa Suomessa kehitettyyn museoiden arviointiin
Uusi eurooppalainen yhteistyöhanke MOI! Museums of Impact on lähtenyt käyntiin EU:n Luova Eurooppa -ohjelman tuella. Hankkeen tavoitteena on kehittää museoille niiden vaikuttavuutta tukeva eurooppalainen itsearviointimalli. Yhteishankkeeseen osallistuu yhteensä 11 partneria eri puolilta Eurooppaa, ja se kestää vuoden 2022 loppupuolelle. Suomen Museovirasto on eurooppalaisen hankkeen pääkoordinaattori.

Museums of Impact -hanketta vetävällä Museovirastolla on jo vuosien kokemus museoiden arvioinnin kehittämisestä. Museoviraston ja museoiden yhdessä kehittämällä kansallisella Museoiden arviointimallilla on Suomessa jo runsaasti käyttäjiä, ja mallista jo kertyneet käytännön käyttökokemukset ovat vahva tuki mallin jatkokehitykselle. Museoiden arviointimalli sai myös Suomen arviointiyhdistyksen Arvin päivän palkinnon 31.8.2020.
Museovirastossa ymmärrettiin, että mallin jatkokehitys yhdessä eurooppalaisten kumppaneiden kanssa voisi tuoda uutta sisältöä sekä kansalliseen malliin että tukea vaikuttavan museotoiminnan kehittymistä Euroopan-laajuisesti.
“Tiesimme, että erilaisia kansallisia tapoja arvioida ja kehittää museoita löytyi eri puolilta Eurooppaa”, sanoo hanketta vetävä osastonjohtaja Pirjo Hamari Museovirastosta.
“Otimme yhteyttä näitä malleja kehittäviin sekä muuten aiheesta kiinnostuneisiin tahoihin, ja saimme kannatusta aiheen yhteiselle kehittämiselle. Olemme hyvin tyytyväisiä, että löysimme niin hyvät kumppanit hankkeeseen ja että myös rahoittaja näki hankkeella suurta merkitystä. Uskomme, että tuleva eurooppalainen museoiden arviointimalli auttaa museoita tulevaisuudessa vastaamaan yhä paremmin muuttuvan yhteiskunnan ja yhteisöjen tarpeisiin.”
Arviointimalli auttaa museoita mukautumaan ja kehittymään
MOI-hanke auttaa museoita kehittämään valmiuksiaan vastata muuttuvan, monimuotoisemman, digitaalisemman ja ikääntyvän yhteiskunnan tuomiin haasteisiin. Hankkeessa kehitettävä arviointimalli tukee museoita oman työnsä arvioinnissa ja työn kohdentamisessa strategisesti ja vahvuuksia hyödyntäen.
Uusi arviointimalli tarjoaa konkreettisen välineen organisaation sisäiseen vuoropuheluun, pohdintaan ja itsearviointiin erilaisten arviointialueiden ja arviointikysymyksien kautta. Mallin avulla ei mitata museoiden vaikuttavuutta tai arvioida toiminnan laatua, vaan se auttaa museoita tarkastelemaan ja kehittämään toimintaansa tavalla, joka lisää niiden vaikuttavuutta yhteiskunnassa. Se auttaa museoita olemaan fokusoidumpia, joustavampia ja tehokkaampia toiminnassaan.
Malli rakentuu kehittävän arvioinnin käsitteeseen. Kehittävässä arvioinnissa ei mitata onnistumista tai suoritusta, vaan etsitään mahdollisimman vaikuttavia kehittämispolkuja toiminnan järjestelmällisellä ja yhteisellä tarkastelulla.
Eurooppalainen museokenttä osallistuu mallin kehittämiseen
MOI-hankkeessa järjestetään kuusi osallistavaa ja avointa foorumia, joiden tarkoitus on yhdessä museoiden ja muiden toimijoiden kanssa luodata museoiden tulevaisuushaasteita ja tunnistaa teemoja, jotka ovat tärkeitä vaikuttavuuden kannalta. Foorumit on tarkoitettu tietyn alueen toimijoille, ja niitä tullaan järjestämään eri puolilla Eurooppaa erilaisten toimintaympäristöjen ymmärtämiseksi.
Ensimmäisen avoimen foorumin järjesti hankkeen saksalainen kumppani Stiftung Preussischer Kulturbesitz SPK/Prussian Heritage Foundation marraskuussa 2020 saksankieliselle museoyhteisölle. Foorumi järjestettiin verkossa covid-19-tilanteen vuoksi, ja se tavoitti yhteensä 93 osallistujaa saksankieliseltä museokentältä.
Ensimmäisessä foorumissa osallistujat keskustelivat yhteiskunnallisista megatrendeistä, niiden vaikutuksista museoihin sekä arviointimallin mahdollisuuksista tukea museoiden vaikuttavaa toimintaa. Foorumin tulokset hyödyttävät suuresti mallin kehittämistä. Seuraava foorumi pidetään keväällä 2021 italiankieliselle museoyhteisölle.
Mallin luonnosta tullaan pilotoimaan eri museoissa kautta Euroopan. Itsearvioinnista kiinnostuneet museot voivat hakea mukaan pilottiin hiukan myöhemmin hankkeen aikana. Hankkeen etenemistä voi seurata Facebook-sivuilla sekä hankkeen verkkosivujen kautta.
Museoiden eurooppalaisen arviointimallin kehittämiseen osallistuu 11 organisaatiota:
- Museovirasto (koordinaattori, Suomi)
- BAM! Strategie Culturali (Italia)
- Deutscher Museumsbund/NEMO Network of Museum Organisations (Saksa)
- Estonian National Museum/Eesti Rahva Muuseum (Viro)
- European Museum Academy (Hollanti)
- Hellenic Ministry of Culture and Sports (Kreikka)
- Museoliitto (Suomi)
- Museum Council of Iceland (Islanti)
- Museum of Cycladic Art (Kreikka)
- MUSIS Steirischer Museumsverband (Itävalta)
- Stiftung Preussischer Kulturbesitz SPK (Saksa).
Hanke alkoi joulukuussa 2019 ja jatkuu marraskuuhun 2022 asti. Hanketta rahoittaa Euroopan unionin Luova Eurooppa-ohjelma.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Pirjo Hamari, Museovirasto,
pirjo.hamari@museovirasto.fi, 0295 33 6005
Projektikoordinaattori Johanna Fredriksson, Museovirasto
johanna.fredriksson@museovirasto.fi, 0295 33 6190
museumsofimpact@museovirasto.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto on jakanut avustuksia aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisiin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin sekä maailmanperintökohteiden tutkimus- ja kehittämishankkeisiin22.1.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Nyt myönnetyissä avustuksissa korostuvat uudenlaiset toimintamallit niin aineettoman kulttuuriperinnön kuin maailmanperintökohteiden ylläpitämisessä. Tukea saivat mm. saunarinki sekä perusteilla oleva maailmanperintökeskus.
Museovirasto ei hae valituslupaa Helsinki Garden -päätökseen18.1.2021 13:01:08 EET | Tiedote
Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt Museoviraston valituksen Helsinki Garden -asemakaavasta. Museovirasto kyseenalaisti valituksessaan Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksen erityisesti tavoitellun rakentamisen mittakaavan osalta. Museovirasto ei hae valituslupaa Helsingin hallinto-oikeuden päätökseen.
Uusi Merenkulun riskit ja resurssit -julkaisu on monitieteinen katsaus merihistoriaan13.1.2021 13:51:07 EET | Tiedote
Museoviraston ja Suomen merihistoriallisen yhdistyksen julkaisema monitieteinen artikkelikokoelma Merenkulun riskit ja resurssit – Nautica Fennica 2020 avaa seitsemän näkökulmaa merenkulkuun 1700-luvulta nykypäivään. Kirsi Keravuoren ja Sari Mäenpään toimittaman teoksen artikkelit perustuvat vuonna 2019 Forum Marinumissa järjestettyjen Merihistorian päivien esitelmiin.
Bastutraditionen från Finland valdes till Unescos lista över immateriella kulturarv17.12.2020 17:45:15 EET | Tiedote
Bastutraditionen är Finlands första element på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Finland ratificerade år 2013 Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. Museiverket ansvarar för verkställandet av avtalet i Finland.
Saunaperinne Suomesta valittiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon17.12.2020 15:21:27 EET | Tiedote
Suomen ensimmäinen kohde Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa on saunaperinne. Suomi allekirjoitti Unescon yleissopimuksen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta vuonna 2013. Museovirasto vastaa sopimuksen toimeenpanosta Suomessa.
Museovirasto avaa yli 200 000 kokoelmakuvaa painolaatuisina vapaaseen käyttöön14.12.2020 09:12:56 EET | Tiedote
Museovirasto avaa Finna-palvelussa yli 200 000 kokoelmakuvaa painolaatuisina kuvatiedostoina kaikkien vapaasti käytettäväksi. Kansallisten kuvakokoelmien aineistoja voi käyttää esimerkiksi julkaisuissa, tutkimuksessa ja sisustusratkaisuissa. Uudistuksella Museovirasto tukee kulttuuriperinnön saavutettavuutta sekä avointa ja laajaa käyttöä. Kyseessä on Suomen suurin kuvallisten kokoelmien avaaminen vapaaseen käyttöön. Uudistuksen yhteydessä Museovirasto avaa myös oman Finna-näkymän osoitteessa museovirasto.finna.fi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme