Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

SUOMALAISTEN MAAHANMUUTTOASENTEET MUUTTUNEET MYÖNTEISEMMIKSI

Jaa

Suomalaisten asenteet maahanmuuttoa kohtaan ovat muuttuneet hieman myönteisemmiksi 2000-luvun aikana, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Vuosien 2018–2019 vaihteessa julkisuuteen tulleet epäilyt maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista eivät ole juuri vaikuttaneet yleisiin maahanmuuttoasenteisiin. Asennoituminen maahanmuuttoon on nyt osin myönteisempää kuin syksyllä 2018. EVA kysyi suomalaisilta maahanmuutosta sekä syksyllä 2018 että uudestaan alkuvuodesta 2019.

Suomalaisten suhtautuminen maahanmuuttoon ei ole juuri muuttunut vuodenvaihteen jälkeen.
Suomalaisten suhtautuminen maahanmuuttoon ei ole juuri muuttunut vuodenvaihteen jälkeen.

”Viime aikoina on puhuttu paljon maahanmuuttoasenteiden jyrkentymisestä, mutta tosiasiassa ne ovat siis muuttuneet hieman pehmeämmiksi”, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Selvin muutos suomalaisten asennoitumisessa maahanmuuttoon koskee käsitystä, että Suomi tarvitsee maahanmuuttoa työelämän tarpeisiin. Väestösyistä maahanmuuttoa lisäisi 39 prosenttia suomalaisista. Maahanmuuton väestösyistä torjuu selvästi harvempi (36 %) kuin aiempina vuosina.

Asenteet ovat kuitenkin edelleen varautuneita, eivätkä kansalaiset toivo maahanmuuttopolitiikan höllentämistä. Suomalaisista 52 prosenttia on sitä mieltä, että nykyisen suuruinen maahanmuutto on liikaa, vaikka Suomen on osaltaan kannettava vastuuta sodan ja vainon kohteeksi joutuneista pakolaisista. Syksyllä 2018 mielipiteen jakoi 53 prosenttia suomalaisista.

Voimakkain suomalaisia maahanmuuttoasenteissa erotteleva tekijä on poliittinen kanta. Kolme maahanmuuttomyönteisintä väestöryhmää ovat vihreitä, vasemmistoliittoa ja RKP:tä äänestävät. Kielteisen suhtautumisen kärjessä ovat perussuomalaisten ja sinisten äänestäjät.

Kysely maahanmuutosta on osa EVAn Arvo- ja asennetutkimusta. Tulokset perustuvat noin 2 000 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Syksyn tiedot kerättiin 24.9.–4.10.2018 ja talven tiedot 31.1.–6.2.2019. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy, joka on laatinut myös tulosgrafiikan. Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta.

EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984. Tuloksiin voi tutustua osoitteessa www.eva.fi/arvopankki. EVA on seurannut säännönmukaisesti suomalaisten maahanmuuttoasenteita 1990-luvulta.

Ilkka Haavisto: Härmä sulaa -EVA Analyysi 18.3. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto, ilkka.haavisto@eva.fi tai  +358 50 331 38 23

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 97 28

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomalaisten suhtautuminen maahanmuuttoon ei ole juuri muuttunut vuodenvaihteen jälkeen.
Suomalaisten suhtautuminen maahanmuuttoon ei ole juuri muuttunut vuodenvaihteen jälkeen.
Lataa
Vastaukset väitteeseen ”Maamme väestön ikääntyminen ja uhkaava vähentyminen edellyttävät ulkomaalaisten Suomeen muuton helpottamista” (%) vuodesta 1998 vuoteen 2019.
Vastaukset väitteeseen ”Maamme väestön ikääntyminen ja uhkaava vähentyminen edellyttävät ulkomaalaisten Suomeen muuton helpottamista” (%) vuodesta 1998 vuoteen 2019.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

POHJOISMAIDEN TALOUSKEHITYS VERTAILUSSA: RAJOITUSTOIMIEN SIJAAN TALOUTTA JARRUTTAA PELKO2.7.2020 09:00:00 EESTTiedote

Yhteiskunnan avaaminen rajoitustoimista ei riitä talouden toipumiseen, vaan ratkaisevaa on koronaviruksen leviämistä koskevan pelon nujertaminen. Tätä tulkintaa tukee eri Pohjoismaiden talouskehityksen tarkasteleminen, arvioi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn ekonomisti Sanna Kurronen EVA Artikkelissa Näin talous kehittyy eri Pohjoismaissa – ratkaisevaa on pelon nujertaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme