SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

Suomalaisten pyrkimykset energiansäästöön tänä syksynä näkyvät rautakaupan osastoilla

Jaa

Nyt ostetaan ilmalämpöpumppuja, takkoja ja klapeja. Prismassa ja Prisma Raudassa on huomattu ilmojen viilennyttyä selkeä muutos ostokäyttäytymisessä. Joissain tuoteryhmissä myynti on suorastaan räjähtänyt. Pandemia-ajan pienten remonttien sijaan kodeissa mietitään nyt tapoja säästää sähkökuluissa ja parantaa kodin energiatehokkuutta.

Ilmalämpöpumput ovat nyt kysyttyjä. Kuva: Johanna Sjövall
Ilmalämpöpumput ovat nyt kysyttyjä. Kuva: Johanna Sjövall

Sähkölämmityksen tehokkuutta parantavien ilmalämpöpumppujen myynnit ovat kaksinkertaistaneet, samoin myös maalämpöpumppujen ja ilmavesilämpöpumppujen, jotka ovat hyötysuhteeltaan parempia kuin sähkölämmitys. Takkojen ja pienten kaminoiden kysyntä on myös kasvanut. Näillä saadaan lämmitysmuotoja monipuolistettua. Samoin puuliesiä on myyty huomattavasti enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Ne mahdollistavat lämmitystä ja ruoanlaiton mahdollisten sähkökatkosten ajalta. 

- Myynniltään suorastaan räjähtänyt tuoteryhmä on lämmitysbriketit: niitä on myyty nyt syyskuussa kuusinkertaisesti aiempaan verrattuna. Halot ovat kasvattaneet myyntiä lähes kaksinkertaisesti viime vuoteen verrattuna, kysyntää on runsaasti ja se kasvaa varmasti entisestään, kun pakkaset tulevat, sanoo myyntipäällikkö Marko Väänänen S-ryhmästä. 

Energiansäästöä haetaan myös pidemmällä aikavälillä investoimalla nyt aurinkopaneeleihin, oikeaan lämmitysmuotoon sekä talojen tiivistämiseen. Ikkuna- ja ovitiivisteet kannattaa vaihtaa 4-8 vuoden välein sekä tarkastaa vuosittain, tämä ei vaadi suurta panostusta. Ikkunatiivisteiden myynti on syyskuussa ollut kaksinkertaista viime vuoteen verrattuna. 

Prisman myyntipäällikön vinkit kodin helppoihin energiansäästötekoihin: 

  • Hanki pintamittarilaite: Laserlämpömittarilla voit tarkistaa talon lämpöä vuotavat kohdat helposti. Mittari näyttää rakenteiden kylmät paikat esim. ovien, nurkkien tai ikkunoiden osalta, joka jälkeen tiedät, miten parannukset kohdennetaan talon sisällä. 
  • Panosta eristykseen: Lisäämällä tuulettuvan yläpohjan eristettä helposti levitettävällä puukuitueristeellä säästät sähköä ja parannat energiatehokkuutta. Lisäeristyksen teko on helppoa ja edullista. 
  • Vaihda vanha ulko-ovi: Vaihtamalla vanha ulko-ovi tiiviimpään uusien rakennusmääräysten mukaiseen vaihtoehtoon saat tiiviyttä taloon ja sitä kautta tehokkuutta.  
  • Tarkista ikkunoiden ja ovien tiivisteet: Tiivisteet pitäisi vaihtaa max. 8 vuoden välein ja tarkastaa vuosittain, jotta tunnistetaan vetävät paikat ja nämä voidaan korjata. Vaihdon voi tehdä näppärästi itse eikä tämä vaadi mitään työkaluja tuotteessa olevan liiman tai ikkunan tai oven uran takia. Oikea tiivistemalli kannattaa selvittää oman ikkuna tai ovityypin mukaan.  
  • Hyödynnä puuta lämmittämisessä: Lämmittämällä takkaa säännöllisesti säästät energian käytössä. Klapien polton yhteydessä pitää huomioida klapien kuivuus, joka on hyvä olla alle 20 %. Märkiä puita ei kannata polttaa, koska nämä tuottavat enemmän pienhiukkasia ja savuttavat hormia sekä tehokkuus häviää. 
  • Huomio suihkuun: Veden lämmittäminen on lämmityksen jälkeen toiseksi isoin energiasyöppö. Omaa suihkussa oloaikaa kannattaa minimoida ja samalla varmistaa, että vettä ei mene liikaa. Suihkupään voi myös vaihtaa vettä säästävään malliin, joiden avulla säästät vettä jopa 50 % ja sitä kautta energiaa. 
  • Seuraa sisälämpötiloja: Sisätilojen lämpötilan hallinnalla hyödyt energian säästössä. Digitaalisilla sisälämpömittareilla seuraat eri tilojen lämpötiloja ja voit laskea huoneiden lämpöä tarvittaessa. Suositeltava sisälämpötila on 20-21 astetta, ja makuuhuoneissa 18-20 astetta.  
  • Kun vaihdat lampun, vaihda LED-lamppuun: LED-lamput ovat tehokkaampia kuin vanhat energiasäästölamput tai halogeenilamput.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marko Väänänen, myyntipäällikkö, S-ryhmän marketkauppa, marko.vaananen@sok.fi, puh. 0107681637

Kuvat

Ilmalämpöpumput ovat nyt kysyttyjä. Kuva: Johanna Sjövall
Ilmalämpöpumput ovat nyt kysyttyjä. Kuva: Johanna Sjövall
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

http://www.s-ryhma.fi
​S-ryhmä on suomalaisten kotitalouksien omistama kaupparyhmä. S-ryhmän muodostavat 19 alueosuuskauppaa, SOK sekä niiden tytäryhtiöt. ​
 
Tarjoamme arjen palveluita päivittäistavarakaupassa, hotelleissa & ravintoloissa, tavarataloissa, liikennemyymälöissä, rautakaupassa ja oman pankkimme kautta. ​
 
Olemme suurin yksityinen työllistäjä Suomessa - meitä s-ryhmäläisiä on lähes 40 000. Ilmastotavoitteemme ovat maan kunnianhimoisimmat, ja olemme Suomen suurin kotimaisen ja lähiruoan myyjä. Verojalanjälkemme on lähes 1,7 miljardia euroa, ja investoimme Suomeen vuosittain noin 500 miljoonaa euroa. ​​
 
#parempipaikkaelää

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

ABC-latausasemia on pian jo 200 – Suomen suurin sähköautojen teholatausverkosto kasvaa ennakoitua nopeammin1.12.2022 09:13:54 EET | Tiedote

Lähes kahdensadan aseman ja yli tuhannen latauspisteen verkosto laajenee parhaillaan täysin uusille alueille. Muun muassa Pohjois-Savo ja Salon seutu saavat pian ensimmäiset ABC-latausasemansa. Viime aikoina asemien määrä on kasvanut erityisesti Pohjois-Suomessa. ABC-latauksen hinnat laskivat tänään sähkön arvonlisäverokannan alennuksen myötä.

Hinta, helppous ja hyvinvointi korostuvat nyt ruokaostoksilla, vaikkakin yksilöllisinä valintoina30.11.2022 11:00:00 EET | Tiedote

Ruoan hinta puhuttaa nyt ehkä enemmän kuin koskaan. Hinta onkin tällä hetkellä merkittävin ruoan ostamiseen vaikuttava asia. Muita tämän hetken merkittävimpiä trendejä ovat helppous ja hyvinvointi. Kuluttajakäyttäytyminen on myös yhä näkyvämmin yksilöllistä: siinä missä valtatrendinä vastuulliset valinnat uhkaavat monella jäädä hintaherkkyyden alle, on tietyille asiakasryhmille samaan aikaan vastuullisuus tärkein asia ruokakaupassa.

Black Fridayn hiteissä näkyy nyt kriisitalveen varautuminen ja elintarvikkeet – Prisman asiantuntijat kertovat mistä tuotteista saa tänä vuonna parhaat säästöt21.11.2022 08:41:03 EET | Tiedote

Prisman myyntipäälliköt ennustavat tämän vuoden Black Friday -alennuksien nousevan nykyisen hintakehityksen vuoksi entistä merkittävämpään rooliin. Tällä kertaa Black Friday -hiteiksi ennustetaan perinteisen viihde-elektroniikan lisäksi muun muassa toppahousuja, kahvia, virvoitusjuomia sekä varavirta-asemaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme