Suomalaisten Venäjälle matkailevien miesten tartunnat askarruttavat – Uutta tutkimustietoa tulossa
Noin puolet suomalaisten uusista hiv-, kuppa- ja tippuritartunnoista saadaan matkailun tai ulkomailla oleskelun aikana harrastamalla suojaamatonta seksiä. Näistä tartunnoista puolet todetaan yli 50-vuotiailla heteromiehillä. Jotta hiviä ja muita seksitauteja voidaan tulevaisuudessa ennaltaehkäistä tehokkaasti myös matkailijoiden parissa, Hivpoint ja Lapin Yliopisto aloittavat tutkimuksen venäjänmatkailijoiden seksikäyttäytymisestä.

Suuri osa suomalaisten hiv-tartunnoista ovat peräisin Venäjältä. UNAIDSin mukaan Venäjän hiv-epidemia on maailman kolmanneksi vakavin. Toisin kuin suurimmassa osassa maista, Venäjällä hiv-tartuntojen määrä on edelleen nousussa. Venäjän synkkä hiv-tilanne johtuu osittain siitä, että siellä noin kaksi kolmasosaa hiv-tartunnan saaneista on ilman toimivaa lääkitystä, jonka avulla hivin tarttuminen voitaisiin estää suojaamattomassa seksissä.
Professori Antti Honkanen Lapin yliopistosta on aloittanut keväällä 2020 tutkimuksen, joka selvittää, millaisesta ilmiöstä on kyse suomalaisten miesten seksikäyttäytymisessä Venäjällä. Tutkimus liittyy Hivpointin STEA -rahoitteiseen Riskittä reissussa -hankkeeseen (2019-2021). ”Tiedämme, että suomalaiset yli 50-vuotiaat Venäjälle matkaavat miehet ovat seksitautien ja hivin kannalta korkeassa riskissä” sanoo Honkanen. Emme kuitenkaan tiedä miksi näin on, joten tutkimuksella on tarkoitus tuottaa tätä tietoa ja ymmärrystä, Honkanen jatkaa.
Tutkimuksen käynnistää kysely, jolla pyritään tavoittamaan vastaajia keski-ikäisistä ja sitä vanhemmista miehistä, jotka matkailevat Venäjällä. Kysely toteutetaan anonyymisti, eikä sen tuloksia yhdistetä yksittäisiin vastaajiin. Se löytyy osoitteesta riskittäreissussa.fi.
”Vastaa sinäkin kyselyyn ja ole mukana tukemassa työtämme”, Honkanen päättää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja hankkeesta: Projektikoordinaattori Jenna Rantasuomela p. 0406735472 tai jenna.rantasuomela@hivpoint.fi
Lisätietoja tutkimuksesta: Professori Antti Honkanen antti.honkanen@ulapland.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Riskittä Reissussa hankkeen tarkoituksena on edistää suomalaisten keski-ikäisten ja sitä vanhempien Venäjällä matkailevien miesten seksuaaliterveyttä. Riskittä reissussa on STEA-rahoitteinen kolmivuotinen hanke (2019-2021).
Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin (ent. Hiv-tukikeskus) tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden, tartunnasta huolestuneiden ja heidän läheisten tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien edistäminen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hiv-säätiö
Hiv-säätiön uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on huolissaan Suomen hiv-tilanteesta31.1.2023 06:00:00 EET | Tiedote
Hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn sekä hiv-tartunnan saaneiden hyvinvoinnin ja oikeuksien puolesta toimiva Hiv-säätiö valitsi vuosikokouksessaan 24.1.2023 vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen hallituksensa puheenjohtajaksi kaudelle 2023–2024. Pekonen on toiminut tehtävässä aiemmin vuosina 2015–2019. Vuonna 2019 Pekonen luopui puheenjohtajan tehtävästä, kun hänet nimitettiin sosiaali- ja terveysministeriksi.
Suomessa hiv-tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä – hivin ja muiden seksitautien testausta tulisi tehostaa21.11.2022 06:00:00 EET | Tiedote
Euroopassa noin puolet hiv-tartunnan saaneista ja suomalaisista tartunnan saaneista yli 10 % ei tiedä hiv-tartunnastaan, koska heitä ei ole testattu. Lisäksi Suomessa yli puolet hiv-tartunnoista diagnosoidaan myöhään. Tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä tai vasta siinä vaiheessa, kun sairaus on edennyt aids-vaiheeseen. Yli puolella tartunnan saaneista on ollut ennen diagnoosia terveydenhuollon käyntejä, joiden yhteydessä hiv-testiä olisi voitu tarjota jo aiemmin. Seksitautitartuntoja on tänä vuonna todettu ennätysmäärä, joten hivin ja muiden seksitautien testauksen tehostaminen on entistäkin tärkeämpää.
Hiv-testausta tulisi tehostaa Suomessa – tartunnat todetaan liian myöhään22.11.2021 06:00:00 EET | Tiedote
Euroopassa arviolta joka kolmas ja Suomessa n. 18 % hiv-tartunnan saaneista ei tiedä omasta tartunnastaan, koska heitä ei ole testattu. Suomessa vuosina 2010–2019 todetuista hiv-tartunnoista yli puolet diagnosoitiin myöhään, eli vasta siinä vaiheessa, kun lääkehoito olisi jo pitänyt aloittaa. Jotta kaikki pääsevät ajoissa hiv-testiin ja saavat tarvitsemaansa hoitoa, tulee testausta tehostaa. 22.–29.11. vietetään eurooppalaista hiv- ja hepatiittitestausviikkoa, joka rohkaisee järjestöjä, julkisen terveydenhuollon yksiköitä ja viranomaisia kaikkialla Euroopassa tehostamaan hivin ja hepatiitin testausta ja lisäämään tietoisuutta varhaisemman testauksen merkityksestä.
Hivpointin ja Lapin yliopiston tuoreen selvityksen mukaan väärät uskomukset vaikuttavat Venäjällä matkailevien kondomin käyttöön22.9.2021 06:40:24 EEST | Tiedote
Vaikka Venäjällä on maailman kolmanneksi pahin hiv-epidemia, pidetään tartuntariskiä pienenä.
Hiv-tartuntoja ennaltaehkäisevä prep-lääkitys on nyt käyttäjälleen maksuton1.7.2021 00:00:00 EEST | Tiedote
1.7.2021 voimaan astunut uusi asiakasmaksulaki muuttaa hiv-tartuntoja ennaltaehkäisevän prep-lääkityksen (pre-exposure prophylaxis) maksuttomaksi Suomessa. Lääkityksen maksuttomuus edistää hoidon saatavuutta ja sen yhdenvertaista toteutumista kaikille sitä tarvitseville.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme