Viisi TähteäViisi TähteäViisi TähteäViisi TähteäViisi TähteäViisi Tähteä

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2021 -äänestys käynnistyi – lista julki 20. toukokuuta

Jaa

Viisi Tähteä -verkkomedian järjestämä perinteinen Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2021 -äänestys käynnistyi maanantaina. Äänestysaikaa on perjantaihin 30. huhtikuuta saakka. Tulokset julkistetaan Helsingin Messukeskuksessa järjestettävässä virtuaalisessa verkkolähetyksessä Viiden Tähden YouTube-kanavalla 20. toukokuuta.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa yhteiskuvassa maaliskuussa 2020. Kuva: Andres Teiss.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa yhteiskuvassa maaliskuussa 2020. Kuva: Andres Teiss.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2021 perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, johon kutsutaan yli 1000 horeca-alojen, juomabisneksen sekä ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaista. Äänestäjien jakauma on valtakunnallinen. Äänestys järjestetään nyt 13. kerran.

Äänestyksen ja listauksen toteuttaa Viisi Tähteä Media. Pääyhteistyökumppani on Helsingin Messukeskus. Kumppaneina ovat FREX-perunat ja -kananmunat, Wihurin Metro-Tukku ja Decanter.

”Järjestämme Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2021 -listauksen ravintoloiden koronarajoituksista ja -sulusta huolimatta. Haluamme äänestyksellä nostaa Suomen parhaat ruokaravintolat sekä kansantalouden kannalta merkittävän ravintolatoimialan positiivisena uutisena esiin kesän kynnyksellä, jolloin Suomi valmistautuu vilkkaaseen lomakauteen”, Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki perustelee.

Listaus nostaa hyvien ruokaravintoloiden arvostusta koronapandemian aikana

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2021 nostaa esiin ravintoloita ja niiden takana olevia antaumuksellista työtä tekeviä ihmisiä, uusien ideoiden maailmaa ja huippuosaamista. Lisäksi palvelu, puhtaat raaka-aineet ja innovatiivisuus nousevat kunniapaikalle.

Tänä vuonna innovatiiviset ideat ja luovat ratkaisut selviytymisessä koronakriisin keskellä tulevat luonnollisesti äänestyksessä esille. Ravintolat ovat taistelleet olemassaolostaan yli vuoden koronasulkujen ja -rajoitusten keskellä.

”Ravintoloilta ja niiden henkilökunnalta on riistetty ihmisyys. Jäljellä on viranomaisten luoma viholliskuva, jonka mukaan tartuntaketjut päättyvät ravintolaan aivan kuin virusta valmistettaisiin ravintolakeittiöissä. Valtion suojeluksessa ja harjoittamana tuotetaan vihapuhetta ja -tekoja, jotka kohdistuvat yhteen toimialaan, vaikka tieteeseen perustuvaa näyttöä ei ole", Eeropekka Rislakki muistuttaa.

Äänestäjiksi on kutsuttu yli 1100 ravintoloitsijaa, keittiömestaria, salin johtotehtävissä toimivaa, alkoholialan sekä ravintola- ja ruokajournalismin ammattilaista. Äänestykseen kutsuttavien joukko on suurin listauksen 13-vuotisessa historiassa.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa on maan arvostetuin ja luotettavin ravintolalistaus

Viisi Tähteä käynnisti Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen vuonna 2004. Listaus oli tauolla vuodet 2013–2017.

Uuden tulemisen tehneen ravintolalistan parhaimmaksi alan ammattilaiset valitsivat vuosina 2018 ja 2019 Ravintola Grönin Helsingistä ja viime vuonna Ravintola Palacen Helsingistä. Alkuvuosina ykkössijaa piti peräti seitsemän kautta Hans Välimäen luotsaama Chez Dominuique.

”Suomen 50 parasta ravintolaa on selkeästi arvostetuin ja luotetuin ravintolalistaus Suomessa. Perustuuhan se satojen alan ammattilaisten arvioon. Listan julkistaminen saa koko ravintola-alaa seuraavan median ja alan ammattilaisten huomion, joka noteerataan naapurimaitamme myöten”, Rislakki. sanoo.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020 -äänestyksessä on listauksen ohella eri alakategorioita, joita ovat mm. paras ruoka, paras viiniravintola sekä paras innovatiivinen ja eettinen ravintola. Kategorioilla ovat omat yhteistyökumppaninsa kummiyrityksinä.

”Nyt on toisen kerran mahdollista äänestää henkilöä otsikolla Ammattilaisten Ammattilainen, joka on arvostettu, yhä alalla oleva, ennakkoluuloton ja idearikas kehittäjä. Hän luo hyvän pössiksen, joka välittyy myös asiakkaille ja toimii esimerkkinä jakamalla oppeja ja asennetta. Kategoriakumppanina on Helsingin Messukeskus”, Rislakki kertoo.

Viime vuonna parhaaksi ammattilaiseksi äänestettiin helsinkiläisen Olo-Groupin ravintoloitsija, keittiöpäällikkö ja alan vaikuttaja Pekka Terävä.

”Pekka Terävä siirtyy samalla Suomen 50 Parasta Ravintolaa -ammattilaisten Hall of Fameen eli häntä ei voi enää äänestää. Nyt on uuden sankarin vuoro”, Rislakki perustelee.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen tulosten julkistamisen yhteydessä paljastetaan myös listan sijoille 51–100 sijoittuneet ravintolat.

Tulokset julkistetaan 20. toukokuuta virtuaalisessa palkintojenjaossa Helsingin Messukeskuksessa

Valtakunnallinen äänestys järjestetään 12.–30.4. Vastaukset on palautettava viimeistään vappuaattona 30. huhtikuuta. Vastaaminen tapahtuu kutsutuille lähetetyllä äänestyskaavakkeella.

”Äänestyksen vahvuus on siinä, että omaa työpaikkaa tai omistamaansa ravintolaa ei voi äänestää. Myös samaan ketjuun kuuluvien ravintoloiden äänestäminen ei ole sallittua. Näin taataan, että ravintolan vetovoimatekijät, osaaminen ja laatu nousevat arvostukseen kollegoiden ja muiden ammattilaisten silmissä”, Rislakki muistuttaa.

Äänestys huipentuu torstaina 20. toukokuuta klo 14.00 alkaen Helsingin Messukeskuksessa järjestettävään virtuaaliseen livetilaisuuteen, joka toteutetaan Matka Workshop Day Digital -tapahtuman yhteydessä. Lähetys alkaa Viiden Tähden YouTube-kanavalla 20.5. klo 13.45.

Tulokset on nähtävissä välittömästi tilaisuuden jälkeen www.viisitahtea.com ja www.50parasta.fi -sivuilla sekä STT Infon ja Kauppalehti Onlinen uutispalveluissa.


Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen voittajat
2004 Chez Dominique, Helsinki
2005 Chez Dominique, Helsinki
2006 Chez Dominique, Helsinki
2007 Chez Dominique, Helsinki
2008 Chez Dominique, Helsinki
2009 Chez Dominique, Helsinki
2010 Chez Dominique, Helsinki
2011 Farang, Helsinki
2012 Olo, Helsinki
2018 Grön, Helsinki
2019 Grön, Helsinki
2020 Palace, Helsinki

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eeropekka Rislakki, päätoimittaja, Viisi Tähteä, +358 400 436 825, eeropekka@viisitahtea.com
Heikki Kähkönen, toimituspäällikkö, Viisi Tähteä, +358 50 353 8885, heikki@viisitahtea.com

Kuvat

Suomen 50 Parasta Ravintolaa yhteiskuvassa maaliskuussa 2020. Kuva: Andres Teiss.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa yhteiskuvassa maaliskuussa 2020. Kuva: Andres Teiss.
Lataa
Ravintola Palace äänestettiin Suomen parhaaksi ravintolaksi 2020. Kuva: Andres Teiss.
Ravintola Palace äänestettiin Suomen parhaaksi ravintolaksi 2020. Kuva: Andres Teiss.
Lataa
Baskeri & Basso Bistro oli listan kakkonen 2020. Kuva: Andres Teiss.
Baskeri & Basso Bistro oli listan kakkonen 2020. Kuva: Andres Teiss.
Lataa
Vuoden 2020 äänestyksen kolmas oli Michelin-tähti-ravintola Inari. Kuva: Andres Teiss.
Vuoden 2020 äänestyksen kolmas oli Michelin-tähti-ravintola Inari. Kuva: Andres Teiss.
Lataa
Lataa
Ammattilaisten ammattilainen 2020 Pekka Terävä. Kuva: Andres Teiss.
Ammattilaisten ammattilainen 2020 Pekka Terävä. Kuva: Andres Teiss.
Lataa
Ultima oli paras innovatiivinen ravintola 2020. Kuva: Andres Teiss.
Ultima oli paras innovatiivinen ravintola 2020. Kuva: Andres Teiss.
Lataa
Päätoimittaja Eeropekka Rislakki, Viisi Tähteä. Kuva: Andres Teiss.
Päätoimittaja Eeropekka Rislakki, Viisi Tähteä. Kuva: Andres Teiss.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Viisi Tähteä (viisitahtea.com) on Suomen johtava horeca-alojen sekä ruoan, juoman ja elämystalouden verkkomedia, joka tarjoaa myös matkailuun liittyviä sisältöjä ja palveluja. Viisi Tähteä tavoittaa kohdennetusti alan edelläkävijät, mielipidevaikuttajat ja päättäjät uskottavalla sisällöllä. Viiden Tähden Suomen 50 Parasta Ravintolaa on maan arvostetuin ravintolalistaus, jonka julistaminen on aina valtakunnallinen merkkitapaus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Viisi Tähteä

Michelin-tähtikokki Sauli Kemppainen: Frex-kananmuna on käsittämättömän hieno raaka-aine – Se on ihan toiselta planeetalta!29.4.2021 12:12:14 EEST | Tiedote

Raaka-aineen parhaan ominaismaun esiin tuoma suomalainen Frex-peruna on monen kansainvälisen keittiömestarin käyttämä julkinen salaisuus. Perunan rinnalla Frex-kananmuna on aloittanut matkansa kohti huippukeittiöitä. Frex-tuotantotavasta hullaantunut Michelin-tähtikokki Sauli Kemppainen sanoo, että Frex-munat ovat suorastaan toiselta planeetalta.

Tiedote: Lääkäri Pippa Laukka komppaa kokkeja Frex-perunasta: ”Erityisen maukas ja koostumukseltaan poikkeuksellisen laadukas – täydellinen kokonaisuus”24.3.2021 09:20:00 EET | Tiedote

Voiko perunaa syödä, jos laihduttaa? Voiko perunalla korvata eläinperäisiä proteiineja? Montako perunaa tarvitaan, jotta päivittäinen kalsiumin tarve täyttyy? Lääkäri ja terveysbloggaaja Pippa Laukka tutustui Frex-perunan laboratoriotuloksiin. Hän suosittelee perunaa terveellisen ravinnon perustaksi.

Tiedote: Sami Tallbergin Villiyrttikeittokirjasta kymmenes painos – Paras on nyt vielä parempi juhlapainos23.3.2021 08:10:00 EET | Tiedote

Huippukokki Sami Tallbergin ensimmäisestä Villiyrttikeittokirjan painoksesta on kulunut 10 vuotta. Nyt täydennetty 111 villikasvia käsittelevä ja 528-sivuinen juhlapainos on kymmenes. Tallbergin kirja on jo klassikko. Hämmästyttävää on se, miten paras on nyt vielä parempi. Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki esittelee ohessa juhlapainoksen. Teksti on vapaasti käytettävissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme