Jyväskylän yliopisto

Suomen Akatemia tukee vihreän vedyn tutkimusta Jyväskylän yliopistossa

Jaa

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan ja Nanotiedekeskuksen tutkijat saivat merkittävän rahoituksen Suomen Akatemian kvanttitietokoneiden käyttöönoton ja suurteholaskennan hyödyntämisen erityisrahoitushaussa (EuroHPC). Kolmivuotinen hanke tähtää entistä tehokkaampien vihreää vetyä tuottavien katalyyttien kehittämiseen koneoppimista hyödyntäen.

Professorit Tommi Kärkkäinen (vas), Karoliina Honkala ja Hannu Häkkinen kehittävät yhteistyössä vihreää vetyä tuottavia katalyyttejä koneoppimista hyödyntäen. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Professorit Tommi Kärkkäinen (vas), Karoliina Honkala ja Hannu Häkkinen kehittävät yhteistyössä vihreää vetyä tuottavia katalyyttejä koneoppimista hyödyntäen. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Puhtaasti tuotettu, vihreä vety, jota voidaan valmistaa vettä hajottavan elektrokatalyysin avulla, on tärkeä energialähde siirryttäessä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Vaikka vettä hajottavia katalyyttimateriaaleja on tutkittu jo vuosikymmeniä, optimaalisten elektrokatalyyttien kehittäminen on ollut hidasta: veden hajoamisreaktio koostuu vedyn muodostumisen lisäksi hapen muodostumisen sivureaktiosta, jonka hidas reaktionopeus on pullonkaula tehokkaalle vedyn valmistukselle.

Nyt rahoitettu hanke pyrkii nopeuttamaan vettä hajottavien katalyyttimateriaalien kehitystä laskennallisen mallinnuksen ja koneoppimismenetelmien avulla. Hankkeessa tutkitaan seuraavan sukupolven katalyyttimateriaaleja, jotka perustuvat atomintarkkojen metallinanopartikkelien muokattaviin ominaisuuksiin.

Tavoitteena on kehittää katalyyttien suunnitteluun uusi konsepti, joka korvaa perinteisen yrityksen ja erehdyksen kautta tapahtuvan kokeellisen tutkimuksen ja sitoo laskennallisen tutkimuksen oleelliseksi osaksi seuraavan sukupolven katalyyttien kehityssykliä.

Materiaalien suunnittelua tehostetaan käyttämällä Suomen uuden LUMI-supertietokoneen grafiikkaprosessoreja hyödyntävää suurteholaskentaa, tiheysfunktionaaliteoriaa sekä Jyväskylän yliopistossa kehitettyjä koneoppimismenetelmiä.

Hanke tukee suurteholaskennan ja koneoppimisen koulutusta

Tutkimusta tehdään Jyväskylässä monitieteisessä konsortiossa, joka koostuu koneoppimisen, laskennallisen katalyysin ja katalyyttimateriaalien asiantuntijoista. Konsortiota johtaa professori Tommi Kärkkäinen, ja sen jäseninä ovat professorit Karoliina Honkala ja Hannu Häkkinen.

Nyt rahoitettu hanke tukee yliopiston suurteholaskennan ja koneoppimisen koulutusta järjestämällä kesäkoulukursseja. Hanke vahvistaa myös yliopiston yhteiskunnallista vuorovaikutusta järjestämällä seminaareja, jotka suunnataan vihreästä vetytaloudesta kiinnostuneille yrityksille Suomen vetyklusterin kautta.

Hankkeen laaja yhteistyöverkosto koostuu tutkimusryhmistä USA:ssa, Brasiliassa, Ruotsissa ja Japanissa. Kotimaisina yhteistyökumppaneina ovat CSC-Tieteen tietotekniikan keskus Oy ja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy. Hankkeen kokonaisvolyymi on 1,16 miljoonaa euroa, josta Suomen Akatemia rahoittaa noin 813 000 euroa.

Lisätietoja:
Tommi Kärkkäinen, tommi.p.karkkainen@jyu.fi, puh. 040 805 4896
Karoliina Honkala, karoliina.honkala@jyu.fi, puh. 040 805 3686
Hannu Häkkinen, hannu.j.hakkinen@jyu.fi puh. 0400 247 974

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Professorit Tommi Kärkkäinen (vas), Karoliina Honkala ja Hannu Häkkinen kehittävät yhteistyössä vihreää vetyä tuottavia katalyyttejä koneoppimista hyödyntäen. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Professorit Tommi Kärkkäinen (vas), Karoliina Honkala ja Hannu Häkkinen kehittävät yhteistyössä vihreää vetyä tuottavia katalyyttejä koneoppimista hyödyntäen. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

“Paluuta ei ole” – Laskennalliset tieteet ovat laajentuneet kaikkialle digitalisoituvassa yhteiskunnassa14.1.2022 13:35:31 EET | Tiedote

Dataistuvan maailman ja teknologiakehityksen myötä laskennallisuus ja sen hyödyntäminen on avainasemassa 2020-luvun tieteellisessä tutkimuksessa. Nykyään laskennallisuus on läsnä kaikkialla, sekä tieteissä että jokapäiväisessä elämässä. Esimerkiksi älylaitteet, sääennusteet, lääkekehitys ja kestävän kehityksen tutkimus perustuvat pitkälti laskennallisiin tieteisiin, joka on yksi Suomen keskeisimmistä tieteen ja teknologian osaamisalueista.

Velvollisesta asiakkaaksi – uusi toimintamalli muutti verottajan ja suuryritysten suhdetta12.1.2022 08:15:00 EET | Tiedote

Osan suomalaisista suuryrityksistä verovalvontaa on vuodesta 2016 saakka hoidettu toimintatavalla, jota kutsutaan syvennetyksi asiakasyhteistyöksi. Tämä OECD:n suosittelema tapa järjestää suuryritysten verovalvonta koskettaa pientä osaa yrityksistä. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa valmistuneen väitöstutkimuksen mukaan uusi toimintatapa on koettu positiivisena niin Verohallinnossa kuin yrityksissäkin, mutta se on aiheuttanut myös uudenlaisia jännitteitä.

Väitös 14.01.2022: Tehtäväkohtainen voimaharjoittelu kehittää sotilaan toimintakykyä tehokkaimmin varusmiespalveluksen aikana (Ojanen)11.1.2022 08:15:00 EET | Tiedote

Puolustusvoimien fyysisen koulutuksen tärkeimpänä tavoitteena on valmistaa sotilasta selviytymään omasta tehtävästään sekä lyhyt- että pitkäkestoisissa kuormituksissa. Oikein suunnitellulla, systemaattisesti jaksotetulla ja riittävän kuormittavalla liikuntakoulutuksella pystytään kehittämään sotilaan fyysistä toimintakykyä eri sotilastehtävien vaatimusten mukaan, selvisi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä väitöstutkimuksessa.

Väitös 14.1.2022: Move!-mittaukset kertovat nuorten toimintakyvystä ja terveydentilasta (Joensuu)10.1.2022 08:15:00 EET | Tiedote

Liikunnanopetukseen integroidut Move!-mittaukset kuvastavat nuorten kyvykkyyttä toteuttaa erilaisia fyysisiä tehtäviä. Hyvä kunto tukee arjen toimintakykyä, ja nuoruudessa saavutetulla kuntotasolla on merkitystä tulevaisuuden toimintakykyisyyden kannalta. Nuoret, jotka saivat hyvät tulokset Move!-mittauksista, kokivat myös terveytensä hyväksi. Liikunnan lisäksi terveellinen painonkehitys kasvun ja kehityksen aikana tukee fyysisen kunnon kehittymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme