Suomen Akatemialta 2,4 miljoonan euron rahoitus luonnontieteiden ja matematiikan akatemiahankkeille Jyväskylän yliopistoon
Hakukierroksella toimikunta myönsi rahoitusta kaikkiaan 78 akatemiahankkeelle yhteensä 45,7 miljoonaa euroa.
”Tänä vuonna monissa hankkeissa esitettiin rohkeita uusia tieteellisiä avauksia. Lisäksi toimikunta sai laadukkaita monitieteisiä, useamman tutkimusorganisaation muodostamia konsortiohakemuksia, joissa konsortion tuoma lisäarvo oli merkittävä”, kertoo toimikunnan puheenjohtaja Reko Leino.
Professori Kari J. Eskola sai lähes 600 000 euron rahoituksen hankkeeseen, jossa kehitetään suurienergiaisille ydintörmäyksille useamman mittaussuureen samanaikaista teoria-analyysiä, joka liittyy hiukkasfysiikan Standardimallin Kvanttiväridynamiikka-osuuden testaukseen. Tavoitteena on selvittää ytimien protonien ja neutronien kvarkki-gluonirakenne sekä törmäyksissä muodostuvan kvarkki-gluoniplasman ominaisuudet CERNin ja Brookhaven National Laboratoryn kiihdyttimien mittaustuloksista.
Mallinnuksessa hyödynnetään erilaisia laskennallisia menetelmiä ja se kattaa koko ydintörmäyksen. Projektissa on tutkijakoulutusta kaikilla tasoilla ja se on hyvin ajankohtainen CERNin LHC-törmäyttimellä tehtävien ydintörmäysten myötä.
Professori Janne Ihalaisen ja professori Gerrit Groenhofin yhteinen GenEn Project – tutkimuskonsortio sai lähes 800 000 euron rahoituksen hankkeeseen ”Geenit vai ympäristö: Kuinka proteiinien ympäristö vaikuttaa niiden toimintaan”. Sen tavoitteena on selvittää, kuinka kiteytyminen vaikuttaa proteiineihin. Tutkijat yhdistävät aikaerotteisen laserspektroskopian, aikaerotteisen röntgenkristallografian ja laskennallisen kemian tutkiakseen entsymaattisia reaktioita kiteissä ja liuoksissa. Tekniikoiden avulla entsymaattisia prosesseja voidaan tutkia kaikissa aikaskaaloissa, atomitasolla.
”Proteiinien toiminnan dynaamikan kuvantaminen atomitasolla on tullut mahdolliseksi vapaaelektroni-lasereiden kehityksen myötä vasta viime aikoina. Tämän tekniikan rajoituksena on, että proteiineja tutkitaan sen kidemuodoissa. Samalla se nostaa jälleen esiin ”ikiaikaisen” kysymyksen kuinka proteiinien toiminta ja dynamiikka liuosolosuhteisiin verrattuna on heikentynyt kiteytysolosuhteiden luomien rajoitteiden myötä. Vaikka tämä kysymys on esitetty usein, vasta nyt meillä on käsissämme kokeellisia tekniikoita, joilla voimme vastata tähän kysymykseen kattavasti.”
Professori Jan Lundell sai lähes 400 000 euron rahoituksen tutkimukseen, joka on osa Jyväskylän yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteistä LICCAC -konsortiota. Tutkimuksessa selvitetään ilmakemian kannalta merkittävien vetysidottujen kompleksien rakenteita, fysiko-kemiallisia ominaisuuksia sekä kemiallista reaktiivisuutta. Samalla saadaan tietoa, miten kompleksit vaikuttavat yleisellä tasolla ilmakehän energiatasapainoon, ilmanlaatuun ja ilmastonmuutokseen.
Tutkimuksessa hyödynnetään alhaisten lämpötilojen jalokaasumatriiseja eristämään tutkittavat systeemit ulkopuolisilta häiriöiltä. Tutkimuksissa käytetään selektiivisiä valonlähteistä käynnistämään molekyylien sisäisiä tai molekyylien välisiä reaktioita, jotka jalokaasumatriiseissa voidaan kartoittaa askel askeleelta. Tavoitteena on selvittää, miten vetysidotut kompleksit muodostuvat, ja miten niitä voidaan kemiallisesti muokata sopivasti valitun valon avulla.
Professori Jani Onninen lähes 550 000 euron rahoituksen matematiikan perustutkimuksen hankkeeseen ”Sobolev-kuvaukset ja energiaintegraalit geometrisessa funktioteoriassa”.
Projekti on matemaattista perustutkimusta matemaattisen analyysin alalta. Onnisen tavoitteena on kehittää variaatiolaskennan menetelmiä geometrisen funktioteorian ja epälineaarisen elastiikan teorioita varten. Projektissa ohjataan myös tutkijakoulutettavaa ja tutkijatohtoreita.
Lisätietoja:
Kari Eskola, kari.eskola@jyu.fi , +358408054066
Janne Ihalainen, janne.ihalainen@jyu.fi, +358 40 024 7979
Gerrit Groenhof, gerrit.x.groenhof@jyu.fi, +358408054664
Jan Lundell, jan.c.lundell@jyu.fi, +358407445270
Jani Onninen, jani.k.onninen@jyu.fi, +358 40 8053747
Viestinnän asiantuntija Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, +358 50 581 8351
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
https://www.jyu.fi/science/fi
Twitter: jyscience Facebook: jyuscience
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tanja HeikkinenViestinnän asiantuntija
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme