Jyväskylän yliopisto

Suomen Akatemialta 2,4 miljoonan euron rahoitus luonnontieteiden ja matematiikan akatemiahankkeille Jyväskylän yliopistoon

Jaa

Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on myöntänyt yhteensä lähes 2,4 miljoonan euron rahoituksen neljälle Jyväskylän yliopiston akatemiahankkeelle. Rahoituksen sai viisi matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa työskentelevää tutkijaa. Rahoitukset myönnettiin ajalle 1.9-31.8.2024.

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta toimii Ylistönrinteellä (kuvassa) ja Mattilanniemessä. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta toimii Ylistönrinteellä (kuvassa) ja Mattilanniemessä. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Hakukierroksella toimikunta myönsi rahoitusta kaikkiaan 78 akatemiahankkeelle yhteensä 45,7 miljoonaa euroa.

”Tänä vuonna monissa hankkeissa esitettiin rohkeita uusia tieteellisiä avauksia. Lisäksi toimikunta sai laadukkaita monitieteisiä, useamman tutkimusorganisaation muodostamia konsortiohakemuksia, joissa konsortion tuoma lisäarvo oli merkittävä”, kertoo toimikunnan puheenjohtaja Reko Leino

Professori Kari J. Eskola sai lähes 600 000 euron rahoituksen hankkeeseen, jossa kehitetään suurienergiaisille ydintörmäyksille useamman mittaussuureen samanaikaista teoria-analyysiä, joka liittyy hiukkasfysiikan Standardimallin Kvanttiväridynamiikka-osuuden testaukseen. Tavoitteena on selvittää ytimien protonien ja neutronien kvarkki-gluonirakenne sekä törmäyksissä muodostuvan kvarkki-gluoniplasman ominaisuudet CERNin ja Brookhaven National Laboratoryn kiihdyttimien mittaustuloksista.

Mallinnuksessa hyödynnetään erilaisia laskennallisia menetelmiä ja se kattaa koko ydintörmäyksen. Projektissa on tutkijakoulutusta kaikilla tasoilla ja se on hyvin ajankohtainen CERNin LHC-törmäyttimellä tehtävien ydintörmäysten myötä.

Professori Janne Ihalaisen ja professori Gerrit Groenhofin yhteinen GenEn Project – tutkimuskonsortio sai lähes 800 000 euron rahoituksen hankkeeseen ”Geenit vai ympäristö: Kuinka proteiinien ympäristö vaikuttaa niiden toimintaan”. Sen tavoitteena on selvittää, kuinka kiteytyminen vaikuttaa proteiineihin. Tutkijat yhdistävät aikaerotteisen laserspektroskopian, aikaerotteisen röntgenkristallografian ja laskennallisen kemian tutkiakseen entsymaattisia reaktioita kiteissä ja liuoksissa. Tekniikoiden avulla entsymaattisia prosesseja voidaan tutkia kaikissa aikaskaaloissa, atomitasolla.

”Proteiinien toiminnan dynaamikan kuvantaminen atomitasolla on tullut mahdolliseksi vapaaelektroni-lasereiden kehityksen myötä vasta viime aikoina. Tämän tekniikan rajoituksena on, että proteiineja tutkitaan sen kidemuodoissa. Samalla se nostaa jälleen esiin ”ikiaikaisen” kysymyksen kuinka proteiinien toiminta ja dynamiikka liuosolosuhteisiin verrattuna on heikentynyt kiteytysolosuhteiden luomien rajoitteiden myötä. Vaikka tämä kysymys on esitetty usein, vasta nyt meillä on käsissämme kokeellisia tekniikoita, joilla voimme vastata tähän kysymykseen kattavasti.”

Professori Jan Lundell sai lähes 400 000 euron rahoituksen tutkimukseen, joka on osa Jyväskylän yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteistä LICCAC -konsortiota. Tutkimuksessa selvitetään ilmakemian kannalta merkittävien vetysidottujen kompleksien rakenteita, fysiko-kemiallisia ominaisuuksia sekä kemiallista reaktiivisuutta. Samalla saadaan tietoa, miten kompleksit vaikuttavat yleisellä tasolla ilmakehän energiatasapainoon, ilmanlaatuun ja ilmastonmuutokseen.

Tutkimuksessa hyödynnetään alhaisten lämpötilojen jalokaasumatriiseja eristämään tutkittavat systeemit ulkopuolisilta häiriöiltä. Tutkimuksissa käytetään selektiivisiä valonlähteistä käynnistämään molekyylien sisäisiä tai molekyylien välisiä reaktioita, jotka jalokaasumatriiseissa voidaan kartoittaa askel askeleelta. Tavoitteena on selvittää, miten vetysidotut kompleksit muodostuvat, ja miten niitä voidaan kemiallisesti muokata sopivasti valitun valon avulla.

Professori Jani Onninen lähes 550 000 euron rahoituksen matematiikan perustutkimuksen hankkeeseen ”Sobolev-kuvaukset ja energiaintegraalit geometrisessa funktioteoriassa”.

Projekti on matemaattista perustutkimusta matemaattisen analyysin alalta. Onnisen tavoitteena on kehittää variaatiolaskennan menetelmiä geometrisen funktioteorian ja epälineaarisen elastiikan teorioita varten. Projektissa ohjataan myös tutkijakoulutettavaa ja tutkijatohtoreita.

Lisätietoja:
Kari Eskola, kari.eskola@jyu.fi , +358408054066
Janne Ihalainen, janne.ihalainen@jyu.fi, +358 40 024 7979
Gerrit Groenhof, gerrit.x.groenhof@jyu.fi, +358408054664
Jan Lundell, jan.c.lundell@jyu.fi, +358407445270
Jani Onninen, jani.k.onninen@jyu.fi, +358 40 8053747

Viestinnän asiantuntija Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, +358 50 581 8351
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
https://www.jyu.fi/science/fi
Twitter: jyscience  Facebook: jyuscience 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tanja HeikkinenViestinnän asiantuntija

Kuvat

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta toimii Ylistönrinteellä (kuvassa) ja Mattilanniemessä. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta toimii Ylistönrinteellä (kuvassa) ja Mattilanniemessä. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 2.10.2020 Itsemurha näkyy elokuvissa runsaasti, mutta ristiriitaisesti (Kosonen)28.9.2020 09:00:00 EESTTiedote

Itsemurha on tabu, jota ympäröivät sosiaalisessa elämässä yleensä häpeä, stigma ja typistävä hiljaisuus. Toisaalta omaehtoista kuolemaa kuitenkin käsitellään läntisessä mediassa ja viihteessä hyvin näkyvästi ja runsaasti. Englanninkielisillä markkinoilla julkaistaan vuosittain satoja aihetta käsitteleviä ja sivuavia elokuvia, ja ne myös kiertävät laajasti kansainvälisissä elokuvateattereissa ja suoratoistopalveluissa.

Taloustieteen professori kannustaa siirtymään riskiperusteiseen päätöksentekoon koronakriisin hoidossa25.9.2020 09:37:24 EESTTutkimus

Vuoden 2008 finanssikriisi jätti arpensa maailmantalouteen vuosikausiksi. Jylläävä koronakriisi tulee epäilemättä tekemään saman. Suomessa talouskasvun tuomaa hyvinvointia häviää tänä vuonna arviolta 10 miljardin euron verran. Taloustieteen professori Jaakko Pehkonen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta kehuu ripeyttä, jolla Eurooppa ja Suomi edellisestä finanssikriisistä viisastuneina ryhtyivät koronakriisin hoitoon. Ekonomisti antaa tuen riskiryhmäläisten suojelulle, mutta kertyvä terveydenhuollon lasku jäänyt vähälle huomiolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme