Suomen Akatemia

Suomen Akatemialta rahoitusta kestävien ja energiatehokkaiden ICT-ratkaisujen tutkimukseen

Jaa
Suomen Akatemia on myöntänyt rahoituksen kymmenelle kestäviä ja energiatehokkaita ICT-ratkaisuja tutkivalle hankkeelle. ICT 2023 -tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelman rahoitus kolmivuotisille hankkeille on yhteensä 6,85 miljoonaa euroa. Kevään 2022 hausta hyväksyttiin rahoitukseen 27 prosenttia osahankehakemuksista.

Ohjelman valmisteluryhmän puheenjohtaja Satu Ojala Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen (LT) toimikunnasta pitää haun teemaa erittäin ajankohtaisena. ”Rahoitettavat tutkimushankkeet edistävät tieteen kehitystä ja luovat tulevaisuudessa mahdollisuuksia kestäville ja energiatehokkaille ICT-ratkaisuille.”

 ICT 2023 -ohjelmakokonaisuudessa toteutettiin energiatehokkuuden teema-alueelta haku myös vuonna 2017. Tästä hausta rahoitettujen hankkeiden tutkimustulokset ovat jo hyödynnettävissä käytännön ratkaisuissa.

Suomen Akatemian ja Business Finlandin yhdessä toteuttaman ICT 2023 -ohjelman kautta jaetaan rahoitusta myös kansainvälisissä yhteishauissa menestyneiden ICT-hankkeiden suomalaisosapuolille. LT-toimikunta onkin myöntänyt 1,15 miljoonan euron rahoituksen kolmelle hankkeelle vuoden 2021 ERA-NET CHIST-ERA haussa. Hankkeiden yhteistyökumppanit tulevat Belgiasta, Espanjasta, Irlannista, Luxembourgista, Ranskasta, Turkista ja Yhdistyneestä kuningaskunnasta.

Esimerkkejä rahoitetuista hankkeista:

Matti Mäntysalon (Tampereen yliopisto) ja Jaakko Leppäniemen (Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy) projekti keskittyy biohajoavaan elektroniikkaan. Hankkeessa kehitetään langattomissa antureissa tarvittavia korkeataajuuskomponentteja ja piirejä hyödyntämällä luonnonmukaisia ja kasvien ravinteena toimivia materiaaleja. Painettu elektroniikka mahdollistaa materiaalitehokkuuden, ja matalan lämpötilan kasvatusprosessit puolestaan energiatehokkaan valmistuksen. Biohajoaville alustoille kehitettyjä piirejä voidaan hyödyntää esimerkiksi maataloudessa ympäristön seurantaan.

Covid-pandemia on osoittanut sen, että langattomat verkot muodostavat jo nyt keskeisen osan kriittistä infrastruktuuria. Jotta tärkeät palvelut olisivat saatavilla ajasta ja paikasta riippumatta, verkot pitää suunnitella siten, että ne ovat vakaita niin verkkoliikenteen ja uusiutuvien energialähteiden tuotannon muutoksille kuin sähköverkon mahdollisille häiriöille. Koneoppivilla algoritmeilla poikkeamat voidaan havaita automaattisesti ja verkot saadaan pysymään toimintakykyisinä myös häiriötilanteissa. Matti Latva-ahon (Oulun yliopisto) johtamassa projektissa tutkitaan uudentyyppisiä koneoppivia menetelmiä käyttämällä todellista dataa, aurinkosähköenergiaa ja 6G testiverkkoa.

Humeyra Caglayan (Tampereen yliopisto) johtaa CHIST-ERA-konsortiota, joka tutkii uusia teknologioita tietoliikenneverkkojen kapasiteetin tehostamiseen. Hanke vastaa kasvavaan tiedonsiirtokapasiteetin kysyntään kehittämällä miniatyrisoidun lähettimen, joka sopii energiatehokkaisiin toimintoihin ja edulliseen massatuotantoon. Lähetin toimii mahdollistavana tekijänä seuraavan sukupolven Light-Fidelity (LiFi) tiedonsiirtoverkkoihin.

ICT 2023 on kymmenvuotinen ohjelma, jonka tavoitteena on vahvistaa alan korkeatasoista tutkimusta, mikä mahdollistaa tuotteiden ja palvelujen kehittämisen ja innovaatioiden syntymisen. Tähän mennessä Suomen Akatemialla on ollut ohjelman aikana lähes kaksikymmentä rahoitushakua, joiden kautta tutkimusrahoitusta on ollut haettavissa kymmenen miljoonaa euroa vuodessa. Hankkeissa on tutkittu muun muassa uusia tekoälymenetelmiä, teollisuuden digitaalisen murroksen ICT- teknologioita ja käyttäjäkeskeisiä terveysteknologioita. Ohjelman viimeiset haut avataan vuoden 2023 aikana.

Lisätietoja:

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2022 rahoitamme tutkimusta 468 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Forskningsinfrastrukturer får finansiering från Finlands Akademi1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Kommittén för forskningens infrastrukturer vid Finlands Akademi har beviljat elva projekt drygt 22 miljoner euro i finansiering för att bygga och utveckla nationella och internationella forskningsinfrastrukturer. Det här är de andra och sista delbesluten om FIRI 2023-utlysningen. Totalt beviljade Akademin över 52 miljoner euro inom utlysningen. FIRI-finansieringen stöder uppbyggnad och utveckling av högklassiga forskningsinfrastrukturer, som lägger grunden för genomslagskraftig forskning, utveckling och innovation.

Suomen Akatemialta huomattava rahoitus tutkimusinfrastruktuureille1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on myöntänyt rahoituksen 11 hankkeelle kansallisten ja kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamiseen ja kehittämiseen. Yhteensä rahoitusta myönnettiin yli 22 miljoonaa euroa. Kyseessä ovat loput FIRI 2023 -tutkimusinfrastruktuurihaun päätöksistä. Kokonaisuudessaan FIRI2023 -haussa tutkimusinfrastruktuurihankkeille myönnettiin yli 52 miljoonaa euroa. FIRI-rahoituksella tuetaan korkeatasoisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamista ja kehittämistä vaikuttavan TKI-toiminnan perustana.

Research infrastructures receive major funding from Research Council of Finland1.2.2024 10:05:10 EET | Press release

The Finnish Research Infrastructure Committee at the Research Council of Finland has awarded eleven projects more than 22 million euros in funding to build and upgrade national and international research infrastructures. This was the second and last set of decisions on the FIRI 2023 call. The funding granted under the call totals more than 52 million euros. FIRI funding supports the establishment and upgrading of high-quality research infrastructures, which lay a solid foundation for high-impact research, development and innovation.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye