Tampereen yliopisto

Suomen ensimmäinen filosofisen pelitutkimuksen dosentuuri Tampereen yliopistoon

Jaa

Tampereen yliopiston rehtori on myöntänyt FT Jonne Arjorannalle filosofisen pelitutkimuksen dosentin arvon. Dosentuuri on lajissaan Suomen ensimmäinen.

Jonne Arjoranta. Kuva: Jenni Toivonen
Jonne Arjoranta. Kuva: Jenni Toivonen

Arjoranta luonnehtii tutkimusalaansa painottamalla, että filosofinen pelitutkimus pyrkii ratkaisemaan pelien esiin nostamia filosofisia ongelmia ja kysymyksiä. Mikä yhdistää erilaisia pelejä jalkapallosta Pac-Maniin? Ovatko väkivallanteot peleissä moraalisesti väärin? Miten peleillä voi ottaa kantaa ihmisyyttä koskeviin perustavanlaatuisiin kysymyksiin, kuten valinnanvapauteen? Filosofisen pelitutkimuksen avulla voimme saada selvyyttä tämänkaltaisiin kysymyksiin.

- Filosofinen pelitutkimus voi myös tarjota työvälineitä muille pelien tutkijoille selventämällä pelien tutkimukseen liittyviä metodologisia, käsitteellisiä ja loogisia ongelmia, Arjoranta painottaa.

Arjoranta on suomalaisen Pelitutkimuksen vuosikirjan päätoimittaja ja kuuluu kansainvälisen Journal of the Philosophy of Gamesin toimituskuntaan. Hän on julkaissut esimerkiksi pelien määrittelyyn liittyvistä kysymyksistä. Hänen väitöskirjansa soveltaa filosofista hermeneutiikkaa selittääkseen, miten pelejä tulkitaan.

- Laaja-alaisena tutkijana ja aktiivisena keskustelijana tunnettu Arjoranta vahvistaa Tampereen yliopiston pelitutkimuksen osaamista kulttuurisessa ja yhteiskunnallisessa pelitutkimuksessa, missä Tampereella on pitkä historia, toteaa professori Frans Mäyrä.

Tampereen yliopistossa pelejä tutkitaan osana laajempaa pelikulttuurien ja pelaamisen ilmiökenttää. Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa toimiva pelitutkimusryhmä (Game Research Lab) ja Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikkö (Centre of Excellence in Game Culture Studies) ovat kansainvälisesti merkittävimpiä pelitutkimuksen osaamiskeskittymiä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

FT, dosentti Jonne Arjoranta,
040 805 5159
jonne.arjoranta@jyu.fi

Professori Frans Mäyrä,
050 336 7650
frans.mayra@tuni.fi

Kuvat

Jonne Arjoranta. Kuva: Jenni Toivonen
Jonne Arjoranta. Kuva: Jenni Toivonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet ja muutoskeskustelut käynnistyvät29.11.2021 13:08:24 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston keskitettyjä tukipalveluja koskevat yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 16.11. Työnantaja on 29.11. antanut työntekijöiden edustajille selvityksen päätöksistä ja jatkavasta organisaatiosta. Työsuhteen päättämistä, uusien tehtävien tarjoamista tai eläkkeelle siirtymistä koskevien muutoskeskustelujen kutsut lähetetään 29.-30.11. niille työntekijöille, joita muutos koskee.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme