Suomen ensimmäinen maapatoon rakennettu porapaaluseinä ylitti odotukset – innovointi ja geotekninen osaaminen vauhdittivat onnistumista

PVO-Vesivoiman omistamaa Melon patoa Nokialla on korjattu vuosien varrella injektointimenetelmällä, joka ei ollut kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta. Tilaajan ehdotuksesta syntyi yhteistyössä suunnittelijan ja urakoitsijan asiantuntijoiden kanssa aikaa kestävä, joskin epätavallinen ratkaisu padon suotamisen vähentämiseksi: maapato päätettiin tiivistää porapaaluseinärakenteella.
– Onnistuneen lopputuloksen kannalta oli tärkeää, että urakoitsijan geoteknistä osaamista arvostettiin ja pääsimme vaikuttamaan toteutukseen. Ehdotuksestamme päätettiin muuttaa porapaalukokoa ja viedä porapaalut ehjään kallioon kahden metrin syvyyteen asti. Erillistä suihkuinjektointia ei tarvittu, mikä tekee lopputuloksesta luotettavamman ja kestävämmän, kertoo kohteen työpäällikkönä toiminut Jani Kinnunen KFS Finlandista.
KFS Finland aloitti työt kohteessa helmikuussa 2022 vahvistamalla maapatoa porakalustolle soveltuvaksi. Myös tulotie vahvistettiin, jotta porauskalusto ja putkikuormat saatiin tuotua kohteeseen turvallisesti.
Innovatiivisilla ratkaisuilla taklattiin haasteita jo etukäteen
Ennen varsinaisen porapaalutuksen aloittamista oli tehty tarkkaa suunnittelutyötä, jossa kiinnitettiin erityistä huomiota padon maamassoihin. Perinteisen porauksen haasteeksi koettiin paineilman purkautuminen ympäröivään maahan, mikä olisi saattanut heikentää maapatoa.
– Kohde oli porausteknisesti haastava ja maapato on herkkä paineilmalle. Kiinnitimme porailman hallintaan paljon huomiota ja valvoimme, ettei porausilmaa karannut maapatoon. Kehitimme oikeat ratkaisut herkkään ja vaativaan ympäristöön yhteistyössä porauskalustovalmistajan kanssa. Vahvistimme kalustoa, avartimia ja maakenkiä sekä otimme käyttöön isompia vasaroita, Kinnunen kertaa.
Jyrkät kalliopinnat ja kallion syvä v:n muoto lisäsivät teknistä haastetta, mutta silti poraaminen aloitettiin pisimmästä 67 metrin mittaisesta paalusta.
– Paalujen pituuserot havainnollistavat jyrkkää kallionpintaa. Pisimmät paalut olivat 67 metriä, kun lyhimmillä oli mittaa vain seitsemän metriä. Porasimme 18 metrin paaluelementeillä ja hitsasimme jatkokset paikan päällä. Näin pitkien paalujen poraamisessa olisi putki saattanut jäädä jumiin ja puristua porausvaiheessa. Luotimme kuitenkin räätälöityyn kalustoon ja ammattitaitoomme ja porapaaluseinän rakentaminen sujui suunnitellusti, Kinnunen vakuuttaa.
Pienimuotoista yllätystä tarjoili se, kun ensimmäisen 18 metrin kohdalla porauksen havaittiin nostavan runsaasti vettä maan pinnalle. Ratkaisu löytyi kuitenkin pian, ja paluuvirtauksen hallinnan parantamisesi KFS Finland alkoi ohjata vettä maahan tehtävillä urilla ja lisäsi suodatinkangaskerroksia maapatoon.
Valmista sujuvasti ja aikataulussa
Kun poraukset olivat edenneet riittävästi, aloitettiin porapaalujen injektointi vesisementtiseoksella.
– Koska porasimme paalun ja kallion väliin isomman raon tekevällä XL-kokoisella avartimella, täytimme paalun ja kallion välin tiiviiksi injektointimenetelmällä. Tämän jälkeen katkaisimme paalut puoleen metriin maanpinnan tasosta, hitsasimme metallisuojat ja peitimme paalujen päät maakerroksella, Kinnunen kertaa.
Lopuksi tulotie hoidettiin raskaan kaluston jäljiltä kuntoon sekä ennallistettiin padon harja valaistuksineen ja kaiteineen. Yhteistyö erityislaatuisessa hankkeessa oli sujuvaa ja osapuolet ovat tyytyväisiä lopputulokseen.
– Kohde oli ainutlaatuinen ja projekti mittava. Ennakkosuunnittelu ja riskien arviointi oli tehty erinomaisesti ja yhteistyö tilaajan ja eri toimijoiden kanssa oli erittäin sujuvaa. Ei tällaisen projektin jälkeen voi olla kuin iloinen ammattitaitoisesta henkilöstöstä sekä onnistuneesta projektista ja yhteistyöstä, Kinnunen kiittelee.
– Meille PVO-Vesivoimassa oli tärkeää löytää ammattitaitoinen ja geoteknisiä ratkaisuehdotuksia tarjoava urakoitsija, joka käyttää omaa kalustoaan. Koska kyseessä oli ainutlaatuinen maapadon korjaustyö, meillä ei ollut suunnitteluvaiheessa kokemusta siitä, päästäänkö porapaaluilla kallion saakka. KFS Finland lunasti kuitenkin lupaukset ja oli erittäin pätevä yhteistyökumppani, toteaa PVO-Vesivoiman asiantuntija Matti Åman.
Melon voimalaitoksen patourakka ei vaikuttanut veden laatuun eikä vedenpinnan korkeuteen. Porapaalumenetelmä varmisti myös voimalaitoksen sähköntuotannon jatkumisen keskeytyksettä koko projektin ajan. Patosilta pyritään avaamaan kevyelle liikenteelle kesällä 2023.
Melon voimalaitoksen porapaalutusurakka pähkinänkuoressa:
- Kohteena vuonna 1971 rakennettu Melon vesivoimalaitos Nokialla
- Tilaajana PVO-Vesivoima Oy, joka on omistanut Melon voimalaitoksen vuodesta 1994 lähtien.
- Urakassa porattiin 8 000 porapaalumetriä ja porapaaluseinän pinta-ala on 4 500 neliömetriä.
- Pisin paalu oli 67 metriä ja lyhin 7 metriä.
- Paaluja porattiin seinämään yhteensä 193 kappaletta, mikä tekee yhteensä 7,8 kilometriä teräspaalua.
- Porapaaluseinää oli rakentamassa tiivis ammattilaisten joukko: työnjohto, porapaalukoneen käyttäjä, kaivinkoneen kuljettaja ja kaksi hitsaajaa.
- 0 poissaoloon johtanutta tapaturmaa.
- Urakoitsija KFS Finland Oy, suunnittelija Welado Oy, porauskalusto Mincon ja teräspaalut SSAB Ab.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jani KinnunenTyöpäällikköKFS Finland Oy
Puh:040 723 1467jani.kinnunen@kfs.fiKuvat





Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kreate Group on Suomen johtavia infrarakentajia. Yhtiö tarjoaa ratkaisuja siltoihin, teihin ja ratoihin, ympäristö- ja pohjarakentamiseen, kiertotalouteen sekä geoteknisiin tarpeisiin. Vaativien kohteiden erikoisosaaja panostaa kokonaisvaltaiseen laatuun ja kustannustehokkuuteen. Konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli noin 238 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää yli 400 henkilöä. Kreate Group on listattu Nasdaq Helsinkiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kreate Group Oyj
Kreate mukaan Vantaan ratikan vaunuvarikon ratainfran toteuttamiseen5.5.2025 13:30:20 EEST | Tiedote
Kreaten, GRK:n ja suunnittelijaosapuolten ryhmittymä on solminut Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenteen kanssa sopimuksen Vantaan ratikkaan kuuluvan Vaaralan varikon ratainfran suunnittelusta ja toteuttamisesta. Allianssimallinen sopimus jakautuu toukokuussa 2025 alkavaan kehitysvaiheeseen sekä tilaajan erillispäätöksellä käynnistettävään toteutusvaiheeseen. Hankkeen alustava tavoitekustannus on noin 18 miljoonaa euroa, joka jakautuu osapuolten kesken.
Kreate aloittaa rantaradan parantamisen välillä Inkoo–Karjaa25.4.2025 15:34:33 EEST | Tiedote
Kreate on allekirjoittanut Väyläviraston kanssa noin 5,5 miljoonan euron sopimuksen Inkoo–Karjaa stabiliteetin parantaminen -rataurakasta. Projekti on toinen toteutukseen edennyt urakka hallitusohjelmaan rantaradan parantamiseksi kohdennetusta 80 miljoonasta eurosta. Urakan erikoisuutena on se, että mittavin osa siitä rakennetaan viiden viikon rataliikennekatkon aikana kesällä 2025.
40 metrin syvyydestä Eiranrannan aurinkoon – Kreate urakoi Helenin uuden lämpöpumppulaitoshallin vaativat pohja- ja betonityöt22.4.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Kreate toimi pääurakoitsijana energiayhtiö Helenin Eiranrannan lämpöpumppulaitoksen maanalaisen laitoshallin pohja- ja betonitöiden urakassa Helsingissä. Hyvin sujunut yhteistyö sai jatkoa ja Kreate nousi 40 metriä ylöspäin toteuttamaan myös jätevesipumppaamon maanpäällisen rakennuksen perustustyöt ja rakentamisen. Valmistuttuaan voimalaitos tuottaa helsinkiläisille puhdistetun jäteveden hukkaenergiasta hiilineutraalia kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä.
Kreatelle Mähkönsillan urakka – uusi betoninen palkkisilta palauttaa kaivatun liikenneyhteyden Lieksanjoen yli15.4.2025 16:19:38 EEST | Tiedote
Kreate Oy on allekirjoittanut 5,4 miljoonan euron sopimuksen Lieksan kaupungin kanssa Lieksanjoen ylittävän sillan uusimisesta. Uuden Mähkönsillan rakentamisen lisäksi Kreate purkaa nykyisen sillan sekä saneeraa katurakenteet ja hulevesiviemäröinnin. Arkkitehdin osallistuminen sillan suunnitteluun takaa sen, että marraskuussa 2026 liikenteelle avataan näyttävä silta.
Kreate Sverige nousee aliurakoitsijan roolista pääurakoitsijaksi uuden noin 9 miljoonan euron urakan myötä11.4.2025 09:45:28 EEST | Tiedote
Kreate Sverige on allekirjoittanut merkittävän pääurakoitsijasopimuksen, kun se allekirjoitti 10.4.2025 Trafikverketin kanssa tähän mennessä arvoltaan suurimman urakkasopimuksensa. Sopimus koskee Tukholman ohitustie -hankkeeseen kuuluvan Lovön tunnelin sisustamisurakkaa ja on arvoltaan 98 miljoonaa kruunua eli noin 9 miljoonaa euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme