Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Suomen innokkaimmat kierrättäjät löytyvät Lapista, Varsinais-Suomesta ja pääkaupunkiseudulta – Laiskimmin lajitellaan Keski-Suomessa

Jaa

Pakkausjätteen lajitteluaktiivisuudessa on isot erot eri puolilla Suomea. Ykköstilan vievät Pelkosenniemi ja Kolari, toisena Raisio ja pronssille yltävät Kauniainen ja Hämeen Riihimäki. Pakkausjätteen keräysmäärät ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi. Kulutustottumusten muutokset näkyvät suoraan ekopisteillä.

Kuluttaja Rinki-ekopisteellä.
Kuluttaja Rinki-ekopisteellä.

Jokainen Pelkosenniemen ja Kolarin kuntien asukas toi Rinki-ekopisteille kierrätettäväksi keskimäärin 41,7 kiloa pakkausjätettä vuonna 2021. Kolari oli kärjessä myös vuotta aiemmin.

Raisiolaiset lajittelivat kierrätettäväksi 41,2 kiloa ja jaetulle kolmannelle sijalle yltäneet kauniaislaiset ja riihimäkeläiset 39,9 kiloa henkeä kohti. Sen sijaan eniten petrattavaa kierrätystottumuksissa on Keski-Suomessa: Viitasaarella, Kivijärvellä ja Pihtiputaalla ekopisteille tuotiin pakkausjätettä vain 3,3 kiloa henkeä kohden.

Tulokset selviävät Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n ekopisteiden keräysmäärätilastosta. Rinki ylläpitää valtakunnallista yli 1850 ekopisteen verkostoa, jonne kuluttajat voivat tuoda muovi-, kartonki-, metalli ja lasipakkausjätteensä maksutta kierrätettäväksi. Pakkausjätteet hyödynnetään uusien tuotteiden raaka-aineena.

Jokainen suomalainen lajitteli kierrätettäväksi keskimäärin 9,3 kiloa pakkausjätettä vuonna 2021. Pakkausjätteen keräysmäärät ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi. Vuonna 2021 suomalaiset toivat Rinki-ekopisteille kierrätettäväksi yhteensä 58 700 tonnia pakkausjätettä, kun vuonna 2016 luku oli vain 22 900 tonnia.

”Moni Rinki-ekopiste tyhjennetään vuoden jokaisena päivänä. Vuonna 2021 ekopisteitä tyhjennettiin yli 340 000 kertaa. Tyhjennysvälejä optimoidaan. Tavoitteena on, että keräysastioissa olisi aina tilaa pakkausjätteille, mutta ympäristö huomioiden eli astiat pyritään tyhjentämään mahdollisimman täysinä. Kuluttajilta saatava palaute on tässä tärkeässä osassa, selventää Ringin operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori.

Kulutustottumusten muutokset näkyvät suoraan Rinki-ekopisteillä. Koronapandemian tyrehdyttämä alkoholin matkustajatuonti vähensi huomattavasti metallitölkkien ja lasipullojen määrää. Lisääntyneet verkkokauppaostokset ja noutoruoan suosio ovat puolestaan kasvattaneet kartonkijätteen määrää vuonna 2018 kerätystä 20 000 tonnista 30 000 tonniin vuonna 2021.

Keräysmäärissä on isoa vaihtelua myös vuodenaikojen mukaan: Kesä on kiireisintä aikaa. Ihmiset siivoavat kotejaan ja kesämökkiläiset lisäävät ekopisteiden käyttäjämääriä. Keräysmäärät laskevat syksyllä ja nousevat jälleen jouluksi.

Uudistunut jätelaki tekee pakkausten kierrättämisestä jatkossa entistä helpompaa. Heinäkuuhun 2023 mennessä kaikista vähintään 5 asunnon kiinteistöistä tulee löytyä muovi-, lasi- ja kartonkipakkausten sekä kodin pienmetallin keräysastiat. Moni suomalainen saa siis pian pakkausjätteiden keräysastiat omaan kotipihaansa. Vähintään viiden asunnon kiinteistöjä löytyy Suomesta noin 77 000.

”Lisäksi muovipakkausten keräysastioiden määrä ekopisteillä kasvaa vähintään 1000:een. Rinki-ekopisteverkosto palvelee kuluttajia jatkossakin erityisesti kauppojen ja muiden palveluiden yhteydessä eli siellä, missä ihmiset liikkuvat”, toteaa Tammivuori.

TOP 10: Suomen ahkerimmat Rinki-ekopisteiden käyttäjät* vuonna 2021
(kiloa pakkausjätettä / asukas)

Kunta                                     Kiloja/asukas
Kolari & Pelkosenniemi          41,7
Raisio                                     41,2
Kauniainen                             39,9
Riihimäki                                39,9
Naantali                                  38,7
Järvenpää                              38,3
Forssa                                    36,9
Kaarina                                   36,8
Kemiönsaari                           36,9

TOP 10: Suomen laiskimmat Rinki-ekopisteiden käyttäjät* vuonna 2021
(kiloa pakkausjätettä / asukas)

Kunta                                       Kiloja/asukas
Viitasaari, Kivijärvi, Pihtipudas 3,3
Pyhäjoki                                   3,4
Luhanka                                   4,2
Rääkkylä                                  5,0
Pedersören kunta                    5,1
Uurainen                                  5,3
Merijärvi                                   5,5
Evijärvi                                     5,6

*Tilastoista on poistettu kiinteistökeräyksen piirissä olevat kunnan asukkaat eli he, joilta pakkausjätteiden erilliskeräysastiat löytyvät oman taloyhtiön pihalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuluttaja Rinki-ekopisteellä.
Kuluttaja Rinki-ekopisteellä.
Lataa
Rinki-ekopisteen kyltti.
Rinki-ekopisteen kyltti.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy
Tynnyrintekijänkatu 1C
00580 HELSINKI

09 6162 3500, info@rinkiin.fihttps://www.rinkiin.fi

Mitä pakkauskeräykseen voi tuoda?
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy ylläpitää Suomessa yli 1850 Rinki-ekopisteen verkostoa. Kaikissa Rinki-ekopisteissä kerätään kotitalouksien kartonki- ja lasipakkauksia sekä pienmetallia. 700 pisteestä löytyy myös muovinkeräysastia. Lähimmän Rinki-ekopisteen löydät osoitteesta Rinkiin.fi/rinki-ekopisteet.

Kotitaloudet voivat tuoda Rinki-ekopisteeseen Ringin valtakunnallisten ohjeiden mukaan lajiteltua pakkausjätettä. Ohjeet on julkaistu osoitteessa www.rinkiin.fi/lajitteluohjeet. Ohjeet löytyvät myös keräyssäiliöistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme