Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo luovutti yli sata vuotta kokoelmissaan olleet pueblo-intiaanien esivanhempien jäänteet uudelleenhaudattaviksi Mesa Verdeen Coloradoon

Jaa
Suomen kansallismuseon Mesa Verde -kokoelmaan kuuluneet, noin 1200-luvulta peräisin olevat pueblo-intiaanien esivanhempien jäänteet ja hautaesineet on luovutettu Yhdysvaltain alkuperäiskansoille uudelleenhaudattavaksi sunnuntaina 13.9.2020. Palautus kunnioittaa YK:n vuoden 2007 julistusta alkuperäiskansojen oikeuksista vainajiensa kotiuttamiseen. Tämä repatriaatio on ensimmäinen kerta, kun Mesa Verden alueen alkuperäiskansojen hautajäänteitä palautetaan ulkomailta jälkeläisten edustajille. Suomen kansallismuseo ja Mesa Verden alueen alkuperäiskansojen edustajat toteuttivat palautuksen yhteistyössä Suomen ja Yhdysvaltain viranomaisten kanssa. Neljä vuotta kestänyt prosessi nousi esille myös lokakuussa 2019 tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tapaamisessa.
Mesa Verden alueen Chapin Mesassa sijaitsevassa Cliff Palacessa oli jopa yli 200 asuin- ja varastohuonetta. Kuva vuodelta 1891. Kuva: Gustaf Nordenskiöld (Museoviraston Kuvakokoelmat)
Mesa Verden alueen Chapin Mesassa sijaitsevassa Cliff Palacessa oli jopa yli 200 asuin- ja varastohuonetta. Kuva vuodelta 1891. Kuva: Gustaf Nordenskiöld (Museoviraston Kuvakokoelmat)

Suomen kansallismuseon etnografisiin kokoelmiin kuuluvan Mesa Verde -kokoelman keräsi 1890-luvulla ruotsalainen geologi Gustaf Nordenskiöld. Kokoelma käsittää noin 600 muinaisten pueblo-intiaanien esinettä 500–1300-luvuilta. Palautus koskee kahdenkymmenen esivanhemman hautajäännettä sekä 28:a heidän mukanaan haudattua esinettä. Muu osa kokoelmasta jää Suomeen.

”On hienoa, että pitkään valmisteltu luovutus on nyt toteutunut erinomaisessa yhteistyössä osapuolten välillä. Koko herkän ja tunteikkaankin prosessin ajan meille on ollut äärimmäisen tärkeää kunnioittaa heimojen toivomuksia”, kertoo Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila.

”Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin ja museoeettisiin periaatteisiin, jotka korostavat kulttuuriomaisuuden merkitystä alkuperämaidensa kansoille. Suomen kansallismuseon yhä tärkeämpi tehtävä on vahvistaa kulttuurienvälistä dialogia, moninaisuutta ja jokaisen oikeutta omaan kulttuuriperintöönsä”, täydentää Anttila.

Suomen kansalliset kokoelmat ovat valtion omaisuutta, joten luovuttaminen on edellyttänyt valtioneuvoston lupaa. Päätös tehtiin valtioneuvoston yleistunnossa 13.8.2020.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko iloitsee päätöksestä: ”Tämä päätös on kansainvälisestikin merkittävä ja toteuttaa YK:n alkuperäiskansojen oikeuksia koskevan julistuksen periaatteita. Haluan kiittää Suomen kansallismuseota siitä vastuullisesta tavasta, jolla se on hoitanut palautusta hyvässä yhteistyössä Mesa Verden alkuperäiskansojen edustajien ja USA:n viranomaisten kanssa. Palautuksen onnistuminen on merkittävä asia Mesa Verden kansoille, mutta myös Suomelle ja Suomen kansallismuseolle.”

Kulttuurinen kestävyys edellyttää jatkuvaa kansainvälistä työtä

Tänä päivänä kulttuuriperintöaineistojen vientiä pois alkuperämaasta säätelevät kansainväliset sopimukset. 1890-luvulla sopimuksia ei ollut laadittu, eikä nykypäivän sopimuksia sovelleta takautuvasti. Vaikka hautalöytöjen tuominen Eurooppaan ei aikoinaan tapahtunut lainvastaisesti, nyt voidaan todeta, että toiminnassa ei otettu huomioon hautojen kulttuurista ja hengellistä suurta merkitystä alkuperäiskansalle.

Alkuperäiskansoja edustivat repatriaatioprosessissa neljä heimoa: Hopi, Acoma, Zia ja Zuni. Heidän toimestaan toteutettiin myös esivanhempien uudelleenhautaaminen. Yhteisessä tiedotteessaan heimojen edustajat korostavat, miten merkityksellistä ja arvokasta on, että kansojen esivanhemmat ovat nyt päässeet rauhaan ja miten tärkeää on kulttuurienvälinen vuoropuhelu ja ymmärrys.

Nyt tapahtunut repatriaatio toteuttaa osaltaan myös kulttuuriomaisuuden luvattoman tuonnin, viennin ja omistusoikeuden siirron kieltämiseksi ja ehkäisemiseksi laaditun Unescon yleissopimuksen henkeä. Sopimuksen solmimisesta Pariisissa 1970 tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta.

LIITE: Heimojen yhteinen tiedote 17.9.2020

Lisätiedot

Suomen kansallismuseo
- ylijohtaja Elina Anttila, puh. 0295 336 131, elina.anttila@kansallismuseo.fi (HUOM. aikaero -7 h lauantai-iltaan 19.9. saakka)
- markkinointi- ja viestintäjohtaja Päivi Kukkamäki, puh. 0295 336 181, paivi.kukkamaki@kansallismuseo.fi
- Mesa Verde -kokoelmaan liittyvät erityiskysymykset: intendentti, etnografiset kokoelmat, Heli Lahdentausta, puh. 0295 336 434, heli.lahdentausta@kansallismuseo.fi

Opetus- ja kulttuuriministeriö
- kulttuuriasiainneuvos Zabrina Holmström, puh. 0295 330 114, zabrina.holmstrom@minedu.fi (HUOM. aikaero -7 h lauantai-iltaan 19.9. saakka)
- kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen, puh. 0295 330 281, paivi.salonen@minedu.fi
- tiedustelut valtioneuvoston suostumuksen osalta, juridiset kysymykset: hallitusneuvos Joni Hiitola, puh. 0295 330 108, joni.hiitola@minedu.fi

Avainsanat

Kuvat

Mesa Verden alueen Chapin Mesassa sijaitsevassa Cliff Palacessa oli jopa yli 200 asuin- ja varastohuonetta. Kuva vuodelta 1891. Kuva: Gustaf Nordenskiöld (Museoviraston Kuvakokoelmat)
Mesa Verden alueen Chapin Mesassa sijaitsevassa Cliff Palacessa oli jopa yli 200 asuin- ja varastohuonetta. Kuva vuodelta 1891. Kuva: Gustaf Nordenskiöld (Museoviraston Kuvakokoelmat)
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

På utställningen som öppnas på Finlands sjöhistoriska museum imorgon ser vi toppmode inspirerat av havet och klassiker från svunna årtionden18.4.2024 13:45:05 EEST | Tiedote

På utställning Oceanista – mode och hav som öppnas på Finlands sjöhistoriska museum innehas huvudrollen av toppmode inspirerat av havet, sjöfarare och marin miljö. Den stora utställningen består av cirka 110 plagg och utstyrslar och bland dem ser vi även klassiska dräkter och gatumode med marint tema ända från slutet av 1800-talet som väcker starka minnen. Utställningen är öppen 19.4–29.9.2024.

The new exhibition of the Maritime Museum of Finland displays high fashion inspired by the sea and classics from over the decades18.4.2024 13:08:24 EEST | Press release

The Oceanista – Fashion and the Sea exhibition to be opened in the Maritime Museum of Finland features high fashion inspired by sea, sailors and sea nature. The extensive exhibition of about 110 pieces of clothes and accessories will also display sea-inspired classic outfits evoking strong memories as well as street fashion from the end of the 19th century. The exhibition will be open between 19 April and 29 September 2024.

// Korjattu tiedote // Pressikuvat lisätty: Suomen merimuseon näyttelyssä nähdään meren inspiroimaa huippumuotia ja klassikoita vuosikymmenien varrelta18.4.2024 12:58:30 EEST | Tiedote

Suomen merimuseossa avautuvan näyttelyn Oceanista – muoti ja meri pääosaan nousee merestä, merenkulkijoista ja meriluonnosta inspiroitunut huippumuoti. Laajassa, noin 110 vaatetta ja asustetta kokoavassa näyttelyssä nähdään myös vahvoja muistoja herättäviä merihenkisiä klassikkoasuja ja katumuotia aina 1800-luvun loppupuolelta asti. Näyttely on avoinna 19.4.–29.9.2024.

Suomen merimuseon uudessa näyttelyssä nähdään meren inspiroimaa huippumuotia ja klassikoita vuosikymmenien varrelta – tervetuloa mediatilaisuuteen27.3.2024 08:45:00 EET | Kutsu

Suomen merimuseossa avautuvan näyttelyn Oceanista – muoti ja meri pääosaan nousee merestä, merenkulkijoista ja meriluonnosta inspiroitunut huippumuoti. Laajassa, noin 110 vaatetta ja asustetta kokoavassa näyttelyssä nähdään myös vahvoja muistoja herättäviä merihenkisiä klassikkoasuja ja katumuotia aina 1800-luvun loppupuolelta asti. Näyttely on avoinna 19.4.–29.9.2024. Näyttely esitellään medialle torstaina 18. huhtikuuta klo 14–16.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye