Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo luovutti yli sata vuotta kokoelmissaan olleet pueblo-intiaanien esivanhempien jäänteet uudelleenhaudattaviksi Mesa Verdeen Coloradoon

Jaa

Suomen kansallismuseon Mesa Verde -kokoelmaan kuuluneet, noin 1200-luvulta peräisin olevat pueblo-intiaanien esivanhempien jäänteet ja hautaesineet on luovutettu Yhdysvaltain alkuperäiskansoille uudelleenhaudattavaksi sunnuntaina 13.9.2020. Palautus kunnioittaa YK:n vuoden 2007 julistusta alkuperäiskansojen oikeuksista vainajiensa kotiuttamiseen. Tämä repatriaatio on ensimmäinen kerta, kun Mesa Verden alueen alkuperäiskansojen hautajäänteitä palautetaan ulkomailta jälkeläisten edustajille. Suomen kansallismuseo ja Mesa Verden alueen alkuperäiskansojen edustajat toteuttivat palautuksen yhteistyössä Suomen ja Yhdysvaltain viranomaisten kanssa. Neljä vuotta kestänyt prosessi nousi esille myös lokakuussa 2019 tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tapaamisessa.

Mesa Verden alueen Chapin Mesassa sijaitsevassa Cliff Palacessa oli jopa yli 200 asuin- ja varastohuonetta. Kuva vuodelta 1891. Kuva: Gustaf Nordenskiöld (Museoviraston Kuvakokoelmat)
Mesa Verden alueen Chapin Mesassa sijaitsevassa Cliff Palacessa oli jopa yli 200 asuin- ja varastohuonetta. Kuva vuodelta 1891. Kuva: Gustaf Nordenskiöld (Museoviraston Kuvakokoelmat)

Suomen kansallismuseon etnografisiin kokoelmiin kuuluvan Mesa Verde -kokoelman keräsi 1890-luvulla ruotsalainen geologi Gustaf Nordenskiöld. Kokoelma käsittää noin 600 muinaisten pueblo-intiaanien esinettä 500–1300-luvuilta. Palautus koskee kahdenkymmenen esivanhemman hautajäännettä sekä 28:a heidän mukanaan haudattua esinettä. Muu osa kokoelmasta jää Suomeen.

”On hienoa, että pitkään valmisteltu luovutus on nyt toteutunut erinomaisessa yhteistyössä osapuolten välillä. Koko herkän ja tunteikkaankin prosessin ajan meille on ollut äärimmäisen tärkeää kunnioittaa heimojen toivomuksia”, kertoo Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila.

”Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin ja museoeettisiin periaatteisiin, jotka korostavat kulttuuriomaisuuden merkitystä alkuperämaidensa kansoille. Suomen kansallismuseon yhä tärkeämpi tehtävä on vahvistaa kulttuurienvälistä dialogia, moninaisuutta ja jokaisen oikeutta omaan kulttuuriperintöönsä”, täydentää Anttila.

Suomen kansalliset kokoelmat ovat valtion omaisuutta, joten luovuttaminen on edellyttänyt valtioneuvoston lupaa. Päätös tehtiin valtioneuvoston yleistunnossa 13.8.2020.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko iloitsee päätöksestä: ”Tämä päätös on kansainvälisestikin merkittävä ja toteuttaa YK:n alkuperäiskansojen oikeuksia koskevan julistuksen periaatteita. Haluan kiittää Suomen kansallismuseota siitä vastuullisesta tavasta, jolla se on hoitanut palautusta hyvässä yhteistyössä Mesa Verden alkuperäiskansojen edustajien ja USA:n viranomaisten kanssa. Palautuksen onnistuminen on merkittävä asia Mesa Verden kansoille, mutta myös Suomelle ja Suomen kansallismuseolle.”

Kulttuurinen kestävyys edellyttää jatkuvaa kansainvälistä työtä

Tänä päivänä kulttuuriperintöaineistojen vientiä pois alkuperämaasta säätelevät kansainväliset sopimukset. 1890-luvulla sopimuksia ei ollut laadittu, eikä nykypäivän sopimuksia sovelleta takautuvasti. Vaikka hautalöytöjen tuominen Eurooppaan ei aikoinaan tapahtunut lainvastaisesti, nyt voidaan todeta, että toiminnassa ei otettu huomioon hautojen kulttuurista ja hengellistä suurta merkitystä alkuperäiskansalle.

Alkuperäiskansoja edustivat repatriaatioprosessissa neljä heimoa: Hopi, Acoma, Zia ja Zuni. Heidän toimestaan toteutettiin myös esivanhempien uudelleenhautaaminen. Yhteisessä tiedotteessaan heimojen edustajat korostavat, miten merkityksellistä ja arvokasta on, että kansojen esivanhemmat ovat nyt päässeet rauhaan ja miten tärkeää on kulttuurienvälinen vuoropuhelu ja ymmärrys.

Nyt tapahtunut repatriaatio toteuttaa osaltaan myös kulttuuriomaisuuden luvattoman tuonnin, viennin ja omistusoikeuden siirron kieltämiseksi ja ehkäisemiseksi laaditun Unescon yleissopimuksen henkeä. Sopimuksen solmimisesta Pariisissa 1970 tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta.

LIITE: Heimojen yhteinen tiedote 17.9.2020

Lisätiedot

Suomen kansallismuseo
- ylijohtaja Elina Anttila, puh. 0295 336 131, elina.anttila@kansallismuseo.fi (HUOM. aikaero -7 h lauantai-iltaan 19.9. saakka)
- markkinointi- ja viestintäjohtaja Päivi Kukkamäki, puh. 0295 336 181, paivi.kukkamaki@kansallismuseo.fi
- Mesa Verde -kokoelmaan liittyvät erityiskysymykset: intendentti, etnografiset kokoelmat, Heli Lahdentausta, puh. 0295 336 434, heli.lahdentausta@kansallismuseo.fi

Opetus- ja kulttuuriministeriö
- kulttuuriasiainneuvos Zabrina Holmström, puh. 0295 330 114, zabrina.holmstrom@minedu.fi (HUOM. aikaero -7 h lauantai-iltaan 19.9. saakka)
- kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen, puh. 0295 330 281, paivi.salonen@minedu.fi
- tiedustelut valtioneuvoston suostumuksen osalta, juridiset kysymykset: hallitusneuvos Joni Hiitola, puh. 0295 330 108, joni.hiitola@minedu.fi

Avainsanat

Kuvat

Mesa Verden alueen Chapin Mesassa sijaitsevassa Cliff Palacessa oli jopa yli 200 asuin- ja varastohuonetta. Kuva vuodelta 1891. Kuva: Gustaf Nordenskiöld (Museoviraston Kuvakokoelmat)
Mesa Verden alueen Chapin Mesassa sijaitsevassa Cliff Palacessa oli jopa yli 200 asuin- ja varastohuonetta. Kuva vuodelta 1891. Kuva: Gustaf Nordenskiöld (Museoviraston Kuvakokoelmat)
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Kansallismuseon lisärakentaminen etenee valtion ensi vuoden talousarvion myötä23.12.2020 15:08:46 EETTiedote

Suomen eduskunnan 21.12.2020 hyväksymä valtion talousarvio vuodelle 2021 tekee mahdolliseksi Kansallismuseon lisärakennushankkeen etenemisen. Suunnitelman mukaan Kansallismuseon historiallisen päärakennuksen, lisäosan ja pihapuiston muodostama kokonaisuus valmistuu alkuvuodesta 2026. Vuonna 2019 käydyn arkkitehtuurikilpailun voitti JKMM Arkkitehtien ehdotus, jonka hankesuunnittelu ja kaavoitus ovat jo pitkällä. Senaatti-kiinteistöt pyrkii nyt tekemään hankkeen n. 55 miljoonan euron investointipäätöksen loppukeväästä 2021. Pääosin maan alle sijoittuvan uudisosan rakennustyömaa käynnistyy arviolta syksyllä 2022.

Lisääntynyt kotimaanmatkailu piristi poikkeuksellista vuotta Suomen kansallismuseon museoissa ja linnoissa22.12.2020 14:06:39 EETTiedote

Kotimaanmatkailun suuri suosio piristi näkymiltään haastavaa vuotta, jonka valopilkuiksi nousivat kaavoitukseen edennyt Kansallismuseon uudisosa sekä somehiteiksi nousseet joulukuun juhlavalaisut linnoissa. Yleisöihin luotiin pandemian aikana uutta suhdetta digitaalisin sisällöin. Suomen kansallismuseon avoinna pitämissä kymmenessä museokohteessa vieraili poikkeuksellisena vuonna 2020 yhteensä 494 563 kävijää, mikä oli kolmanneksen vähemmän kuin ennätysvuoden 2019 kävijämäärä 762 481.

Poikkeuksellinen joulunaika tuo perinteet koteihin Suomen kansallismuseon kohteista3.12.2020 17:05:58 EETTiedote

Vaikka Suomen kansallismuseonkin museokohteita on eri puolilla Suomea suljettuina, toimivat museot ympäristöineen näyttämöinä itsenäisyyspäivän juhlallisuuksille sekä kauden juhlavalaisuille. Joulukausi alkaa suorana verkossa ja radiossa lähetettävällä itsenäisyyspäivän lipunnostolla Hämeen linnasta ja jatkuu Olavinlinnan pihalta lähetettävällä juhlalähetyksellä. Tanssillisen erikoiskierroksen Tamminiemessä tarjoaa taltiointi Uotinen goes Kekkonen -teoksesta, joka nähdään niin ikään itsenäisyyspäivänä tv:ssä. Lucian päivänä 13.12. radiossa ja Yle Areenassa nähtävässä suorassa lähetyksessä Lucia laulaa kuoroineen Kansallismuseossa.

Suomen kansallismuseon kohteista Kansallismuseo ja Tamminiemi suljettuina kolme viikkoa yleisen koronatilanteen vuoksi27.11.2020 14:42:25 EETTiedote

Uudellamaalla käyttöön otettujen voimakkaiden rajoitustoimenpiteiden johdosta myös Helsingissä sijaitsevat Kansallismuseo ja Tamminiemi suljetaan 30.11.-20.12.2020. Suomen kansallismuseon avoinna olevien Hämeen linnan, Olavinlinnan ja Kotkassa sijaitsevan Suomen merimuseon osalta seurataan koronatilanteen alueellista kehittymistä. Muut Suomen kansallismuseon museokohteet ovat avoinna muutoinkin vain kesäkaudella.

Noin puolet suomalaisista arvioi tuntevansa hyvin Suomen ja Ruotsin yhteisen historian, selvisi Suomen kansallismuseon kyselyssä5.11.2020 15:53:57 EETTiedote

Kansallismuseo on uudistamassa perusnäyttelynsä osaa, joka kertoo ajanjaksosta 1100–1917 alueella, joka tunnetaan nykyisin Suomena. Ajanjaksoon sisältyy myös Ruotsin-vallan aika. Taustatyönä toteutetusta kyselystä selvisi, että vain noin puolet vastaajista arvioi tuntevansa tämän jakson tapahtumia ja merkitystä. Näyttely avautuu keväällä 2021. Se täydentää Kansallismuseon perusnäyttelyuudistuksen, josta aiemmin on avattu osat Esihistoria ja Itsenäisyyden ajasta kertova Suomen tarina vuonna 2017.

Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila tapasi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin18.9.2020 17:17:05 EESTTiedote

Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila on tavannut torstaina 17.9.2020 Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Valkoisessa talossa Washingtonissa. Tapaaminen liittyi matkaan, jonka aikana Suomen kansallismuseon Mesa Verde -kokoelmasta luovutettiin Yhdysvaltain alkuperäiskansojen edustajille takaisin esivanhempien jäänteet ja hautaesineet. Tapaamisessa oli läsnä repatriaation toteutukseen osallistuneiden osapuolten edustajia, Suomesta Elina Anttila sekä uusi Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala. Kulttuuri ja kulttuuriperintökysymykset ovat osa kansainvälistä politiikkaa, vaikka aiheet eivät usein näy poliittisen uutisoinnin yhteydessä. Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila sanoo: ”On erityistä ja tärkeää, että kulttuurisiin oikeuksiin liittyvät kysymykset tunnistetaan korkeimmalla poliittisella tasolla. Suomen kansallismuseon ja Yhdysvaltain alkuperäiskansojen välinen repatriaatio oli kansainvälisesti ainutlaatuinen prosessi ja tapahtuma, joka ei olisi tot

The National Museum of Finland returned Pueblo Tribes’ ancestral remains from its collection for reburial in Mesa Verde, Colorado17.9.2020 19:01:36 EESTPress release

The ancestors and grave items, which are estimated to date back to the 13th century and were part of the National Museum of Finland’s Mesa Verde collection, have been repatriated to the Hopi Tribe, the Pueblo of Acoma, the Pueblo of Zia, and the Pueblo of Zuni, indigenous tribes of the United States, to be reburied on Sunday 13 September 2020. This repatriation respects the 2007 United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples and its Article 12 on indigenous peoples’ right to the repatriation of their human remains. This repatriation is the first to return grave findings of the indigenous peoples in the Mesa Verde region from abroad to the representatives of the descendants. The National Museum of Finland and representatives of the indigenous peoples of the Mesa Verde region carried out the return, in cooperation with the Finnish and United States authorities.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme