A-Insinöörit Oy

Suomen laajin kalliotila Kuopion Savilahdessa haastaa kalliorakentajat

Jaa
Entinen asevarikko Kuopion Savilahdessa muuntuu alueen asukkaita ja koko kaupunkia palvelevaksi liikunta- ja tapahtumakeskus Luolaksi ainutlaatuisessa muutoshankkeessa. 50 metriä leveän kalliohallin suunnittelussa hyödynnetään dataa ja 3D-mallinnusta. Valmistuttuaan Luola toimii myös väestönsuojana tuhansille lähiympäristön asukkaille ja työntekijöille.
Savilahden Liikunta- ja tapahtumakeskus  Luola toimii tulevaisuudessa myös väestönsuojatiloina. KUVA: Vicente Serra
Savilahden Liikunta- ja tapahtumakeskus Luola toimii tulevaisuudessa myös väestönsuojatiloina. KUVA: Vicente Serra

Kuopion Neulamäessä sijaitsevaan Puolustusvoimien entisen asevarikon luolastoon rakentuvan Liikunta- ja tapahtumakeskus Luolan sisäosien rakentaminen alkoi syyskuussa. Parhaillaan työmaalla on käynnissä luolan sisäosien ja tunneleiden alapohja- ja betonirunkotyöt sekä näihin liittyvät tekniikka-asennukset. Myöhemmin keväällä aloitetaan pääsisäänkäyntirakennuksen rakentaminen luolan ulkopuolelle samalla kun luolan sisäpuolella siirrytään lohko kerrallaan kohti sisävalmistusvaihetta.

Luola on toteutusmuodoltaan, kooltaan ja teknisiltä ratkaisuiltaan poikkeuksellinen kalliorakentamisen hanke Suomessa. Aiemmin yleisöltä suljetun ja tarkkaan vartioidun luolaston muuttaminen monen lajin liikunta- ja tapahtumahalliksi vaatii niin hanke- kuin kalliotekniseltä suunnittelulta vahvaa osaamista.

Tapahtumakäyttöön tilaa rakennetaan yhteensä 2 500 ihmiselle. Poikkeusoloissa Luola toimii myös lähes 7 000 hengen moderneina väestönsuojatiloina.

Väestönsuojavaatimukset asettavat tiukat ehdot kalliorakenteen mitoitukselle. Vanhaa luolaa suurennettiin liki kaksinkertaiseksi, jotta se palvelee molempia käyttötarkoituksia. Keskuksesta tulee 140 metriä pitkä ja paikoin jopa 18 metriä korkea. Hallin leveys on 50 metriä, mikä tekee siitä jänneväliltään Suomen suurimman julkisen kalliotilan.

Rakennusgeologisessa kartoituksessa sekä louhintatöiden, kalliorakenteiden ja tilojen suunnittelussa hyödynnettiin monin tavoin erilaista dataa kallion laadusta, stabiliteetista ja ruhjevyöhykkeistä. Kalliossa tapahtuvat muodonmuutokset ja lujitukset mallinnettiin digitaalisesti.

– Fotogrammetrinen 3D-mallinnus tuo työmaalla paljastuvan kalliolaadun melkein reaaliaikaisesti suunnittelijan näytölle ja mallinnus myös auttaa hahmottamaan laajojen kallioleikkausten ja kalliotilojen kalliorakenteet kokonaisuutena paremmin. Savilahden Luola on malliesimerkki siitä, miten vanhoja, kerran louhittuja maanalaisia tiloja voidaan muuntaa uusiin, ihmisten arkea ja turvallisuutta palveleviin tarkoituksiin, suunnittelujohtaja Paula Pohjanperä A-Insinööreistä kertoo.

Luolaan johdattaa 35 metriä korkea pystysuora kallioleikkaus sisäänkäynnillä. Sisäänkäynnin valaisee pimeään aikaan mediataiteilija Pasi Rauhalan ja kuvataiteilija Jaakko Niemelän suunnittelema näyttävä valotaideteos Pulssi, joka on osa laajaa Valon kaavaa Savilahdessa.

A-Insinöörit toimii Kuopion Tilapalveluiden kumppanina hankkeen asiantuntijatehtävissä kalliorakennesuunnittelijana, rakennuttajana, geosuunnittelijana, rakennus- ja LVISA-valvoja-asiantuntijana, kustannuslaskijana, kosteuden- ja puhtaudenhallintakoordinaattorina, kuntotutkijana sekä kolmannen osapuolen rakennesuunnitelmien tarkastajana.

Hankkeen 1. vaiheen kalliorakennusurakoitsijana toimii Skanska Infra Oy. 2. vaiheen yhteistoiminnallisen urakan palveluntuottajana toimii Rakennusliike Lapti Oy.

Maanalaisen kalliotilan käyttömuutos yhteistoiminnallisella mallilla

Poikkeuksellista Luolassa on myös sen toteutustapa. Savilahden hanke saatiin käyntiin innovoimalla uusi toteutusmuoto, ns. yhteistoiminnallinen tavoitehintaurakka (TARU). Vaativaa projektia viedään eteenpäin tavoitehinnalla, johon kaikki osapuolet ovat sitoutuneet.

– Tulimme mukaan Savilahden hankkeeseen hankalassa maailmantilanteessa. Ajan taloudelliset haasteet ja markkinatilanne ovat ohjanneet hankkeen toteutusmuodon kehittämistä. Kehitysvaiheessa työstimme suunnitelmia kokonaisuuden kannalta toteutuskelpoisemmiksi. Panostimme myös hankintakustannusten hallintaan tilaajan ja palveluntuottajan riskien hallitsemiseksi, A-Insinöörien Itä-Suomen aluejohtaja Esa Suomalainen kertoo.

Ovet aukeavat kesällä 2024

Tulevaisuudessa Liikunta- ja tapahtumakeskus Luolassa voi pelata esimerkiksi salibandyä, futsalia ja lentopalloa. Keskukseen tulee myös kuntosali, ryhmäliikuntatiloja ja harjoituspaikka kamppailulajeille. Luolasto on osa Savilahden kaupunkikehittämishanketta. Alueelle nousee kokonaan uusi kaupunginosa oppilaitoksille ja yrityksille, ja sinne rakennetaan myös asuntoja.

– Luolasta tulee monipuolinen kohtaamispaikka, joka elävoittää Savilahden ja koko Kuopion aluetta. Monitoimikeskus liikuttaa suuren määrän koululaisia, opiskelijoita, liikunta- ja urheiluseuroja sekä yksittäisiä kuntalaisia. Samalla se tarjoaa tilan konserteille, seminaareille sekä turnauksille, pääsarjapeleille ja kansainvälisille otteluille, toteaa hankejohtaja Marko Väätäinen Kuopion tilapalveluista.

Lähiympäristön asukkailla on Luolan myötä myös käytössään uusimmat turvallisuusvaatimukset täyttävä moderni väestönsuoja. Käyttäjälle väestönsuojakäytöstä kertovat selkeimmin paksut teräksiset väestönsuojaovet sisäänkäyntitunneleissa.

Yleisölle Luola avataan kesällä 2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marko Väätäinen, hankejohtaja, Kuopion Tilapalvelut
puh. 044 718 5686
marko.vaatainen@kuopio.fi

Esa Suomalainen, Itä-Suomen aluejohtaja, A-Insinöörit
puh. 0400 299 644
esa.suomalainen@ains.fi

Kuvat

Savilahden Liikunta- ja tapahtumakeskus  Luola toimii tulevaisuudessa myös väestönsuojatiloina. KUVA: Vicente Serra
Savilahden Liikunta- ja tapahtumakeskus Luola toimii tulevaisuudessa myös väestönsuojatiloina. KUVA: Vicente Serra
Lataa
Luolaan johdattaa 35 metriä korkea pystysuora kallioleikkaus sisäänkäynnillä. KUVA: Davidsson Tarkela
Luolaan johdattaa 35 metriä korkea pystysuora kallioleikkaus sisäänkäynnillä. KUVA: Davidsson Tarkela
Lataa
Tulevaisuudessa Liikunta- ja tapahtumakeskus Luolassa voi pelata esimerkiksi salibandyä, futsalia ja lentopalloa. Keskukseen tulee myös kuntosali, ryhmäliikuntatiloja ja harjoituspaikka kamppailulajeille. KUVA: Luola
Tulevaisuudessa Liikunta- ja tapahtumakeskus Luolassa voi pelata esimerkiksi salibandyä, futsalia ja lentopalloa. Keskukseen tulee myös kuntosali, ryhmäliikuntatiloja ja harjoituspaikka kamppailulajeille. KUVA: Luola
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

A-Insinöörit Oy
A-Insinöörit Oy
Puutarhakatu 10
33210 Tampere

A-Insinöörit (AINS Group) on suomalainen, ennakkoluuloton kiinteistö- ja rakennusalan suunnittelu- ja konsulttitalo. Luomme yhdessä parasta rakennettua ympäristöä ja haastamme koko alaa uudistumaan. 1 300 hengen asiantuntijayhteisömme tarjoaa kiinteistö- ja rakennushankkeisiin kaikki suunnittelu- ja projektijohtopalvelut kuudella liiketoiminta-alueella: rakennuttaminen, arkkitehtisuunnittelu, rakennesuunnittelu, korjaussuunnittelu, teollisuus- ja talotekniikka sekä yhdyskunta- ja ympäristösuunnittelu. Toimimme 16 toimipisteessä Suomessa ja kansainvälisesti.

A-Insinöörit – ihmisiä, joiden kanssa rakennat rohkeasti parempaa. www.ains.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta A-Insinöörit Oy

Suomalaiset teollisuustyöntekijät altistuvat yhä haitalliselle melulle – tottumus estää meteliin puuttumista7.3.2023 10:04:35 EET | Tiedote

Vaikka melun vähentämiseen on tarjolla uusia ja tehokkaita keinoja, henkilösuojaimet korostuvat meluntorjunnassa, kertoo A-Insinöörien ja Humanistisen ammattikorkeakoulun tekemä tuore tutkimus. Työsuojelurahaston rahoittamassa monitieteisessä tutkimuksessa selvitettiin meluntorjunnan esteitä ja tunnistettiin keinoja melualtistusten vähentämiseksi teollisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme