Pohjois-Savon ELY-keskus

Suomen Lantakaasu Oy:n biokaasulaitoksen ympäristövaikutusten arviointiselostus käsittelyssä

Jaa
Kiuruvedelle suunnitellun teollisen mittakaavan biokaasulaitoksen rakentamista koskevassa selostuksessa esitellään hankkeen toteuttamisvaihtoehtoja. Ympäristövaikutusten arviointiselostuksen yleisötilaisuus pidetään Kiuruvedellä 15. toukokuuta.
Kiuruvedelle suunnitellaan teollisen mittakaavan biokaasulaitosta, jossa tuotetaan nesteytettyä biokaasua liikennepolttoaineeksi. Kuva: Valio Oy.
Kiuruvedelle suunnitellaan teollisen mittakaavan biokaasulaitosta, jossa tuotetaan nesteytettyä biokaasua liikennepolttoaineeksi. Kuva: Valio Oy.

Suomen Lantakaasu Oy on toimittanut yhteysviranomaisena toimivalle Pohjois-Savon ELY-keskukselle YVA-lain mukaisen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen. YVA-arviointiselostus on kuvaus ympäristön nykytilasta ja hankkeen todennäköisesti merkittävistä ympäristövaikutuksista.

Arviointiselostus liittyy suunnittelemaan teollisen mittakaavan biokaasulaitoksesta, jossa tuotetaan nesteytettyä biokaasua liikennepolttoaineeksi.

Ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa vertaillaan hankkeen toteuttamisvaihtoehtoja

Ympäristövaikutusten arviointiselostus perustuu selvityksiin, jotka on tehty arviointiohjelman ja yhteysviranomaisen ohjelmasta antaman lausunnon pohjalta. Arvioidut vaihtoehdot ovat Kiuruvedellä Pyhäsalmentien alueella ja Nyteikönahossa. Lisäksi selostuksessa on mukana satelliittilaitosten ympäristövaikutukset liikenteen osalta. Näiden lisäksi on niin sanottu nollavaihtoehto, jossa hanketta ei toteuteta.

Biokaasulaitoksessa hyödynnetään Ylä-Savon alueen maito-, karja- ja sikatiloilta muodostuvia sivutuotteita, kuten liete- ja kuivikelantaa sekä ruohosäilörehua. Biokaasulaitos vastaanottaa lisäksi meijeri- ja panimoteollisuuden rejektijätteitä, kuten heraa ja hiivaa. Teollisen mittakaavan biokaasulaitoksessa hyödynnetään noin 460 000 tonnia raaka-aineita vuodessa.

Arviointiselostusta koskevat lausunnot ja mielipiteet tulee toimittaa kirjallisena Pohjois-Savon ELY-keskukselle toukokuun loppuun mennessä. ELY-keskuksen laatima yhteysviranomaisen lausunto arviointiselostuksesta tulee nähtäväksi heinäkuun loppuun mennessä.

Hanketta, ympäristövaikutusten arviointiselostusta ja YVA-menettelyn kulkua esitellään yleisötilaisuudessa Kiuruvedellä Kiuruvesisalissa maanantaina 15.5.2023 klo 17–19.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ylitarkastaja Päivi Karhunen, paivi.karhunen@ely-keskus.fi. p. 0295 026 194

Kuvat

Kiuruvedelle suunnitellaan teollisen mittakaavan biokaasulaitosta, jossa tuotetaan nesteytettyä biokaasua liikennepolttoaineeksi. Kuva: Valio Oy.
Kiuruvedelle suunnitellaan teollisen mittakaavan biokaasulaitosta, jossa tuotetaan nesteytettyä biokaasua liikennepolttoaineeksi. Kuva: Valio Oy.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Hiilineutraali Pohjois-Savo -työlle Kuntaliiton kunniamaininta ilmastotyön alueellisesta edistämisestä31.5.2023 14:58:08 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja sen koordinoimassa Hiilineutraali Pohjois-Savo -työssä on pidetty kokonaisvaltaisesti esillä ilmastonmuutokseen hillinnän lisäksi myös ilmastonmuutokseen sopeutumista ja autettu kuntia tunnistamaan tärkeimpiä riskejä. Pohjois-Savon ilmastotyön ytimessä on ilmastotiekartta, joka ohjaa maakuntaa kohti hiilineutraaliutta vuonna 2035

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 25.5.202325.5.2023 13:15:34 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,73. Nyt taso on 26 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinnan nousu on pysähtynyt. Nyt on jo 7. vuorokausi samalla korkeudella. Lisäjuoksutus Naapuskosken säännöstelypadosta ja Konnuksen tulvakanavasta on käynnissä. Juoksutukset jatkuvat ainakin pari viikkoa. Yläpuolisten vesien tulvajuoksutus Kallaveteen on pienemässä sekä Iisalmen että Nilsiän reiteiltä, mikä osaltaan nopeuttaa Kalaveden pinnan laskua normaalitasolle. Latvavesillä havaitun perusteella tulvahuippu oli ärhäkästi nouseva, mutta verrattain lyhytaikainen. Kallavedessä tulvahuipun kesto on vielä näkemättä. Iisalmen reitillä Kiuruvesi ja Porovesi ovat jo kesäkauden luparajoissa. Onkiveden pinnat ovat vielä kesäkorkeuksien yläpuolella, mutta juoksutusta aletaan jo pienentää. Kesäkauden luparajaan päästään helposti ennen määräpäivää 5.6. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven tulvahuiput olivat viime keväistä korkeammat. Molemmat ovat jo kääntyneet la

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme