Jyväskylän yliopisto

Suomen suurin tiedetapahtuma on täällä jälleen!

Jaa

Tiedetapahtuma Tutkijoiden yötä vietetään jälleen perjantaina 27.9.2019. Koko perheelle suunnattua, Suomen suurinta tiedetapahtumaa juhlitaan 11 paikkakunnalla samanaikaisesti. Tapahtuman aikana suuri yleisö pääsee tutustumaan tieteen ja tutkimuksen maailmaan tutkijoiden opastamana.

Tutkijoiden yötä vietetään jälleen 11 eri paikkakunnalla 27.9.2019 yhtä aikaa yli 300 muun Euroopan kaupungin kanssa. Koko perheelle suunnatussa ohjelmassa suurella yleisöllä on mahdollisuus vauvasta vaariin päästä kokemaan, miten tiedettä tehdään. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy, tervetuloa! 

Tapahtuman ideana on tuoda esiin tutkijoita, tutkijoiden tekemää työtä ja tieteen merkitystä jokapäiväisessä elämässämme mielenkiintoisella ja innostavalla tavalla. Tänä vuonna tapahtuman teemana on jäljet. Minkälaiset jäljet tiede jättää tähän maailmaan? Minkälaisen haasteen esimerkiksi avaruusromu luo ihmiskunnalle? Kokonaisen päivän ja illan aikana ihmiset pääsevät tutkijoiden opastamana tutustumaan erilaisten työpajojen, luentojen ja tutustumiskierrosten kautta tutkijoiden työhön.  

Tapahtuman ideana on tuoda esiin tutkijoita, tutkijoiden tekemää työtä ja tieteen merkitystä jokapäiväisessä elämässämme mielenkiintoisella ja innostavalla tavalla. Tänä vuonna tapahtuman teemana on jäljet. Minkälaiset jäljet tiede jättää tähän maailmaan? Minkälaisen haasteen esimerkiksi avaruusromu luo ihmiskunnalle? Kokonaisen päivän ja illan aikana ihmiset pääsevät tutkijoiden opastamana tutustumaan erilaisten työpajojen, luentojen ja tutustumiskierrosten kautta tutkijoiden työhön.  

Tutkijoiden yössä on mahdollisuus muun muassa päästä tutustumaan insinööriopiskelijoiden rakentamaan formula-autoon, mitata omaa hyppyvoimaa ja kokeilla mikrokirurgiaa. Miten ruoka voi olla ratkaisuna yhteiskunnan ja planeettaamme uhkaaviin haasteisiin? Miten kemian avulla voidaan ratkoa rikoksia? Entä oletko halunnut nähdä, mitä kiihdytinlaboratoriossa tehdään? Näihin kysymyksiin löydät vastaukset tulemalla Tutkijoiden yöhön! 

Tänä vuonna Tutkijoiden yön ohjelmaan voi Suomessa osallistua Espoossa, Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kajaanissa, Kokkolassa, Kuopiossa, Oulussa, Rovaniemellä, Sodankylässä, Tampereella ja Turussa. Monipuolisesta ohjelmasta vastaavat yhdeksän suomalaista yliopistoa, Ranskan instituutti ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. 

Tutkijoiden yö -projekti rahoitetaan Euroopan komission Marie Skłodowska-Curie toimien alaisena sopimusnumerolla 817987. 

https://www.tutkijoidenyo.fi/  

Yhteyshenkilöt

Koordinaattori Janne Pakarinen, puh. 040 805 4900, janne.pakarinen@jyu.fi

Viestintäpäällikkö Liisa Harjula, puh. 040 805 4403, liisa.harjula@jyu.fi

Viestintäharjoittelija Reetta Kalliola, puh. 040 664 0612, reetta.j.kalliola@jyu.fi

https://www.tutkijoidenyo.fi/

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Ensimmäiset uhanalaisen raakun poikaset syntyivät Konneveden tutkimusasemalla  17.7.2019 08:00:00 EESTTiedote

Etelä-Suomessa Mustionjoen ja Ähtävänjoen raakkukannat pienenevät hälyttävää tahtia, mutta tilanteeseen on tulossa helpotusta Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasemalta. Tutkijat onnistuivat tuottamaan ensimmäiset viljellyt raakun poikaset jatkokasvatukseen tutkimusaseman laboratoriossa. Poikaset ovat peräisin raakkuyksilöistä, jotka tuotiin asemalle ”raakkujen lemmenlomalle” Mustionjoesta ja Ähtävänjoesta syksyllä 2016.

Keskitetyillä asiakas- ja potilastietojärjestelmillä säästetään työaikaa ja luodaan entistä laadukkaampia palveluita15.7.2019 09:00:00 EESTTiedote

Pirstaleisia sosiaali- ja terveydenhuollon tietoja on pitkään hyödynnetty vain yksilön akuutin ongelman ratkaisemiseen, mikä on hidastanut terveydenhuoltoa. Keskitetyillä tiedonhallinta-alustoilla voidaan kuitenkin luoda mahdollisuuksia tiedon tehokkaalle ja reaaliaikaiselle hyödyntämiselle. Keskitettyjen potilas- ja asiakastietojärjestelmien ansiota yksilön terveystiedot löytyvät samasta paikasta, mikä nopeuttaa terveydenhoitoa.

Nanotutkijat löysivät optimaalisen reikärakenteen, joka estää lämmön johtumista8.7.2019 12:43:07 EESTTutkimus

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen professori Ilari Maasillan tutkimusryhmä on erikoistunut tutkimaan, miten erilaisilla nanorakenteilla voidaan estää tai parantaa lämmön siirtymistä. Tuoreessa tutkimuksessa Maasillan tutkimusryhmä tarkensi tietoa siitä, miten lämmönsiirto estetään yli satakertaisesti reikärakenteissa hyödyntäen lämmön aaltoluonnetta. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Physical Review Applied -lehdessä 3. heinäkuuta 2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme